adi456
22.10.2013, 12:31:45
Witam, chciałbym sie doradzić
chodzi o budowe serwera do małej firmy, serwer ma obsługiwać: 5 komputerów przez sieć LAN (baza MSSQL), 20 komputerów poza siecią (baza MSSQL poprzez PHP), oraz 20 kas fiskalnych (transfer FTP).
1. jaki procesor wybrać do takiego obciążenia? im lepszy tym serwer będzie szybciej pracować? i3 wystarczy czy lepiej i7 czy xeona najlepiej? xeon jak sie spali to trzeba zamawiać i czekać, i3 czy i7 pewnie na miejscu gdzieś w sklepie zawsze można kupić.
2. Dyski twarde RAID 1, 2 wystarczą czy lepiej 3szt? (dane muszą być w 100% zabezpieczone)
3. Zasilacz corsair 450w wystarczy? czy coś mocniejszego lub inna marka?
4. Może ktoś polecić jakąś dobrą płyte główną przemyślaną pod względem RAID 1 tzn jak wymienie spalony HDD żeby na nowy dane sklonowały się automatycznie itp.
Budżet jest nieograniczony jednak nie chce składać PC "na zapas", serwer ma być być w miare przemyślany jeżeli chodzi o awaryjność (ewentualnie łatwy dostęp do podzespołów zamiennych)
pozatym zastanawiam się czy ten serwer dodatkowo obciążyć przeglądarką internetową którą będzie wyświetlała jednocześnie obraz z 20 kamer, czy lepiej do tego zastosowac następny PC?
mar1aczi
22.10.2013, 13:19:53
Jeśli MSSQL to maszyna pod windowsa

Przy składaniu zwróć uwagę, by była to płyta serwerowa (z kondensatorami polimerowymi). Zakładam, że maszyna będzie pracować na okrągło.
Intel i3 pewnie spokojnie wystarczy. Ilość RAM - tego nigdy dość

W zależności od wielkości bazy danych. RAID - ważne, aby kontroler był w pełni sprzętowy, nie jakiś fake RAID.
Możliwe, że RAID 1 wystarczy + kopia zapasowa "gdzieś obok".
adi456
22.10.2013, 14:31:04
Intel Xeon L5530 - 690zł (1366LGA)
ASUS P6X58D - 575zł
to będzie ok? ten procek podejdzie do tej płyty? Raid w tej płycie jest w pełni sprzętowy? to jedyna płyta którą udało mi się znaleść do tego procka (z kondensatorami polimerowymi i sata 3). Czytałem że xeony są wytrzymalsze od pozostałych (kwestia "wafla" chociaż nie wiem co to znaczy), procek w podobnej cenie do i3
mar1aczi
22.10.2013, 14:41:23
Płyta ma Socket 1366 czyli procesor spasuje.
RAID obstawiam, że jest taki, że do działania potrzebuje sterownika w systemie. Nie jest to pełny sprzętowy, za niska cena

Zapomniałem wspomnieć o RAM, że zalecane są te z ECC.
edit:
Zerknij tu, za płytą pod procesor który wskazałeś: www.superservers.pl/motherboards/core/socket-1366.html Te w okolicy 1,3k PLN mają sprzętowy RAID. Niestety w standardzie tylko 0,1,10. Do obsługi RAID 5 trzeba dokupić AOC-IButton68.
Przy zakupie płyty najlepiej dopytaj czy dany procek spasuje. Xeon Xeonowi nie równy :|
adi456
22.10.2013, 15:24:00
wszystkie płyty z tej strony mają tylko sate 3.0Gbps wystarczy? czy lepiej 6.0Gbps teoretycznie to dużo ale przy serwerze ma to znaczenie? Nie ma też żadnego info na temat kondensatorów polimerowych.
zaciekawiła mnie ta płyta P6X58D, jak moge sprzwdzić czy raid 1 jest w pełni sprzętowy? Szukałem informacji ale nigdzie nic nie znalazłem.
mar1aczi
23.10.2013, 07:29:12
Cytat(adi456 @ 22.10.2013, 16:24:00 )

wszystkie płyty z tej strony mają tylko sate 3.0Gbps wystarczy? czy lepiej 6.0Gbps teoretycznie to dużo ale przy serwerze ma to znaczenie?
Mają SATA II ale i maja kontroler SAS opisany jako LSI. Jest to również kontroler RAID i do niego dyski SATA III powinna być możliwość podłączenia.
Dyski (storage) to często wąskie gardło w serwerach.
Cytat(adi456)
Nie ma też żadnego info na temat kondensatorów polimerowych.
Ze zdjęć, widać to po ich obudowie.
Cytat(adi456)
zaciekawiła mnie ta płyta P6X58D, jak moge sprzwdzić czy raid 1 jest w pełni sprzętowy? Szukałem informacji ale nigdzie nic nie znalazłem.
Płyta posiada chipset Intel ICH10R...
Zerknij, to pewnie conieco wyjaśni: www.servethehome.com/difference-hardware-raid-hbas-software-raid/
adi456
23.10.2013, 10:03:53
Szukam płyt i nie moge nic znaleść z sata 3 jak już coś jest to na 2 procki, dlatego zastanawiam sie nad zwykłą płyta + Kontroler RAID SAS/SATA LSI 9211-4i, 6Gb, 4port, SGL
tylko prosze pomóc rozwiazać moje wątpliwości, przez taki kontroler dyski zachowują sie jakby były podlączone normalnie w płyte? tzn system operacyjny normalnie można przez to ładować?
mar1aczi
23.10.2013, 10:16:08
RAID ustawiasz/budujesz po wejściu w opcje kontrolera.
System widzi wystawiona już macierz przez kontroler jako jeden dysk (urządzenie).
Wspomniałeś, że budżet nieograniczony. Zatem do ~5k PLN zakupisz już gotową maszynę ze sprzętowym kontrolerem RAID. Cena może ulec zmianie w zależności ile dysków będziesz chciał podłączyć.
adi456
23.10.2013, 10:21:27
tak dla jasności, przez kontroler wpinam 2 dyski, konfiguruje go jako raid 1 pocz czym będe mógł normalnie na nich zainstalowac system windows?
mar1aczi
23.10.2013, 10:31:49
Przy markowym kontrolerze tak właśnie jest.
adi456
23.10.2013, 11:12:43
Raid: Kontroler RAID SAS/SATA LSI 9211-4i, 6Gb, 4port, S - 800zł
Procesor: Intel Xeon L5530 - 690zł (1366LGA)
Płyta: ASUS P6X58D - 575zł lub ASUS P6T - 470zł
Ram: DDR3 8GB 1333MHz ECC-R - 390zł
Zasilacz: Corsair TX 650W ATX - 390zł
Dysk: 1TB WD BLACK WD1002FAEX 64MB 7200 SATA3 - 330zł
+ obudowa 100zł
razem około 3170zł
takie coś wymyśliłem, szukałem gotowców i nie ma nic z SATA 6,0 Gb/s a jak będzie to pewnie w kosmicznej cenie. co o tym sądzicie?
zastanawiam się tylko czy ten Kontroler RAID jest "markowy", dodam że serwer bedzie pracowac na win 7 64bit ze względu na wymagany "Zdalny pulpit"
mar1aczi
23.10.2013, 11:31:40
Kontrolery LSI są jak najbardziej w porządku. Nie zapomnij o kablach do dysków, a i przyda się też jakaś obudowa

Zweryfikuj czy na pewno procek spasuje z płytą główną.
edycja:
Tutaj masz test tego kontrolera: www.pugetsystems.com/labs/articles/Product-Qualification-LSI-9211-4i-RAID-Controller-94/
adi456
23.10.2013, 12:44:56
ok dzięki wielkie za pomoc, z tego co wyczytałem procek powinien pasować do płyty, tak czy inaczej złożenie raczej zlece serwisowi komputerowemu w razie czego jakby coś nie grało to będą modyfikowac zestaw.
a jeszcze pytanie jakiej mocy jest potrzebny ups żeby wrazie braku prądu bezpiecznie wyłączyć serwer?
mar1aczi
23.10.2013, 13:33:29
UPSy wychodzą z mody. Popatrz za siłownią DC 48V i wtedy i zasilacz do serwera 48V. Podtrzyma znacznie dłużej niż USP 230V. Cenowo, bardzo podobnie.
JohnnyB
23.10.2013, 17:57:05
a tak z ciekawości: chce Ci się bawić w składanie?
http://www.komputronik.pl/product/150622/K...K_MS_Found.htmlgotowy, 3 lata gwarancji, 4 kieszenie dysków Hot-Swap i systemem MS Windows Server Foundation (16 userów) w komplecie
za ok. 4500 brutto.
dorzuciłbym jeszcze ze 2 dyski SSD przynajmniej na bazę danych do tego i niekoniecznie musisz korzystać ze sprzętowego raida, przy ssd możesz włączyć 'Wolumin dublowany' i w razie awarii odczytasz dane na każdym kompie z windą, przy raidzie sprzętowym właściwie potrzebny identyczny model kontrolera albo odtworzenie z kopii.
adi456
25.10.2013, 10:01:58
argument "chce Ci się bawić w składanie" do mnie nie przemawia, w gotowym zestawie jest mało ramu, pozatym prędkość HDD okrojona pewnie to sata 3Gb, trzeba dołożyć karte sieciową, pozatym ta moc zasilacza 305W mnie przeraża, tyle nie wystarcza na kompy sprzed paru lat, nie wiem czy dobrze widze ale nie ma podane modelu płyty głównej a to chyba istotne.
z gotowcem też trzeba się "bawić" więc jednak jestem za złożeniem własnego zestawu.
3 lata gwarancji - wyobraża sobie ktoś wysyłanie serwera na gwarancje? Spali się to trzeba podmienić części a nie bawić się z gwarancją z którą to róznie bywa.
to są moje opinie, oczywiście czekam na mocniejsze argumenty przeciw lub za.
Odnośnie UPSa nie zależy mi na pracy na nim tylko na bezpiecznym wyłączeniem sprzętu.
Posio
25.10.2013, 10:47:21
UPS to zależnie od tego ile maszyna bedzie ciągnęła prądu. Jesli chcesz mieć czas go po prostu wyłączyć, jakiś najtańszy też się zda. Co do 305W, nie obraź się ale gadasz głupoty. Wiesz ile prądu ciągnie komputer bez katy graficznej i z ekonomicznymi podzespołami ? - no właśnie. Zastanawiam się, czy nie prosciej by było Ci kupić jakąś jednostke serwerową HP / Dell , mieć wszystko gotowe, i tylko zainstalować system ?
Mój komputer w stanie obciążenia procesora i5-2500k osiąga pobór mocy rzędu 180 W (2 dyski Ram i inne pierdoły). Pobór wzrasta do 350 W podczas grania w wiedźmina na full (grafika leci na 90%). Zasilacze zawsze daje się mocniejsze bo mają one swoją moc rzeczywista (w procentach) w porówaniu do tego co jest na nich napisane. Ale wiecej niz te 300 W do serwera to raczej nie wkładają (nie mówiąc już o nowszych architekturach które ciągną jeszcze mniej prądu).
JohnnyB
25.10.2013, 18:17:34
Cytat(adi456 @ 25.10.2013, 11:01:58 )

argument "chce Ci się bawić w składanie" do mnie nie przemawia, w gotowym zestawie jest mało ramu, pozatym prędkość HDD okrojona pewnie to sata 3Gb, trzeba dołożyć karte sieciową, pozatym ta moc zasilacza 305W mnie przeraża, tyle nie wystarcza na kompy sprzed paru lat, nie wiem czy dobrze widze ale nie ma podane modelu płyty głównej a to chyba istotne.
z gotowcem też trzeba się "bawić" więc jednak jestem za złożeniem własnego zestawu.
3 lata gwarancji - wyobraża sobie ktoś wysyłanie serwera na gwarancje? Spali się to trzeba podmienić części a nie bawić się z gwarancją z którą to róznie bywa.
to są moje opinie, oczywiście czekam na mocniejsze argumenty przeciw lub za.
Odnośnie UPSa nie zależy mi na pracy na nim tylko na bezpiecznym wyłączeniem sprzętu.
Pamięci każdy sprzedawca dołoży Ci ile zechcesz, co do kontrolera, to każdy w miarę nowy komputer ma teraz sata 6Gb, zasilacz spokojnie starczy chyba że planujesz wstawić jakieś karty do obróbki grafiki.
Co do gwarancji - w Dellu masz 3 lata NBD (Next Business Day On-Site Service) z możliwością przedłużenia - to oni do Ciebie przyjeżdżają i naprawiają następnego dnia na miejscu.
http://dell.sklep.pl/index.php?gwarancja/ten zestaw to pierwszy z brzegu przykład dla porównania, nie mówię, że musisz akurat ten wybrać.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.