Witam.
Od niedawna uczę się php. Potrafię zrobić złożony portal, ale mam braki w podstawach, zatem postanowiłem się zagłębić w możliwości języka. Chciałbym być po prostu programistą, a nie tylko powielaczem. W związku z tym zacząłem ćwiczyć u podstaw.
Aktualnie od kilku dni zajmują się samą pętlą for i możliwościami związanymi z jej zagnieżdżaniem w kolejnych pętlach.
Kwestia druga, otóż znalazłem sobie, u niejakiego pana Gajdy, zadania na zastosowanie właśnie w/w pętli. Postanowiłem, pobawię się każdym z nich.
Przykładowo, miałem napisać skrypt, który wyświetli równoległobok, a poszedłem o krok dalej i zamiast stałych wartości, napisałem cały skrypt oparty o 2 zmienne, które podaje klient, dzięki czemu można owy romb dowolnie modyfikować. W trakcie tej całej zabawy, nasunęła mi się analogia wzajemnego oddziaływania dwóch lub więcej pętli do współpracy dwóch i większej liczby kół zębatych ze sobą. I tak drążę własności tejże pętli.
Poprzez tą zabawę zebrałem parę ciekawych wniosków, takich np. jak ominąć deklarację warunku trwania funkcji. Dla $i>0, wyświetliło mi -1:D. Nie wiem czy i jak można to wykorzystać, ale fajnie odkrywać takie ciekawostki.
Opisałem oczywiście w dużym skrócie, wydarzenia z dzisiejszego dnia.
Mam w związku z powyższym pytanie.
Czy idę dobrą drogą?
No i małą prośbę, o garść wskazówek, jakie się państwu nasuną w trakcie czytania mojego postu.
Pozdrawiam serdecznie.
Andrzej.