Mam następujący problem (mam nadzieje, że nie dubluje innego tematu, jeśli tak się stało z góry przepraszam, ale nawet sam do końca nie wiem jak szukać odpowiedzi na ten problem)
Mam kod PHP z elementami JS (nie wklejam, bo ma on ponad 2000 linijek). W jednej z funkcji pojawia się następujące działanie:
"rata[nr_raty] - brakujaca_kwota"
Skrypt się wysypuje, pomimo, iż obie wartości są liczbowe, ale co ciekawe jak zrobię działanie odwrotne, czyli:
"brakujaca_kwota - rata[nr_raty]"
to wszystko działa, tylko oczywiście wynik jest ujemny. Chciałem to obejść dodając na końcu mnożenie przez (-1), ale wówczas znowu się sypie.
Wymyśliłem więc taką konstrukcję (dodam tylko, że muszę koniecznie mieć wartośc dodatnią, a nie ujemną):
wynik = brakujaca_kwota - rata[nr_raty];
wynik = wynik - wynik - wynik; (teoretycznie ta konstrukcja powinna bez mnożenia przejść od wartości ujemnej na dodatnią, ale niestety znowu się sypie.
Podsumowując działa każda konstrukcja prowadząca do liczby ujemnej, ale dodatniej za nic w świecie nie można uzyskać bo skrypt się wysypuje. Czy ktoś z Was ma pomysł jak sobie z tym poradzić? Z góry dzięki za pomoc