Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Akcja podejmowana przez system w określonym czasie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Matt91
Witam.
Tworzę w ramach nauki projekt witryny/portalu internetowego w PHP + MySQL.
M.in. posiada on funkcjonalność polegającą na automatycznej rezerwacji dokonywanej w imieniu użytkownika o określonych preferencjach. Po dokonaniu takiej rezerwacji, użytkownik ten musi ją potwierdzić. Może to najpóźniej zrobić na 24h przed wydarzeniem, na które automatyczna rezerwacja została za niego przez system dokonana.
PROBLEM:
Jeżeli jej nie potwierdzi, na jego miejsce ma wskoczyć użytkownik z listy rezerwowej. W związku z tym, muszą zostać uruchomione pewne akcje, jak zmiana w bazie danych i wysłanie maila osobie z listy rezerwowej. Czyli całe przedsięwzięcie zależne jest od czasu, uruchamiane jak wybije konkretna godzina konkretnego dnia.
PYTANIE:
W jaki sposób można tego dokonać?tongue.gif Czy muszę uciec się do innych technologii? Byłbym wdzięczny za jakieś podpowiedzi:)

Z góry dzięki, pzdr
mateusz
mar1aczi
Cytat(Matt91 @ 23.10.2013, 17:29:38 ) *
...Czyli całe przedsięwzięcie zależne jest od czasu, uruchamiane jak wybije konkretna godzina konkretnego dnia.
PYTANIE:
W jaki sposób można tego dokonać?tongue.gif Czy muszę uciec się do innych technologii? Byłbym wdzięczny za jakieś podpowiedzi:)

Dokonasz tego za pomocą cron'a + np. skrypt w php uruchomiony przez niego.
Matt91
Dzięki za pomoc:)

A teraz jeszcze tak z ciekawości się zapytam:

czy są inne metody na uzyskanie takiego efektu? Czy inne języki programowania (python) dają takie możliwości?
PabloP
W tym przypadku nie ma znaczenia w jakim języku będzie to wykonane. Zadanie ma zostać uruchomione po upływie jakiegoś czasu, więc jak zostało już napisane, idealnie do tego celu nadaje się CRON.
Matt91
Nie, ja rozumiem i mam zamiar skorzystać właśnie z tego narzędzia.
Bardziej chodzi mi o to, czy jakiś np. python umożliwia powiedzmy stworzenie "własnego crona", w formie nieustannie działającej funkcji, wykonującej pewne zadania w określonym czasie. Jeżeli to ma w ogóle sens:P
W każdym razie wiem, że cron to jest właśnie to czego szukałem
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.