Zaliczam swoje początki z bazami ( wiem, kod będzie okropny, ale zacząć jakoś trzeba ).
Kod aktualnie wygląda tak, jest to wersja robocza.
$host = 'localhost'; $user = 'root'; $pass = 'root'; $db_select = 'baza'; $con=mysqli_connect($host,$user,$pass,$db_select); $edycja_id = $_POST['id_edytuj']; $id = $edycja_id; $edycja_tytul = $_POST['tytul']; $edycja_opis = $_POST['opis']; mysqli_query($con,"UPDATE galeria SET tutyl=".$tytul." opis=".$opis." WHERE id=".$id." LIMIT 1 SET CHARSET utf8"); }
Problem jaki mam jest dość banalny. Dane z formularza z wcześniejszego pliku są przekazywane dobrze. Jeżeli wyświetlę treść zapytania przez echo w miejsce zmiennych dostanę przekazane wartości. mysql_error nie zwraca nic.
Wszystko niby działa pięknie i ładnie lecz nie następuje żadna zmiana w tabeli. Dane pozostają te same. Wyszukiwanie po ID ułatwia i wyklucza tu pomyłki. Kombinowałem już z różnym sposobem zapisu wartości, limitem itp. Niestety nie przyniosło skutków. Jak z INSERT, DELETE itp nie miałem większych problemów (kto szuka ten znajdzie zazwyczaj) tak tutaj utknąłem i nie wiem jak to ugryźć ;]
Może ktoś jakoś pomóc?
Albo wskazać błąd albo podesłać linka do jakiejś strony gdzie zobaczę co robię źle?
Samo zapytanie (SET CHARSET utf8 zostało dodane później i nie zmieniło nic a jest dość przydatne przy polskich znakach) opierałem o tutka z w3schools.com o UPDATE właśnie.
Proszęsię nie czepiać tylko o estetykę kodu. Jak tylko całość zacznie funkcjonować będzie poprawiana pod względem czytelności itp ;]