Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wydźwięk wypowiedzi
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
pitu
Witam

Mam pytanie czy ktoś tworzył aplikację, w której badał wydźwięk zdania, wypowiedzi (pozytywna/negatywna)? Nie wiem do końca jak do tego podejść, jedyne co przychodzi mi do głowy to baza pojedyńczych słów z odmianami po których klasyfikowałbym wypowiedź. Może ma ktoś inny, lepszy pomysł?
buliq
wypowiedzi tekstowej czy słownej (z nagrania?)?
pitu
Przepraszam, że nie dopisałem. Chodzi oczywiście o tekstową.
buliq
Szczerze, nigdy nie byłem dobry z Polskiego, i w sumie nie pamiętam aby było coś takiego poruszane, ale sądzę że powinieneś udać się do polonisty, aby dowiedzieć się co decyduje o wydźwięku zdania(jakie słowa, sylaby itd.). Chyba że już masz taką wiedzę, to możesz się podzielić smile.gif

Poza tym chyba nie każde słowo ma wydźwięk pozytywny/negatywny, być może lepszym rozwiązaniem byłoby nadawanie im wag (tylko jakich i w jaki sposób określić ich wartości? tego nie wiem)
pitu
O wagach właśnie myślałem. Znalazłem gotową klasę: https://github.com/JWHennessey/phpInsight i chyba ją zastosuje.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.