Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Strategia Aplikacji Internetowej
Forum PHP.pl > Forum > PHP
kubatron
Witam mam zamiar teraz zaczonć pisać swój Content Managament System i mam kilka pytań pierwsze z nich czy taki układ katalogów jest dobry czy byście coś poprawili smile.gif
Kod
|- Głowny
    |- admin [ katalog z funkcjami administracyjnymi ]
    |- cache [ katalog z cachowaniem tpl smartego :) ]
    |- install [ katalog z instalowaniem ]
      |- sql [ katalog z zapytaniami do poszczególnych baz, potrzebnych do instalacji ]
     |- index.php
    |- kernel [ całe jądro systemu ]
      |- classes [ katalog mówi za siebie :D ]
         |- error.handle.class.php
         |- session.handle.class.php
         |- template.class.php
      |- libs [ biblioteki ]
      |- plugins [ róznego typu pluginy do systemu ]
      |- template [ jak narazie tu jest smarty bo nie mam na tylu zdolności na swój tpl ]
    |- lang [ katalog z językami ]
      |- pl
      |- en
    |- modules [ katalog z różnymi dla systemu modułami np. system newsów, sondy, subskrycja ]
    |- style_images [ wszystko graficznie :) ]
    |- templates
      |- skin_jasia
    |- upload [ pliki uploadowane na serwer :) ]
    - admin.php
    - conf.php
    - index.php

Nie wiem czy ten uklad katalogu jest dobry i elastyczny ale prosze o opinie smile.gif
Oczywiście w katalogu kernel będa pliku główne czyli kernel.php czy core.php jeszcze nie zastanawiałem się smile.gif
Tylko chciałbym was zapytać jakie mniej więcej core/kernel powinno wykonywać zadania, narazie wiem że będzie wszystko inicjować i powoływać do życia.Też bym chciał was zapytać jak rozwiązaliście problem z modułami, mianowicie czy trzymacie je w bazie i ładujecie, czy może w pliku.
Jak macie jakieś pomysły i jakieś podpowiedzie to byłbym wdzięczny smile.gif

pozdro kubatron
misterLu
Co do modułów, to trzymanie w bazie jest bez sensu. Jest ich niewielem więc nie ma problemu z zarządzaniem nimi, czyli można je spokojnie trzymać w plikach. Po drugie dostęp do danych z pliku jest szybszy niż dostęp do danych z bazy.
Co do drzewa katalogów, to indywidualna sprawa, każdy ma swoje nawyki.
Nie bardzo tylko rozumiem co będzie w pliku core.php. Co powołujesz do życia? Ja zawsze mam plik funkcje.php i tam mam funkcje, których używam w wielu miejscach (czytaj plikach).
bela
Ty masz plik funkcje, a kubatron działa na obiektach, pewnie to jest powód czemu nie rozumiesz dry.gif
halfik
rzecz wyglada przyzwoicie, ale co ma wspolnego drzewo ktalogow z topickiem ?
scanner
Drzewo katalogów nie ma nic wspólnego z tematem wątku.
Tak samo jak nie ma nic wspólnego php Pro z poziomem tego wątku.

Przenoszę: php Pro -> php.

Kubatron: Ortografia, gramatyka a później programowanie.
NuLL
Czym u ciebie rozni sie folder classes od libs to mnie frapuje questionmark.gif

A do czego sa pluginy questionmark.gif Moze jakis przyklad questionmark.gif
kubatron
Cytat(scanner)
Kubatron: Ortografia, gramatyka a później programowanie.

Oki będe bardziej sprecyzowywal me pytania.
Cytat(null)
Czym u ciebie rozni sie folder classes od libs to mnie frapuje questionmark.gif

A do czego sa pluginy questionmark.gif Moze jakis przyklad questionmark.gif

classes - folder w którym sa przetrzymywane najważniejsze klasy do moge systemu np. SessionHandler,ErrorHandler,AuthClass itp..
libs - biblioteki do całego cmsa, sama nazwa mówi za siebie
plugins - pluginy do np. smartego...
Vengeance
hmm u mnie biblioteka to wlasnie "SessionHandler,ErrorHandler,AuthClass itp..". nie ma potrzeby chyba robic oddzielne 'classes'

Co do samej logiki to ja powiem jak to mam u siebie. Nie można tego ocenić czy jest to dobre czy nie bo ważne jest ABY TO DLA CIEBIE było dobre ;]]]

libs - jak juz wspomnialem all biblioteki "SessionHandler,ErrorHandler,AuthClass itp.."

pages - np. newsy, artykuly, download. Zwracaja wynik w tym przypadku tresc do wyswietlenia.

addons - stosuje gdy np. tylko na danych podstronach chce wstawic baner, albo zmienic inna czesc strony (usunac prawe menu etc.).
robie wtedy sobie klase ktora to wykonuje a w danym np. page.news.php wywoluje addon_load('banner');

tyle z mojej strony snitch.gif
NuLL
Dla mnie lib i classes osobno to radosna pomylka - pluginy smatiego sa tak male ze zapisywane sa w bazie chos zastanawiam sie wciaz nad tym. W mnie czegos takiego jak pages nie ma. Gdyz tworze luzna wariacje na temat MVC - tzn mam moduly ale akcje sa zapisane w jednym pliku ze zwyklym switchem. Zreszta kazdy modul ma piki typu xhtml.output.php, pdf.output.php itp itd tak aby mogl sobie wypluc dane w dowolnym formacie - w sumie mozna by dlugo pisac na temat tego co wymyslilem biggrin.gif:D snitch.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.