Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: jak zrobic kilka selectów w skrypcie ?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
huka
Hej,

mam problem z napisaniem skryptu, który będzie oparty na bazie danych. Chodzi mi o coś takiego że skrypt będzie pobierł dane z dwóch tabel (wyświetli dane z jednej a pod spodem z drugiej tabeli ) następnie zapisze odpowiednio wybrane dane, które będą wyświetlane w postaci pól wyboru do kolejnej tabeli. Zapisywanie danych następuje po kliknięciu przycisku.

Wiem że trzeba zrobić dwa selecty i insert ale nie bardzo wiem jak to wszystko umieścić w jednym skrypcie żeby nie było błędów.
sf
Nie odrazu Rzym zbudowano. Co za tym idzie... rób krok po kroku i pokonuj kolejne napotkane problemy.
huka
No właśnie problem jest w tym że musze to w miare szybko zrobic, dlatego puściłem tego posta bo wiem że są tutaj ludzie którzy takie rzeczy nie raz już pisali i zawsze troche pomogą.
bela
pokaż swój kod
huka
Jak narazie to mam coś takiego:

1. <?php
  2. mysql_connect (&#092;"localhost\");
  3. mysql_select_db (generator);
  4.  
  5. $zapytanie = &#092;"SELECT * FROM Pytania\";
  6. $wykonaj = mysql_query ($zapytanie);
  7. while($wiersz=mysql_fetch_array ($wykonaj)) 
  8.  
  9. if($stan=='pokaz') {
  10. $zapytanie = &#092;"SELECT * FROM Pytania where ID_pytania=$ID_pytaniapokaz\";
  11. $wykonaj = mysql_query ($zapytanie);
  12. $tablica = mysql_fetch_array($wykonaj);
  13. echo &#092;"<form method=\"get\" action=\"pokaz.php\">
  14. <div align=&#092;"center\">
  15. <center>
  16. <table border=&#092;"0\" width=\"50%\" bordercolorlight=\"#000000\" cellspacing=\"0\" cellpadding=\"0\">
  17. <tr>
  18. <td width=&#092;"50%\"><font size=\"2\" face=\"Verdana\"><b>Treść pytania</b></font></td>
  19. <td width=&#092;"50%\" align=\"center\"><font size=\"2\" face=\"Verdana\"><input type=\"textarea\" rows=\"3\" name=\"Tresc_pytania\" value=\"\".$tablica['Tresc_pytania'].\"\" size=\"50\" ></font></td>
  20. </tr>
  21. </table>
  22. </center>
  23. </div>
  24. </form>&#092;";
  25. }
  26. ?>

Nie wiem jak dodać to co pisałem wcześniej.

Jak wiecie co trzeba zrobić to pomóżcie exclamation.gif!!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.