Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Biuro rachonkowe, formalności - poznań.
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
maziak
Witam serdecznie forumowiczów.
Temat dotyczy raczej tych starszych, bardziej doświadczonych.

Niedługo planuje rozpocząć pracę na pełen etat - a co się z tym wiąże, muszę dokonać pewnych wyborów formalnych. Planuję rozliczać się na działalności gospodarczej (acz mogę inaczej - jak ktoś ma doświadczenie, co się najbardziej opłaca - proszę o sugestie).

W związku z tym mam pytanie - czy jesteście w stanie polecić jakieś biura, które prowadziły by za mnie całą tę papierkową robotę związaną z przychodami, kosztami, podatkami itp? Słyszałem o takich, które w cenie biorą na siebie odpowiedzialność oraz służą radą - co można a czego nie można odliczyć od podatku. Zależy mi również na online'owym dostępie do wszystkich moich spraw, ponieważ wydaje mi się to przydatne(czy się mylę?).

No i ogólnie jeżeli moglibyście się wypowiedzieć - na co zwracać uwagę, na co uważać, co się najbardziej opłaca - z punktu widzenia programisty. Jestem zielony w tym temacie, więc każda rada się na pewno przyda.
Z góry dziękuję.
moniae1987
polecam wygoglować temat, na pewno coś się znajdzie wink.gif
Lysiur
Pełny etat != działalność gospodarcza. To chyba jedna z ważnych uwag dla Ciebie smile.gif Podejmując się pracy (w danej firmie) na tzw "pełny etat", musisz zdawać sobie sprawę, iż na 90% Twój pełen etat będzie zawierał 8 - 12h, wystarczy, że poajawi się jakiś drobny poślg czasowy, wtedy będziesz musiał to nadrobić na swój koszt, w końcu masz swoją firmę. Mało tego jeśli zatrudniająca Cię firma, stwerdzi, że chwilowo nie ma dla Ciebie zadań, to może rozwiązać z Tobą "układ" i wtedy jak nie masz innych projektów - to tracisz, bo ZUS i tak musisz opłacić. Tu jest właśnie ten problem, jeśli nie masz dodatkowych projektów/naganiacza projektów lub poprostu nie będziesz w między czasie współpracował z klientami lub innymi firmami, którym nie będziesz wystawiał faktur - to działalność gospodarcza może nie być dobrym pomysłem. Jeśli jest inaczej niż wcześniej napisałem to działalność gospodarcza może być korzystniesza. Wszystko zależy od tego jaką masz wizję na przyszłość i jak się w niej czujesz.

Jeśli jesteś na umowie o pracę, to masz gwaranta 40h tygodniowo, urlopy, okres wypowiedzenia, chorobowe i coś do roboty (już pracodawca coś zawsze znajdzie byś się nie nudził). A przy działalności nie masz nic pewnego, chyba że będziesz uważnie przygotowywał umowy na wszelkie ewentualności (a to praktycznie jest niemożliwe).

Z mojego opisu może wynikać, że jestem przeciwnikiem takich rozwiązań jak działalność gospodarcza, ale to nie prawda. Wszystko zależy od tego kim się jest, jakie się ma podejście i co chce się osiągnąć smile.gif Ja znam parę osób, które zakładały działalności, i często było tak, że po 1 roku (bo na tyle jest zniżka opłat ZUS) przechodzili na stały etat.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.