Z PHP mam kontakt od dzisiaj, a więc proszę o wyrozumiałość.
Udało mi się ostatnimi czasy uruchomić Serwer za pomocą IIS'a i zacząłem się bawić z prywatną stronką na no-ip. Wpadłem na pomysł, że fajnie będzie móc zapisywać sobie informacje o użytkownikach, którzy mnie odwiedzili, np. ich IP.
Napisałem taki kod, ale niestety nie działa, siedzę nad nim już ponad godzinę i już się troszkę tym zmęczyłem a nic nie widzę, wydaje mi się, że problem jest z którymś while, ale niestety to jest "kopiuj", "wklej" bo dopiero dzisiaj pierwszy raz miałem kontakt z PHP i nie znam komend na odczyt i zapis plików.
Kod:
//$ip pobieram wcześniej za też pomocą wklejki, ale dobrze działa. //plik state.txt zawiera jedną cyfrę z informacją ile IP jest zapisanych w folderze "dane" pod kolejnymi cyframi od "0". //(teraz zauważyłem problem, że przy 10tym użytkowniku, przekręci mi state.txt ponieważ odczyta 1 znak //no trudno, później się tym zajmę, ale chciał bym, żeby kod zaczął działać). for ($i = 0; $i < $lp ; $i++){ if($i++ == $lp){ //nie umiem posługiwać się globalnymi zmiennymi, a więc w taki sposób wszystko wcisnąłem lokalnie $check = 0; for ($j = 0; $j < $lp ; $j++){ if($ip == $ipFromFile[$i]){ $check++; //zwiększam wartość $check tylko wtedy, gdy IP już mam zapisane } //czyli $ip użytkownika jest równe $ip z pliku } if($check == 0){ //jeżeli check nie został zwiększony, to znaczy, że jest to nowe IP } } } } }
Może ktoś to przepuści przez jakiś kompilator i zobaczy czy nie ma błędów w ten sposób, ja nie mam żadnego, piszę kod w Notepad++ i patrzę na efekty na stronie.
z góry dziękuję bardzo za pomoc!
Prosiłbym o nakierowanie mnie co gdzie jest źle, nie interesuje mnie gotowiec, wykonany 100 razy lepiej przez doświadczonego informatyka, ja czerpie przyjemność z pisania kodu samemu i debugowania go, ale chciałbym, żeby strona dalej działa i chciałbym już zbierać informację i gościach.