Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zainteresowanie młodzieży
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Wazniak96
Witam,

w piątek w mojej okolicy, w pewniej szkole odbędzie się "noc odkrywców". Szczerze mówiąc nawet nie wiem do końca o co chodzi w tym całym przedsięwzięciu, ale mniejsza o to. W każdym razie z każdej szkoły wyższej będą osoby prezentujące coś na temat nauki. Rzuciliśmy ze znajomymi pomysł aby także z informatyki pokazać coś ciekawego. Ja jako wielbiciel programowania postanowiłem pokazać coś z nim związanego wink.gif

Pierwszy pomysł na jaki wpadłem to pokazanie możliwości jakie daje nam BotApi od GG. Wiadomo.. dużo młodzieży pisze na GG, a stworzenie bota daje dużo frajdy(sam się wkręciłem w programowanie dzięki temu).

No i teraz moja prośba: znacie jakieś kolejne Ciekawe rzeczy które mógłbym przedstawić .? smile.gif
sowiq
Jeśli to ma być jakaś prezentacja dla dzieciaków to opowiedz im coś, co pobudzi ich wyobraźnię. Że oprogramowanie jest potrzebne do działania zegarka elektronicznego, mikrofalówki, telewizora, samochodu, rakiety, czołgu, drona itp. Możesz poprzeć to jakimiś przykładami. Kiedyś w samolotach były używane mechaniczne żyroskopy, a teraz elektroniczne akcelerometry i masa komputerów. Możesz np. pokazać zdjęcia z kokpitu starego samolotu i jakiegoś nowego myśliwca.

Zrób to z jajem i żeby było ciekawe dla dzieciaków. A nie jakąś smętną prezentację z 1000 linijkami kodu, którego nikt nie zrozumie wink.gif
redeemer
Dokładnie jak napisał sowiq, nie ma co pokazywać kodu czy zagłębiać się w kwestie techniczne. Dodatkowo gg lata świetności ma już chyba za sobą. Wydaje mi się też, że temat gier może ich trochę bardziej zainteresować :-)
Wazniak96
Nie takie dzieciaki. Tak jak pisałem młodzież w wieku 13-16 lat. A dla młodszych mamy już coś ciekawszego wymyślone wink.gif

Ale pomysł z grami nie jest wcale głupi.

W każdym razie dzięki za odpowiedź. smile.gif
!*!
Cytat(redeemer @ 23.09.2013, 16:52:50 ) *
Wydaje mi się też, że temat gier może ich trochę bardziej zainteresować :-)

A co za tym idzie, zaprezentować możliwości silników graficznych. Polskie produkcje dobrze się nadają Wiedźmin, crime cities, chrome, call of juarez, dead island czy wiele innych.
Wazniak96
Aż tak zaawansowany nie jestem, żeby prezentować możliwości silników graficznych, ale warto poczytać i wspomnieć, na pewno to jakaś ciekawostka wink.gif
Spawnm
Pokaż im któryś z programów do wizualnego tworzenia gier z możliwością dodawania wstawek z kodu. Zachęci to tak tych zainteresowanych krzaczkami, jak i dopiero szukających ciekawego zajęcia.
O$iek
Młodzież używa GG, naprawdę? Ostatnio jak włączyłem GG, to jedyne osoby online, to były BOTy.
Wazniak96
Cytat(O$iek @ 23.09.2013, 17:16:22 ) *
Młodzież używa GG, naprawdę? Ostatnio jak włączyłem GG, to jedyne osoby online, to były BOTy.

W sumie... coraz bardziej GG upada..

@Spawnm i tu wielkie dzięki. Świetny pomysł wink.gif
aniolekx
pokaz im LOGO smile.gif
sazian
to może colobot - "prosta" gra w której można programować roboty, a do tego darmowa więc możecie wystawić kilka stanowisk na których każdy spróbuje swoich możliwości
zielu001
WebGL baaasmiley.gif Lkingsmiley.png
O$iek
Scala
sowiq
Ja dalej upieram się nad czymś, co zaciekawi dzieciaki/młodzież. Pokaż im przykład rozszerzonej rzeczywistości. Animacja powstałą kilka lat temu, ale nadal robi na mnie wrażenie smile.gif http://ge.ecomagination.com/smartgrid/#/augmented_reality - trzeba wydrukować obrazek i pokazać go do kamery internetowej. Jest film instruktażowy.
Spawnm
Cytat(zielu001 @ 24.09.2013, 22:28:47 ) *
WebGL baaasmiley.gif Lkingsmiley.png

Cytat(O$iek @ 25.09.2013, 07:24:56 ) *
Scala

Assembler!

http://research.microsoft.com/en-us/projects/kodu/
Wazniak96
Okej, to że się nie odzywałem nie znaczy, że nie obserwowałem tematu. W każdym razie wszystkim bardzo dziękuję ze wypowiedzi. wink.gif

Ostatecznie wybrałem dla młodzieży colobota. Gra się im raczej podobała, a na nic innego nie miałem czasu bo mieliśmy mieć 40 min, a dostaliśmy 15.. w każdym razie było całkiem sympatycznie i okazało się, że małe dzieci tak naprawdę bardziej wszystko ogarniały niżeli starsi... haha.gif

Jeszcze raz wielkie dzięki wink.gif
skwarek523459
młodzież jest zainteresowana tylko facebookiem na chwilę obecną :/
Wazniak96
Były takie przypadki, że próbowały wbić, ale zniechęcali się po 2 próbach ;>
verysoon
W każdym bądź wypadku fajna akcja. Jeśli byłoby ich więcej to może i młodzież interesowałby się czymś innym niż FB.
przemysławski
W szkole na informatyce powinny być zajęcia z programowania, tak jak jest ti w Japonii, czy USA, a nie tak jak obecnie, że informatyka polega na zwalaczaniu nudy siedząc w internecie.
sazian
a kto niby ma tego programowania uczyć ? chemik który został nauczycielem informatyki bo był wolny etat?
olszam
Obecnie nauczyciel informy w gimnazjum i liceum, nie wiem jak podstawówka czy jest tam wciśnięta informatyka czy nie, ale zostają nimi ludzie którzy tylko potrafią przeglądać strony internetowe i z office korzystać. U mnie w liceum była niezła jadka jak to facet kazał nam wyszukać jakieś informacje na dany temat bez użycia klawiatury, tylko myszka, a nauczyciel był tylko górnikiem z zawodu laugh.gif . Mam kumpla co jest na magisterce 2 roku z informy na sieciach i do dziś nie potrafi nic sam zrobić czy też przerobić, liczy na pomoc innych gdy postawi im flaszkę happy.gif.
Spawnm
Cytat(przemysławski @ 9.10.2013, 14:25:04 ) *
W szkole na informatyce powinny być zajęcia z programowania, tak jak jest ti w Japonii, czy USA, a nie tak jak obecnie, że informatyka polega na zwalaczaniu nudy siedząc w internecie.

To zależy od nauczyciela, w gimnazjum przez pierwsze 2 lata 'uczyła' nas plastycza więc były podstawy pakietu worda. Potem wpadła informatyczka i nauczyła mnie html, pokazała że istnieje pascal, js, php. Większość osób i tak siedziała na gg/grono. W liceum podobnie mimo bardzo beznadziejnego nauczyciela pascal, html/css, js, php, mysql, access, większości uczyłem się w domu gdzie lekcje wykorzystywałem jako ciekawostkę ze względu na już zbyt wysoki poziom wiedzy. Oczywiście 99% osób wolało grać lub grzebać w necie więc nie znali nawet podstaw. A potem płacz że nic nikt nie umie, że nie uczą. Odwróć czasem głowę od monitora a zobaczysz że nauczyciel coś pokazuje i tłumaczy z zakresu programowania wink.gif
Wazniak96
A ja tam powiem szczerze mówiąc, że w podstawówce i gimnazjum miałem takiego nauczyciela, że uczył nas html na poziomie lat 90, a kółka organizował dla "ulubieńców", niby niczego więcej na poziomie gimnazjum nie można uczyć ale on nawet nie próbował wzbudzić w nas zainteresowania. Po prostu realizował temat. Wystarczy spojrzeć na stronę szkoły, a można zobaczyć jego zdolności w tym dziale. Lepiej byłoby już darmowy szablon wink.gif

Niestety ja w grupie "ulubieńców" nie byłem jako, że starszy brat mu na koniec szczerze podziękował za to, że wstawił mu 3 z infy przez to, że zamiast robić zadania to naprawiał mu komputery, nic nie mówiąc o tym, że jako wychowawca wsypał go z przewinieniem do dyra, chodź cała szkoła go kryła thumbsdownsmileyanim.gif

A o wybieraniu ulubieńców to nie wspomnę bo wychwalał kolesia, i dziwił się, że nie chciał iść na olimpiadę informatyczną chodź ten ledwo instalował gry na komputerze, a za drzwiami jechał go jak *** haha.gif

Obecnie (w liceum) mamy naprawdę fajnego nauczyciela, nauczył mnie wiele, i to między innymi dzięki niemu dalej dążę w kierunku programowania. Mówi nam praktycznie o każdym konkursie itp. Na dodatkowym projekcie unijnym nie uczy nas jakiś tam bzdetów, które raczej się nie przydadzą w życiu jak inni nauczyciele tylko np. teraz dostaliśmy info, że na studiach wymagają znajomość letex'a to zrobił nam 2 zajęcia na ten temat żebyśmy nie byli łysi i wiedzieli co i jak i gdzie można znaleźć. Naprawdę anioł nauczyciel haha.gif
jagadeni
U mnie w gimnazjum zajęcia z infromatyki ograniczały się do podstawowych informacji nt. Worda, Painta i PowerPointa, to wszystko ;/
bambinok
Z kolei mój informatyk kazał nam wyryć wszystkie parametry komputerów, jakie były w pracowni ;P
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.