Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Sesje+Subdomeny - gubiąca się zawartość $_SESSION
Forum PHP.pl > Forum > PHP
wujek2009
Cześć.

Mam projekt, który posiada kilka subdomen i jest typowy problem z sesją. Chociaż może nie do końca tak typowy, ponieważ session_id() zwraca ten sam identyfikator - tylko samo $_SESSION zwraca zupełnie inne wartości (pustą tablice lub zawartość).

Na początku faktycznie session_id() w przypadku subdomeny zwracało różne wartości - jakby sesja tworzyła się na nowo, ale ten problem rozwiązałem mniej więcej takim zapisem;

1. if ( isset($_COOKIE['sidkey']) )
  2. {
  3. session_id($_COOKIE['sidkey']);
  4. }
  5. else
  6. {
  7. setcookie('sidkey', session_id(), 0, '/', '.domena.com', false, false);
  8. }

I tak jak wspomniałem, session_id() zwraca ten sam identyfikator, ale samo $_SESSION to już odrębna kwestia - dlaczego w ten sposób to się zachowuje? Przecież NARZUCAM identyfikator sesji, która ma jakąś tam zawartość a i tak zwraca mi pustą tablice.
404
Hm, a czy czasami tu nie chodzi o ciasteczko, które domyślnie jest dostępne tylko pod domeną, pod którą jest tworzone?
wujek2009
Ciastko jest ustawione (adres ciastka) na .domena.com (czyli początek z kropką)
em1X
Subdomeny stoją fizycznie na jednej maszynie?
wujek2009
Subdomeny są podpięte pod konto, gdzie kieruje główna domena (ta sama ścieżka, itd)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.