Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zaawansowana wyszukiwarka
Forum PHP.pl > Forum > PHP
in5ane
Witam ;-) Tworzę sobie serwis i zatrzymałem się przy zaawansowanej wyszukiwarce. Jakoś to zrobiłem, ale do końca to nie działa. Może pomożecie mi i dacie lepsze receptury na zrobienie czegoś takiego.

Sprawa wygląda tak, na stronie jest możliwość wpisania w polu tekstowym słowa, które będzie miało być szukana w title i content danego rekordu, poza tym są dwa checkboxy. W jednym jest możliwość wybrania województwa (jednakże użytkownik może zaznaczyć opcje wszystkie lub kilka wybiórczo, które będzie chciał). W drugim checkboxie jest możliwość zaznaczenie kategorii, jednakże te kategorie nie są statycznie wklepane w kodzie HTML, tylko są dynamicznie pobierane z bazy danych (po prostu są edytowalne w panelu administracyjnym) i poza tym użytkownik również ma możliwość (tak jak w przypadku województw) zaznaczyć opcję wszystkie lub wybiórczo (np. 1, 2, 5 i 8).

I teraz moje pytanie brzmi. Jak już prześle te dane i je sobie odbiorę w PHP, to co najlepiej z nimi zrobić? Tzn. w jaki sposób szukać w bazie itp. Zrobiłem tak, że np. województwo to pole w formularzu o nazwie state (i jest ich 16), a pole wszystkie województwa jest bez nazwy (to samo jest z kategoriami).
Przykład:
  1. <input type="checkbox" checked="checked" /> wszystkie
  2. <input type="checkbox" name="state[]" value="1" class="checkbox_p" /> dolnośląskie
  3. <input type="checkbox" name="state[]" value="2" class="checkbox_p" /> kujawsko-pomorskie
  4. itd...

Dajmy teraz na to odbieram to normalnie:
  1. $search = $_POST['seach'];
  2. $state = $_POST['state'];
  3. $categories = $_POST['categories'];

I teraz jak przetworzyć dobrze te dane i jak stworzyć dobre zapytania z uwzględnieniem tego, że np. zmienna $state lub $categories mogą być puste, czyli ma wyszukiwać wtedy wszystko. Co do $search to wiadomo: title LIKE '%$search%' OR content LIKE '%$search%'.

Proszę o pomysły na zrobienie tego, w jak najlepszy sposób.
nospor
Dokładnie to o co pytasz
http://nospor.pl/wyszukiwarka-zapytanie-za...d-warunkow.html
in5ane
@edit: thx, its all ;-)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.