Na wstępie chciałbym prosić o wyrozumiałość oraz "nieszydzenie" z mojego kodu

Wszystko działa poprawnie ale mam wrażenie że można tu dużo zmienić, więc proszę doświadczonych programistów o jakieś wskazówki dla początkującego

Dodam jeszcze że mój cel nie do końca został zrealizowany, ponieważ chciałem aby wiadomość wyświetlała się użytkownikowi np. 'Tytuł powinien zawierać minimum 1 znak będący...' ale nie kasowała wcześniej wpisanej zawartości w formularzu. Niestety moja nieudolna metoda wykonania tego kodu odświeża stronę po komunikacie i kasuje wszystko.
To mój plik klasa.php
<?php class wpis { var $connect; function __construct($dbuser,$dbpass,$dbhost,$dbname){ } function dodaj($title,$kraj,$czas,$vege,$ingrid,$opis) { //zmienna status okresla czy walidacja pola zakonczyla sie pozytywnie (1) czy bledna (0) $status_t = 0; $status_k = 0; $status_i = 0; $status_o = 0; //Sprawdza wymagane wartości w polach tekstowych $status_t = 1; } else{ window.alert ("Tytuł powinien zawierać minimalnie jedną literę bądź cyfrę, bez znaków specjalnych"); </script>'); } $status_k = 1; } else{ window.alert ("Kraj powinien zawierać minimalnie jedną literę bądź cyfrę, bez znaków specjalnych"); </script>'); } $status_i = 1; } else{ window.alert ("Składniki powinny zawierać minimalnie jedną literę bądź cyfrę, bez znaków specjalnych"); </script>'); } $status_o = 1; } else{ window.alert ("Opis powinien zawierać minimalnie jedną literę bądź cyfrę, bez znaków specjalnych"); </script>'); } //Sprawdza czy wszystkie warunki zostały spełnione ($status), jezeli tak realizuje dodawanie pliku do bazy. if($status_t == 1 & $status_k == 1 & $status_i ==1 & $status_o == 1) { \''.mysql_real_escape_string($kraj,$this->connect).'\',\''.mysql_real_escape_string($czas,$this->connect).'\' ,\''.mysql_real_escape_string($vege,$this->connect).'\',\''.mysql_real_escape_string($ingrid,$this->connect).'\' //Wyświetla informacje o dodaniu wpisu } } } ?>
To część kodu do mojego index.php:
<?php require_once('./klasa.php'); $wpis = new wpis('phpkurs','kursik','localhost','WPISY'); $title = $_POST['title']; $kraj = $_POST['kraj']; $czas = $_POST['czas']; $ingrid = $_POST['ingrid']; $opis = $_POST['opis']; $vege = $_POST['vege']; $wpis -> dodaj(''.$title.'',''.$kraj.'',''.$czas.'',''.$vege.'',''.$ingrid.'',''.$opis.''); } ?>