Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Szukam ksiązki o php + mysql
Forum PHP.pl > Inne > Książki
Nico~
Witam

Czy możecie mi polecić mi jakąś dobrą, ciekawą książkę na temat PHP + MySql dla początkujących?
Nie chcę żadnych linków do php.net. Po prostu chciałbym się tego nauczyć, a na pewno książka mi pomoże wink.gif
Szymciosek
Vademecum cz. 4.

Zobacz na helion.
ssstrz
powtorze wielkorotnie spootkana opinie ze swietna ksiazka do nauki php jest "PHP i MySQL tworzenie stron www" autorstwa Luke Welling i Laury Thomson wg mnie od tego warto zaczac przygode z PHP+MySQL
Kiubus
Tak jak wyżej pisali użytkownicy, ja również polecam tą książkę.
Sam jestem w trakcie przyswajania wiedzy w niej zawartej, i przyznam, że wszystko jest ładnie opisane + pokazane na bardzo przyjemnych przykładach.
Warto zainwestować w tą książkę smile.gif
ErnestNowaczek
Osobiście gorąco polecam "PHP i MySQL. Tworzenie stron WWW. Vademecum profesjonalisty. Wydanie trzecie". Nie tylko teoretyczne podejście do spraw, ale także praktyczne. Rozwiązywane są konkretne problemy, a także pokazywane są przykładowe skrypty i ich opis (np. prostego sklepu internetowego).
Szymciosek
Wydanie trzecie? Czemu? Skoro już jest wydanie czwarte. http://helion.pl/ksiazki/php-i-mysql-tworz...mson,phms4v.htm
binprogrammer
Mam vademecum IV, polecam fajnie wytłumaczone, dużo możliwości, przykłady, początki obiektowości, itp
Drexx
Vademecum to klasyk smile.gif Ale mówiąc szczerze nie wiedziałem nawet, że jest nowe wydanie.
matiit
Żeby nie zakładać nowego tematu to się podepnę.
Są jakieś książki na wyższym poziomie?
W sensie dla kogoś już bardziej zaawansowanego. Żeby było tam więcej inżynierii oprogramowania a mniej składni.
castan99
Ja też własnie szukam smile.gif podłaczam się pod pytanie
Saksofoni
Z książek polecam "PHP 5 Radocha z programowania" Steven Holzner. Aktulanie sama przerabiam tą pozycję i jestem z niej zadowolona.
Bryk.A
Jeżeli ma to być "na start" ale dobry, to polecam PHP i MySQL dla każdego(II wydanie bo pierwsze jest kiepskie).
Dejmien_85
Cytat(matiit @ 10.04.2013, 08:48:57 ) *
Żeby nie zakładać nowego tematu to się podepnę.
Są jakieś książki na wyższym poziomie?
W sensie dla kogoś już bardziej zaawansowanego. Żeby było tam więcej inżynierii oprogramowania a mniej składni.

Jeśli szukasz czegoś na zaawansowanym poziomie, to proponuję Ci zabrać się porządnie za trzy tematy:
- Wzorce projektowe (Design Patterns) - i wcale nie musi to być o PHP, może być na przykładzie innych języków programowania (np. Java). W tym temacie na początek polecam "Head First Design Patterns - O'Reilly Media",
- Programowanie Obiektowe - nie tylko o PHP, ale wszelkie zagadnienia programowania obiektowego. Zobacz jak w innych językach wykorzystywane jest OOP, aby nabrać pojęcia o co w tym w ogóle chodzi,
- Bazy danych (książki oraz kursy o projektowaniu baz danych oraz optymalizacji zapytań itp). Nie chodzi tutaj, abyś skupiał się na MySQL z PHP, tylko abyś nauczył się po cholerę w ogóle zostały stworzone bazy danych i jak z nich korzystać (nie w sensie jak pisać zapytania, tylko jak najlepiej wykorzystać bazy danych - do jakich celów (i jak je projektować)).
stasiu123
Ja korzystałem z książki Leon Atkinsona 'MySQL'. Myślę, że skoro spełniła moje oczekiwania to spełni i twoje.
Co do Vademecum to chyba masz już dosadne oceny wyżej i nie trzeba pisać, że to też jest bardzo dobra książka tongue.gif
Wybór należy do Ciebie
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.