Na samym początku - tak, wiem że to nie forum prawne, mimo wszystko być może ktoś z użytkowników będzie potrafił mi pomóc

Załóżmy, że prowadzę serwis ogłoszeniowy w internecie (coś w stylu tablica.pl). Mam tam jakieś dodatkowe 'premium' dla osób, które chcą promować swoje ogłoszenia i pobieram za to opłaty za pośrednictwem czegoś typu dotpay lub payu. Czy w tym wypadku jestem zobowiązany działać jako firma, odprowadzać jakieś tam podatki itd. ? Bo wiem, że jeśli pieniądze miałyby isć bezpośrednio na moje konto to na pewno musiałbym działać jako firma i odprowadzać te podatki, natomiast w przypadku ww. serwisów - one same chyba odprowadzają te podatki, więc teoretycznie mogę pozostać w cieniu jako normalna osoba prywatna?
Czy jeśli wymagam od swoich użytkowników podania mi swoich danych osobowych, jestem zobowiązany jakoś szczególnie podkreślać coś w regulaminie lub ujawniać ew. informacje o sobie (takie jak imię i nazwisko, adres)?
Jeśli byłby jakiś incydent w związku z którym ktoś zostałby oszukany - mógłbym zostać pociągnięty do odpowiedzialności karnej?
Zależy mi na tym, aby serwis dawał możliwość reklamowania się użytkownikom, ale w taki sposób, abym ja jako administrator nie ponosił żadnej odpowiedzialności za to co użytkownicy tam wypisują. W końcu to tylko ogłoszenia, a to kto je napisał i jakim jest człowiekiem to już chyba nie mój biznes?
Jeśli ktoś miałby jakieś inne sugestie dot. prawa w przypadku takiego serwisu - też prosiłbym o jakiekolwiek informacje.
Dziękuję!