Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Google calendar - inforrmacja o zmianach
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
nospor
Hejka,
piszę synchronizacje mojego kalendarza w aplikacji z Google Calendar.
No i z kalendarza google poszlo do mojego kalendarza wydarzenie X. I teraz zmieniłem tytuł tego wydarzenia zarówno w mojej aplikacji jak i w kalendarzu google. No i podczas synchronizacji zmiana, ktorą zrobilem w kalendarzu google powinna nadpisać moją zmiane w mojej aplikacji. Tu jednak pojawia sie problem, gdyż nie jestem w stanie stwierdzić czy tytul w kalendarzu googe sie zmienil czy nie. Jestem w stanie swtierdzic czy sie zmienil w mojej aplikacji, ale nie czy w kalendarzu google. Google z tego co szukałem nie przekazuje takiej informacji. Jak więc moglbym to zrobic?

Jedyne co mi przychodzi do glowy, to w mojej aplikacji trzymac wszystkie dane wydarzenia z kalendarza google, ktore pobralem w czasie ostatniej synchro. Wowczas podczas aktualnej synchro moge je ze sobą porownac przez co będę wiedzial, czy zmiana byla w kalendarzu google czy nie. No ale wydaje mi sie to ciut przerost formy nad trescią, bo na dobrą sprawę musze dla kazdego wydarzenia robic niejako kopię i ją przechowywać.

Orientuje się ktos, jak to robią inne aplikacje, ze wiedzą ze to zmiana była w kalendarzu google?
bim2
Nie orientuje się w czym dokładnie tkwi problem? Dlaczego potrzebujesz wiedzieć czy tytuł w kalendarzu Google się zmienił?

Jeśli dobrze rozumuje to masz osobne kalendarze (Jeden googlowski, jeden twój prywatny) które ze sobą się synchronizują. I chcesz wiedzieć czy jeśli nastąpiła zmiana w kalendarzu Googla to czy nadpisać tytuł w twoim kalendarzu? Jeśli dostajesz czas ostatnich zmian w kalendarzu Google to możesz porównać czasy edycji. Jak nie to razem z danymi z twojej aplikacji, trzymaj dane ostatnio pobrane z Google tak jak zasugerowałeś. Innej metody nie widze. Jeśli nie ważne dla ciebie jest czy zmienił się tytuł czy data to przechowuj tylko jakiś hash i porównuj go.

Jeśli nie zrozumiałem, mógłbyś wytłumaczyć jeszcze raz? smile.gif
nospor
Cytat
Nie orientuje się w czym dokładnie tkwi problem? Dlaczego potrzebujesz wiedzieć czy tytuł w kalendarzu Google się zmienił?

Poniewaz jesli zminilem tytul zarowno u siebie, jak i w google, to podczas synchronizacji wydaje mi sie, ze pierwszenstwo powinna miec zmiana z Googla i to ona powinna nadpisac tytul u mnie a nie na odwrot.
Nie mniej jednak im dluzej nad tym mysle, to nie jestem pewien czy tak musi byc. Wkoncu naprawde ktos zmienia dane wydarzenia i tu i tu?

Ogolnie zrozumiales. Niestety google nie przekazuje daty modyfikacji. I tak, jedyne co do tej pory widze to trzymanie oryginalnych danych lub trzymanie hasha (wpadlem na to przy goleniu a Ty to potwiedzasz swoim pomyslem tutaj wink.gif ) Sugeruję sie tutaj kalendarzem na adroidzie w komorce, ktory podczas synchro nadpisuje moje zmiany lokalne zmianami z google, nawet jesli zmienil sie tylko tytul w google a opis nie. Wynika z tego, ze oni wlasnie trzymają hash z wszystkich danych bez zastanawiania sie co sie konkretnie zmienilo. I powiem szczerze nie dokonca mi sie to podoba.

U mnie w systemie, jak zmieni sie opis, a w google zmieni sie tytul, to zmiany pojda w obie strony, a nie jak w przypadku komorki ze moj opis zniknie. I moja wersja wydaje sie raczej lepsza.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.