Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wybór tury gracza.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kawus121
Napisałem kod który ma zmieniać turę względem tablicy play, ale nie działa jak należy nie wiem co jest źle, morduję się z tymn już dłużyszy czas, proszę o pomoc.

1. $play = array();
  2. $k = count($data['grupa_moja'];
  3. for ($i=0; $i<$k; $i++){
  4. if($data['grupa_moja'][$i]['hp'] > 0){
  5. $play[$i] = $i;
  6. }
  7. }
  8. $item = current($play);
  9. $playc = count($play);
  10. if($playc > 1){
  11. for ($g=$item; $g<$playc; $g++){
  12. if($g < $playc && $g > $data['time'][0]['ruch']){
  13. $data['time'][0]['ruch'] = $g;
  14. $data['time'][0]['time'] = $time+15;
  15. break;
  16. }
  17. }
  18. if($data['time'][0]['ruch'] >= $playc){
  19. $data['time'][0]['ruch'] = $item;
  20. $data['time'][0]['time'] = $time+15;
  21. }
  22. }
  23. }
buliq
Jakieś założenia? opis działania (poprawnego)?
kawus121
Na poczętku sprawdzam kto ma hp powyżej 0 i tworzę z danymi osobami tablice potem w tej tablicy ustawiam ruch wybranej osoby. zmienna $r to aktualna tura. Chcę po prostu użyć w walce. Tz jeden gracz atakuje tura się zmienia następny gracz atakuje tura idzie od poczętku itp.
b4rt3kk
Mordujesz się z tym, bo Twój kod nie ma żadnego sensu. Najpierw wybierasz jakieś klucze, a później znów śmiegasz przez całą tablicę, jedynie zaczynając w określonym miejscu. Proponuję użyć bardziej tutaj pasującej pętli foreach, zamiast for. A przede wszystkim opisać dokładniej kod jeśli chcesz bardziej szczegółowej odpowiedzi. Bardziej mi chodzi o to, co chcesz osiągnąć. Nie wiem co to jest tura, na czym polega atak, itp. Jakie zmiany zachodzą w zmiennych?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.