Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Streaming video - serwer
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Kulfon
Cześć,

spotkał się ktoś z was kiedyś z firmą utrzymującą streamy? Chodzi mi o to, że chciałbym na swojej stronie wyświetlać stream od 2000 użytkowników (kamery IP) dla grona 10000 odbiorców. Player we flashu czy html5 będzie czyli stronę klienta mam załatwioną natomiast potrzebuję rozwiązania serwerowego. Czy znacie/polecacie usługi jakiejś firmy? Chodzi o przyjęcie obrazu od każdego z 2000 userów i hostowanie ich + udostępnienie tych streamów przez jakieś api czy inaczej na zewnątrz - w tym wypadku ja podpinałbym się pewnie pod jakieś api tym playerem.

Szukam i szukam, u nas i za granicą i nie mogę nic znaleźć, a przecież te wszystkie portale z live kamerami internetowymi/ video czatami jakoś muszą działać. Przybliży mi ktoś temat?
Kulfon
Zdecydowanie nie.
Chodzi mi o typowe usługi serwera streamingowego. Tzn. wybieram usługę, płacę i serwer działa, a jedyne co przy tym chcę zrobić to dostosować player na stronie do tego jak będą podawane dane...
Sephirus
Nie znam się za mocno na streamingu więc mogę się mylić ale czy to czasem nie powinno działać tak, że potrzebujesz jedynie serwera, który będzie posiadał wiedze na temat źródeł streamingu (kamer) i użytkowników "oglądających"? Wówczas dany użytkownik wybiera kamerę a serwer przekierowuje lub pośredniczy w streamowaniu do tego użytkownika. Analogicznie w przypadku połączeń użytkownik - użytkownik. Bo jeśli tak to wystarczy Ci jakiś dedyk z odpowiednią konfiguracją i bazą danych takich połączeń/użytkowników. Ważny to by był jedynie gwarantowany spory transfer.

Jeśli nagrania miały by być przechowywane na takim serwerze i streamowane bezpośrednio z niego - sądzę że też dałoby się to rozgryźć na zwykłym dedyku. Nie do końca widzę potrzebę usługi streamowania jako takiej skoro możesz ją postawić dopasowaną do potrzeb na serwerze dedykowanym - moze czegoś nie rozumiem?
Kulfon
No mogę postawić sam ale jako "nie ekspert" w tej dziedzinie jednak musiałbym temat zgłębić (bardzo chętnie) ale niestety nie mam na to czasu. Rozeznanie zrobione wiem na czym stoję, dzięki za pomoc smile.gif Temat do zamknięcia
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.