Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: skrypt szukaj paczki
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
ber32
Witam

Proszę wszystkich o opinie na temat działania skryptu i nie tylko.

Demo skryptu pod adresem Demo

Pozdrowienia
Monter08
Nie rozumiem po co jest ta captcha jak przycisk "Anuluj" i tak pokazuje wynik?
!*!
- brzydkie
- nie działa bez JS
- rysowanie jakiś bzdur w celu weryfikacji?
- pomysł byłby może i dobry, ALE ja tam widzę tylko mapę z punku A do punktu B + jakieś dane brzydko sformatowane

Czyli, że co mamy ocenić?
ber32
Dzieki

Monter08
Cytat
Nie rozumiem po co jest ta captcha jak przycisk "Anuluj" i tak pokazuje wynik?

!*!
Ocenić całość może jakiś test bezpieczeństwa
grzes999
Strona może być. Chociaż faktycznie to rysowanie troszkę wkurzające.
Tak czy inaczej jest już coś takiego na stronie Poczty Polskiej. Przez co uważam to za mało potrzebne.
Gdy by to był zbiór poczty i kurierów wtedy może bardziej było by przydatne smile.gif
mstraczkowski
Frustrujące to rysowanie, pracuję na laptopie i używam touchpada, mało przyjemnie się za jego pomocą rysuje
Matkas
Nie rozumiem po co to, http://sledzenie.poczta-polska.pl . Mapka raczej nikomu nie potrzebna, chcemy po prostu wiedzieć kiedy paczka będzie.
klocu
@Matkas: no masz rację, że istnienie tego projektu jest wątpliwe, ale w pewien sposób prezentuje wykorzystanie API PP.
Tu widzę, że zastosowano do tego NuSOAP, ale równie dobrze można do tego wykorzystać natywne biblioteki PHP.

Schemat i dobór kolorów - straszny.
Kod też nie lepszy - typowe spaghetti gdzie miesza się JS, CSS i HTML i nie ma jednolitego rozdzielenia funkcji.

Inna kwestia, że zasadność zastosowania rysunkowej captch'y jest raczej zbędna bo API PP w wersji podstawowej daje możliwość sprawdzenia tylko jednej paczki.

--
Test bezpieczeństwa - a czego niby?
Odbierasz kod przesyłki i wrzucasz do API PP. Jak API zwróci błąd to zwyczajnie go łapiesz i wyświetlasz wraz z kodem ("Niepoprawny numer przesyłki ! -2")
Więc nie ma sensu tu np. nic wstrzykiwać bo i jaki miałoby to sens. Ty dostajesz dane, ślesz je bezpośrednio i odbierasz wynik.

--
Czyli jak wpiszę numer nadawczy poleconego to będzie źle bo podążając zgodnie z tytułem "Serwis umożliwia śledzenie paczek Poczty Polskiej". biggrin.gif
ber32
Dzięki.

Poczta nie oferuje drukowania listy przesyłek. oneeyedsmiley02.png

Popracuję nad kodem i kolorystyką
fiszol
Popracuj nad captcha. To najabrdziej irytujące rozwiązanie jakie w życiu spotkałem. Dobrą minutę się męczyłem i przyznam się szczerze, zdenerwowałem się.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.