Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [www]Listy informacyjne
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
ssstrz
Witam
Prosił bym was szanownych programistów którzy mają to szczęście i już są czynnie w zawodzie o ocenę strony http://codecats.byethost14.com nie pod kątem pomysłu (bo wg mnie nie ma tu nic fajnego) ale raczej z punktu widzenia pracodawcy. Czy w/w stronka może być punktem wyjścia podczas rozmowy dla kogoś kto szuka pracownika z podstawową znajomością Html+css i dobra znajomością PHP? Kod także podlega ocenie: http://codecats.byethost14.com/inc - ukryłem tylko model gdyż tam jest hasło do bazy danych.
- wszelkie testy pod kątem bezpieczeństwa mile widziane
- jeśli komuś będzie się chciało to proszę o dodanie jakichś danych do strony itp.
- konta testowe w stopce
matiit
Cytat
writen

Nie zniechęciłem się tym i rzuciłem okiem na kod.
Kod
$menuView=$this->navigationMenu(null,null,null,'all',null,null,null);

Wytłumacz mi o czym myślałeś pisząc metodę navigationMenu (tak w ogóle nawet nazwa jak dla mnie jest kijowa, bardziej czasownikowej mogłeś poszukać).

Nie chcę Cię jechać ani nic, tak mi się tylko rzuciło w oczy. Na więcej nie mam czasu teraz, ale powodzenia smile.gif
ssstrz
Cytat(matiit @ 29.04.2013, 23:23:05 ) *
Wytłumacz mi o czym myślałeś pisząc metodę navigationMenu (tak w ogóle nawet nazwa jak dla mnie jest kijowa, bardziej czasownikowej mogłeś poszukać).

Szczerze to powinna być osobna klasa albo powinienem coś wymyślić z func_get_args bo z czasem jak menu się rozbudowywało to ja dodawałem argumenty i w amoku jakoś tak to zostawiłem sad.gif Ogólnie po napisaniu widze sporo błędów ale postanowiłem że nie bd tego poprawiał bo w niektórych miejscach wymagało by to znacznej przebudowy więc wrzuciłem do oceny jako całokształt. Czasem dobrze się zatrzymać i spytać bardziej doświadczonych kolegów czy ide w dobrą stronę i co poprawić

Cytat
Nie chcę Cię jechać ani nic, tak mi się tylko rzuciło w oczy. Na więcej nie mam czasu teraz, ale powodzenia smile.gif

Ale ja nie liczę że zamieszczając temat na forum PHP będziesz pisać o jaka śliczna i sweetaśna stronka także luz.
usb2.0
http://codecats.byethost14.com/inc/view/captucha.php

kapucha?biggrin.gif

you made my day : D
!*!
Jak chcesz zaprezentować kod, to zmień jego rozszerzenie na phps, wtedy będzie do wglądu z pokolorowaną składnią.

Cytat(ssstrz @ 29.04.2013, 21:52:46 ) *
... ale raczej z punktu widzenia pracodawcy. Czy w/w stronka może być punktem wyjścia podczas rozmowy dla kogoś kto szuka pracownika z podstawową znajomością Html+css i dobra znajomością PHP?

Pracodawca po ujrzeniu tej strony ucieknie. Zainwestuj w lepszy szablon wink.gif

- to że zmieniłeś doctype na html5, nie znaczy że jest to od razu strona pisana w tym standardzie
- tworzysz pełno pustych znaczników, nie wiadomo po co
- niepotrzebnie rozbiłeś sekcje CSS na osobne pliki
- zainteresuj się w PHP standardem PSR jeśli chodzi o nazewnictwo np. namespace pl\news co to jest to pl?
- brakuje dokumentacji
- metody są niezrozumiałe
- http://codecats.byethost14.com/inc/controller/USERLEVEL.inc poczytaj o ACL lepiej http://wortal.php.pl/phppl/Wortal/Artykuly...L-Jak-korzystac

Ogólnie, to raczej nikt Cie nie zatrudni, ewentualnie weźmie na darmowy staż. Pracuj dalej wink.gif
PrinceOfPersia
Cytat
Czy w/w stronka może być punktem wyjścia podczas rozmowy dla kogoś kto szuka pracownika z podstawową znajomością Html+css i dobra znajomością PHP?

Nie w takim stanie. Zmień wygląd strony, usuń placeholdery ("Logo umieść tutaj"?questionmark.gif), podmień testową szachownicę na coś innego, bo teraz absolutnie nie nadaje się do pokazania.

edit: Jak nie jesteś dobry z grafiki, to łatwo możesz:
- pojechać na CSS3 (jakieś ramki, cienie itp. tylko w delikatny sposócool.gif
- skorzystać z Twitter Bootstrap
- skorzystać z gotowego szablonu, o ile umiałbyś go sobie pociąć i przystosować do strony

Kod HTML chyba w miarę poprawny, tylko jak zostało już wspomniane - tworzysz puste znaczniki <title></title>, <label></label>, nie wiadomo po co.

phpion
Cytat
Warning: htmlspecialchars() expects parameter 1 to be string, array given in /home/vol10/byethost14.com/b14_12903337/htdocs/inc/controller/Validator.inc on line 8

Przy zmianie typu parametrów w URL: showCategory=all -> showCategory[]=all
ssstrz
Dziękuje wam za wartościowe opinie, ale mam jeszcze kilka próśb o rozwinięcie myśli:
Cytat
- brakuje dokumentacji
- metody są niezrozumiałe

-myśle że niezrozumiałe metody wynikają właśnie z tego powyżej. Postaram się pomyśleć o jakiejś dokumentacji przy następnym projekcie.
Cytat
- to że zmieniłeś doctype na html5, nie znaczy że jest to od razu strona pisana w tym standardzie

Wiem o tym, że nie wystarczy zmienić doctype. Możesz pokazać mi dokłądnie gdzie odbiegam od standardu, gdyż korzystałem tylko z dokumntacji w3c i http://validator.w3.org/check?uri=http%3A%...ethost14.com%2F
Cytat
- zainteresuj się w PHP standardem PSR jeśli chodzi o nazewnictwo np. namespace pl\news co to jest to pl?
- ok poczytam o PSR, no to 'pl' to nawyk który przyjąłem w pisaniu na Androida/Jave - tam się w ten sposób nazywa przestrzenie nazw, tak samo jak metody nazywam: jakasMetoda() - źle to jest widziane w PHP?
Cytat
1.1 - tworzysz pełno pustych znaczników, nie wiadomo po co
1.2 - niepotrzebnie rozbiłeś sekcje CSS na osobne pliki

ad 1.1 - zgadzam się tutaj zawaliłem - zwrócę na to uwagę przy następnym "projekcie"
ad 1.2 - obawiałem się że styl css na ponad 1000 linijek kodu bedzie źle widziany i mało czytelny, ale jeśli tak się nie robi to postaram się to wyeliminować.
Cytat
Zmień wygląd strony, usuń placeholdery ("Logo umieść tutaj" ?questionmark.gif), podmień testową szachownicę na coś innego, bo teraz absolutnie nie nadaje się do pokazania.

- Czemu placeholdery wywalić?
Co do grafiki: "Logo umieść tutaj" szachownicy, obrazków facebooka to już coś do czego nie przywiązywałem uwagi, gdyż grafika to nie moja działka, chociaż z drugiej strony jeśli chce coś pokazać podczas rozmowy kwalfikacyjnej to pasuje żeby strona z każdego aspektu była dopracowana

Zmiany:
  1. Warning: htmlspecialchars() expects parameter 1 to be string, array given in /home/vol10/byethost14.com/b14_12903337/htdocs/inc/controller/Validator.inc on line 8

- Dziękuję ślicznie smile.gif poprawione
  1. $menuView=$this->navigationMenu(null,null,null,'all',null,null,null);
- wyrwałem chwasta teraz argumentem jest po prostu tablica

Cytat
- poprawione

Podsumowanie:
Potrzebowałem opini ludzi którzy na PHPie zjadają zęby, żeby zobaczyć w którym miejscu ja jestem. Moje wnioski to: narazie wstrzymam się z szukaniem pracy, poczytam o "PSR", "ACL" zrobie kolejny projekt używając np: "Twitter Bootstrap" - jeśli uznam że błędów z bieżącego projektu już nie popełniłniam to wrzucę tutaj do oceny.

Jeszcze jedno pytanie: Czy np. gdybym się zajął nauką Frameworka czy to mogło by wyeliminować błędy z w/w projektu i narzucić mi przyjęte zasady w phpie? Czy narazie zrobić wszystko na czystym PHPie tak jak napisałem wyżej i zapomnieć o Frameworku i pracy na jakiś czas?
phpion
Nauka frameworka powinna nastąpić po bardzo dobrym opanowaniu czystego PHP (w szczególności obiektowego). Jeśli za szybko rzucisz się na framework to po pierwsze możesz go nie zrozumieć i działać po omacku, a po drugie możesz przeoczyć sporo miejsc, które mogą być potencjalnie niebezpieczne. Wychodząc z założenia "korzystam z frameworka, on dba o bezpieczeństwo" można bardzo łatwo się przejechać. Owszem - framework wiele spraw załatwia "z buta", ale nadal trzeba być czujnym wink.gif Zawsze możesz spróbować przepisać ten serwis na jakiś framework i dać go ponownie do oceny.
!*!
Cytat(ssstrz @ 30.04.2013, 14:39:21 ) *
Wiem o tym, że nie wystarczy zmienić doctype. Możesz pokazać mi dokłądnie gdzie odbiegam od standardu, gdyż korzystałem tylko z dokumntacji w3c

Skoro masz doctype html5, to korzystaj z dobrodziejstw html5, a nie masowo używasz div w większości miejsc niepotrzebnie.

- ok poczytam o PSR, no to 'pl' to nawyk który przyjąłem w pisaniu na Androida/Jave - tam się w ten sposób nazywa przestrzenie nazw, tak samo jak metody nazywam: jakasMetoda() - źle to jest widziane w PHP?

jeśli chodzi o przestrzenie nazw, to pierwszy człon powinien odnosić się do nazwy aplikacji, nazwy metod są ok.

ad 1.2 - obawiałem się że styl css na ponad 1000 linijek kodu bedzie źle widziany i mało czytelny, ale jeśli tak się nie robi to postaram się to wyeliminować.

a masz ich aż tam 1k ? wink.gif takie rozdrabianie nie jest praktyczne, bo zakładając że chcę zmienić kolor fontu w menu, to otwieram styl główny, a jak mi się przypomni też o cieniu i obramowaniu to mam otwierać dwa i dodatkowo szukać?
Jest też coś takiego jak @import w CSS.

Jeszcze jedno pytanie: Czy np. gdybym się zajął nauką Frameworka czy to mogło by wyeliminować błędy z w/w projektu i narzucić mi przyjęte zasady w phpie? Czy narazie zrobić wszystko na czystym PHPie tak jak napisałem wyżej i zapomnieć o Frameworku i pracy na jakiś czas?

FW jest od ułatwienia pracy, a nie od eliminowania błędów.
PrinceOfPersia
Cytat
- Czemu placeholdery wywalić?

No tak, można to różnie rozumieć - miałem na myśli oczywiście placeholdery w sensie te wszystkie napisy, które umieściłeś tymczasowo, takie jak "Umieść logo tutaj" czy "Tytuł serwisu" a nie placeholdery jako atrybut HTML elementów input (które dobrze że są), bo to dwie różne bajki.

Cytat
chociaż z drugiej strony jeśli chce coś pokazać podczas rozmowy kwalfikacyjnej to pasuje żeby strona z każdego aspektu była dopracowana

Wiesz, tekst mógłby być nawet Lorem Ipsum, gdyby to wyglądało jakoś schludnie.

Cytat

kod produkcyjny nie musi być czytelny, tylko powinien szybko się wczytywać, nie obciążać ani serwera, ani przeglądarki (a każdy plik CSS to kolejne zapytanie HTTP do serwera) Tutaj to nie ma znaczenia, ale jakbyś robił większą stronę to już by miało znaczenie - obczaj CSS Facebooka:
https://fbstatic-a.akamaihd.net/rsrc.php/v2...ep7yeRlddhT.css
tylko trick polega na tym, że oni to minimalizują jakoś przed wrzuceniem na serwer.

Cytat
zrobie kolejny projekt używając np: "Twitter Bootstrap"

to Ci się przyda również w późniejszej pracy, ponieważ tego się często używa w różnych projektach. Generalnie masz tam różne kontrolki, gotowe podczęści stron, układy kolumn itp. i wygląda to dość schludnie, chociaż, oczywiście, dość szablonowo (czytaj: mało oryginalnie), tym niemniej jest to chyba dobra metoda na zbudowanie szybko czegoś wyglądającego okej.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.