Johnny_Smithh
9.09.2013, 10:36:47
Witam, chciałbym zapytać czy ktoś z użytkowników miał kontakt z magneto. Chodzi mi głownie o to jakie zagadnienia z php są nie zbędę do obsługi tej technologii. Prosiłbym o jakieś informacje

pozdrawiam
sowiq
9.09.2013, 10:41:53
Pytanie bardzo ogóle, to i odpowiedź będzie ogólna.
http://www.magentocommerce.com/knowledge-base --->
http://www.magentocommerce.com/knowledge-b...tion-to-magentoOgólnie Magento stoi na Zend Framework. Musisz znać w miarę dobrze XML (wszystkie konfiguracje są trzymane w XML). Reszta to kwestia poznania systemu od środka, bo dokumentacja nie jest zbyt bogata. Ściągnij jakieś rozszerzenie i obejrzyj je sobie od środka.
Johnny_Smithh
10.09.2013, 10:33:38
Chodziło mi bardziej o powiązanie php z magneto.
buliq
10.09.2013, 10:46:14
PSR-0, PSR-1 (nie wiem czy PSR-2 jest wdrozone w magento)
PHP5 generalnie wszytko ...
Dalej nie wiadomo co chcesz wiedzieć.
solr
10.09.2013, 10:48:01
Co to znaczy do obsługi? Jako użytkownik (czyli ten co tam sobie klika w panelu administracyjnym i np. dodaje nowe produkty do sklepu) Magento, czy innego sklepu / CMS, nie musisz znać żadnego języka programowania. Jeżeli chodzi Ci o dokonywanie zmian, typu implementacja własnych rozszerzeń, to tak jak sowiq napisał, oprócz normalnej znajomości PHP (Zend Framework to PHP) wymagana jest znajomość XML w dobrym stopniu, ponieważ większość rzeczy jest w ten sposób konfigurowana.
Johnny_Smithh
10.09.2013, 12:07:35
ale gdybym dostał zdania napisać jakiś moduł to chyba w xml go pisał nie będę tylko w php.. ? wy tu jesteście ekspertami, ja się dopiero w to środowisko wdrażam.
buliq
10.09.2013, 12:22:11
To moduł napiszesz w PHP a jego konfigurację w XML
Odpowiedzieliśmy na twoje pytanie? Bo tobie chyba chodzi o to jak to zrobić, w którym katalogu, jak zacząć, natomiast nie wiesz jak zadać takie pytanie?
sowiq
10.09.2013, 13:56:47
Cytat(Johnny_Smithh @ 10.09.2013, 13:07:35 )

ale gdybym dostał zdania napisać jakiś moduł to chyba w xml go pisał nie będę tylko w php.. ?
Oj zdziwisz się ile rzeczy konfiguruje się w XML

W kontrolerze robisz
$this->renderLayout();, a resztę (co i jak ma się renderować) masz opisaną w XML.
Cytat(Johnny_Smithh @ 10.09.2013, 13:07:35 )

wy tu jesteście ekspertami, ja się dopiero w to środowisko wdrażam.
Ja proponuję zacząć wdrażanie od dokumentacji. Co prawda nie jest ona jakoś wybitnie dobra, ale w internecie jest sporo materiałów. Zresztą wkleiłem Ci linka na dobry początek.
Tutaj wincyj:
http://pl.lmgtfy.com/?q=how+to+write+magento+module
Johnny_Smithh
11.09.2013, 13:18:05
Wiem że to forum o php ale mam jeszcze jedno pytanie.. chciałbym się dowiedzieć od was jakie korzyści niesie magento a jakie posiada wady. Chciałbym się dowiedzieć jakie plusy płyną z tego że wybiorę magento a nie jakąś inną technologię sklepu internetowego. Bardzo bym prosił o informacje
sowiq
11.09.2013, 13:56:47
Z mojego punktu widzenia:
Plusy:
- wielka i rozbudowana kobyła, która ma masę funkcjonalności ("wszystko" już jest od razu po instalacji)
- wysokie stawki dla doświadczonych programistów (jeśli jesteś programistą)
- wszystkie moduły (i cały Core) mają dokładnie taką samą strukturę, przez co cały kod jest ładnie uporządkowany i wiadomo gdzie czego szukać
- może trochę zawiłą, ale cały kod ma ściśle określoną logikę działania, przez co wiadomo co i w którym miejscu najlepiej ugryźć, żeby zmienić jakąś funkcjonalność
- bardzo duże możliwości rozbudowy i zmiany praktycznie każdego fragmentu systemu bez konieczności grzebania w Core
Minusy:
- wielka i rozbudowana kobyła, która ma masę funkcjonalności (wysoki próg wejścia dla nowych programistów)
- wysokie stawki dla doświadczonych programistów (jeśli jesteś klientem)
- spore wymagania sprzętowe (szczególnie pamięć operacyjna)
- sklep jest tworzony na warunki USA, więc nie wszystko może być kompatybilne z polskimi realiami
- natywnie używa Prototype jako frameworka JS
- jeśli front developer nie miał wcześniej do czynienia z Magento, to lepiej niech się nie zabiera za krojenie templatki, bo przysporzy tylko (czasami - na prawdę masę) roboty programistom
Daiquiri
11.09.2013, 13:59:52
Magento to ciężka w optymalizacji, zasobożerna kobyła ze sporymi wymaganiami, która pozwoli Ci zrobić niemalże wszystko. To w zasadzie podsumowuje Magento. Jest kosztowe w utrzymaniu i wdrożeniu. Posiada natomiast sporo możliwości związanych z zarządzaniem produktami, zamówieniami, wsparciem dla sprzedaży (cross-sell, upsell, kupony, itd. ) i wiele innych.
Johnny_Smithh
23.09.2013, 12:19:48
Czyli jest to technologia na dużych korporacji a nie dla przeciętnych zjadaczy chleba. Dzięki za info pozdrawiam
jeszcze jedno pytanie. Spotkałem się z informacją że są 3 wersje Magento.
Magento występuje w trzech wersjach – Magento Community (oparte o licencję open source), Magento Professional oraz Magento Enterprise.
Moje pytanie brzmi czym jest Magento Go.
sowiq
23.09.2013, 12:32:33
Panie, tak trudno jest poczytać? :/
http://www.magentocommerce.com/product/overview-compareCytat
Magento Go - Hosted solution for small businesses
Innymi słowy - hosting pod Magento, z zainstalowanym Magento, z supportem i innymi pierdułkami.
[edit]
Z tego co ja wiem, to jest tylko Community (darmowy, open source) oraz Enterprise (za sporą kasę, z dodatkowymi modułami, ładniejszą templatką i supportem). A o Professional napisali na swoim blogu w 2010 roku i... nic się nie zmieniło
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.