Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PDO][PHP] PDO join na dwie bazy danych z różnych serwerów
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
favik
Witam,
jak pobrać w PDO dane z dwóch baz danych, ale umieszczonych na różnych serwerach? Na jednym mam listę artykułów w tabeli article z kolumnami id, temat, owner_id, a na drugim tabelę users z kolumnami id, name. Teraz chcę pobrać artykuł wraz z nazwą autora. Do tej pory robiłem to jedynie, gdy bazy były na jednym serwerze.
jackraymund
robisz 2 połączenia, w jednym pobierasz owner_id i przekazujesz do zapytania w 2 bazie, aby znalazło name gdzie id = $owner_id
favik
No tak, ale gdy pobieram już listę artykułów to będzie trochę więcej przypisywania artykułów do użytkowników. Dlatego pytam, czy da się to zrobić bardziej po stronie sql.
jackraymund
Tak, ale nie bezpośrednio.
Musisz w jednej z baz zalinkować 2.

http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/federated-use.html
a potem odnieść się do niej w zapytaniu

tak czy inaczej
"The local server communicates with the remote server using MySQL client C API functions. It invokes mysql_real_query() to send the statement. To read a result set, it uses mysql_store_result() and fetches rows one at a time using mysql_fetch_row()."
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.