Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Router i jego funckcjonalnosc...
Forum PHP.pl > Forum > PHP
NuLL
Witam,

Postanowilem sie zmierzyc z idea budowy router'a w moim CMS'ie. Pojawia bardzo niemily problem ktorego w maire wdajny sposob nie umiem rozwiazac. otoz mamy jakis link - i chce nim przekazac rozne parametry?

www.cos.pl/news/show/

A potem chcialbym pokazac newsa o id=12

www.cos.pl/news/show/12

Moze w innym porzadku

www.cos.pl/news/show/ASC

W ktos wiem jak zrobic schematy URL-i czy cos takiego - bow jakis psosb trza by zapisac co dana zmienna w adresie znaczy.

Macie jakies pomysly a moze gotowe rozwiazania questionmark.gif?

Pozdrawiam
M4chu
MVC smile.gif
u mnie to jest rozdzielone.
- wszystkie newsy: getAll
- uporzadkowane: getAll/ASC
- konkretny news(id: 10): getById/10

pierwszy parametr to nazwa akcji a kolejne to jej dodatkowe parametry (opcjonalne). Przy czym w niektorych akcjach (np getById) drugi parametr (id) jest wymagany i w akcji sobie to sprawdzasz.

pozdrawiam
byther
Moja wersja routera... smile.gif
Vengeance
ja stosuje układ /nazwa,wartosc/nazwa2,wartosc2/
NuLL
Vengeance - ja to zrobilem w ten sposob(nie wiem czy to sie spodoba autorom idei routera)
www.cos.pl/news/show/id:12,template:1

I dziala pieknie.
Vengeance
router jak router. dla mnie wazne jest to aby lepiej pajaczki sobie radzily ze strona. bo wg mojej opini user rownie dobrze nie zapamieta:
index.php?page=news&id=2&order=ASC&highlight=mysql

czy tam
index.php/news/2/ASC/mysql

albo tak jak sa niby nice url do artow na php.pl wiadomo ze nikt nie bedzie tych tasiemcow zapamietywal tongue.gif

wiec dla mnie nie waznym jest czy cos "sie spodoba autorom idei routera" czy nie. wazne zeby sie pajaczkowi podobalo tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.