Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Chce się zwolnić z pracy i szukać lepszej (moje obawy)
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
fukmeyea
Witajcie,

Pracuje jako informatyk, ale moje możliwości są bardzo ograniczane... nie mogę się wykazać. Robię w kółko te same czynności (zdjęcia, proste szablony aukcji, optymalizacja pod SEO).
Nie mogę się wykazać i dodatkowo osoby, które są nade mną nie znają się na rzeczy. Nie zarabiam dużo (niestety czasem pracuje po 10 godz).

W związku z tym, że bardzo lubię pisać w PHP, dodatkowo interesuje się pozycjonowaniem, tworze dobre szablony stron - chcę rzucić tą pracę podszkolić się i rozwijać. Ale moją obawą jest to, że może coś nie wyjść. Z drugiej strony sobie myślę " i tak teraz cały czas stoję w miejscu - czas się rozwijać i podjąć ryzyko".

Dodam, że jestem młodą osobą -mam wykształcenie informatyczne (nie jest to wykształcenie wyższe)

Co o tym sądzicie?
Pozdrawiam
Damonsson
Kto nie ryzykuje, ten nie je smile.gif

Jak nie masz do wykarmienia 2 dzieci i żony, to w poniedziałek składaj wypowiedzenie. Oczywiście, jeśli naprawdę znasz się na rzeczy. Dobrych programistów webowych, deficyt.
PrinceOfPersia
A długo już pracujesz w tej pracy? Nie ma co się dusić w jednej firmie, jak masz tysiące innych, które oferują lepsze warunki rozwoju...

Cytat
osoby, które są nade mną nie znają się na rzeczy.

to dodatkowy argument za złożeniem wypowiedzenia... Jeśli masz krótki staż pracy w IT to przede wszystkim powinieneś szukać takiego miejsca pracy, gdzie czegoś możesz się nauczyć (często od lepszych od ciebie), podnieść swoje kwalifikacje (a co za tym idzie - swoje przyszłe możliwe perspektywy), inaczej to się zasiedzisz i za kilka lat będziesz w tym samym miejscu co teraz...
mstraczkowski
Jak to mówią, kto nie ryzykuje, ten nie pije szampana.

Ja zrezygnowałem ze swojej pracy z powodu

1. Czasochłonnych i męczących dojazdów (zamiast spędzać 8h w pracy to spędzałem ok 10-11 licząc dojazdy)
2. Słabego prowadzenia projektów przez ową firmę (brak standardów, słabo rozwijany kod)

Stwierdziłem, że bardziej w tej firmie się już nie rozwinę i oczekuję większego profesjonalizmu.
Jako, że tak jak kolega wyżej pisał, nie mam rodziny na utrzymaniu, mogłem podjąć taką decyzję.

Złożyłem wypowiedzenie, odpracowałem okres wypowiedzenia i od tamtej pory pracuję nad czymś własnym
I najprawdopodobniej od początku nowego roku będę startować smile.gif

Od tamtej pory otrzymałem także bardzo dużo propozycji pracy, ale tak jak mówiłem chcę mieć coś swojego.
Więc nie podjąłem już pracy w innej firmie i póki co nie mam zamiaru, aczkolwiek plan B zawsze musi istnieć smile.gif

@ontopic

A nie myślałeś o tym, aby najpierw poszukać lepszej pracy / oferty, a dopiero później złożyć wypowiedzenie z aktualnej ?
Nawet można wybrać się na rozmowę kwalifikacyjną, natomiast w aktualnej pracy wziąć sobie wtedy urlop (czy to na żądanie, czy po prostu poprosić szefa)

Wiem, że to mało eleganckie względem twojego szefa, ale to tobie ma się żyć dobrze i ty musisz o to zadbać.
Tak jest dużo bezpieczniej i znam osoby, które podobnie zrobiły.
Daiquiri
Fukmeyea, a myślałeś o tym, żeby pogadać o tym stanie rzeczy z obecnym szefem? Być może znalazłoby się jakieś rozwiązanie - chyba, że definitywnie nie odpowiada Ci sposób prowadzenia projektów itd. smile.gif.

Poza tym, co zostało już napisane powyżej, sugeruję:
1. Dowiedzieć się jakie masz kwalifikacje względem rynku. Co znaczy konkretnie: "bardzo lubię pisać w PHP", "interesuje się pozycjonowaniem", a tym bardziej "tworze dobre szablony stron".
Dla przykładu (PHP): potrafię projektować i programować obiektowo. Mam wiedzę z zakresu skalowalności aplikacji, refektoryzacji. Znam i potrafię wdrożyć popularne obecnie wzorce architektoniczne. Pojęcia w stylu SVN, traits czy testy jednostkowe nie są mi obce. Mam doświadczenie w pisaniu systemów o takiej a takiej złożoności czy charakterze.

2. Jeżeli masz spore kwalifikacje to zorientuj się na rynku pracy. Zobacz czy po wysłaniu CV zostaniesz zaproszony na rozmowę.

3. Jeżeli Twoja wiedza okazuje się zbyt mała, to w zależności od swojej sytuacji materialnej możesz:
3a. Dokształcać się po godzinach pracy, rozwijać własne projekty, zbierać projekty do CV.
3b. Rzucić robotę w cholerę (bo po co Ci taka), dokształcić się szybciej i wrócić do polowania na rynku pracy.

Powodzenia smile.gif.
fukmeyea
W tym problem, ze juz rozmawiałem z szefem. Zanalazł sobie podwładnego(pupil), który nie ma pojęcia o programowaniu, ale sie wymadrza i nie liczą się moje decyzje. Najgorsze jest to, ze nie są to az tak ambitne sprawy: poprawa designu, napisanie prostego szablonu. Teraz jest na zasadzie Ty to zrób tak jak my chcemy.

Nie widze innego wyjscia jak się dokształcic z PHP. Ostatnio napisałem w domu CMS,a obiektowo( napisałem, ze lubie pisac w PHP). Nie jest to pewnie ambitne, ale nie mamtez czasu - teraz pracuje z dojazdami od 6 do 17.30.... Jak przyjezdzam mam dosyc monitora.
Jesli chodzi o pozycjonowanie - wypozycjonowałem kilka stron na dobre, konkurencyjne frazy, jestem atywny na forum PiO.
Po za tym szablony dla. Wordpressa, joomli.

Myślałem, ze moze jaki staż jakiejs firmie byłby dobry ? Podczas okresu poszukiwań pracy chce pisac strony na zlecenia, poszerzyć swoje portfolio, pisac wieksze projekty w PHP, podszkolic sie z JQuery ( taki dodatek, ktory jest czesto wymaagany).
werdan
Zacznij szukac nowej pracy biggrin.gif Powysyłaj pare CV, zobacz jaki jest odzew na to, moze cos ci przypasuje. Ofert na PHP Junior programera jest cała masa. W pracy podszkolisz sie ino myk biggrin.gif
fukmeyea
Według was dać sobie czas na douczenie się, poćwiczenie i w między czasie szukanie ? + robienie mniejszych zleceń?
aniolekx
1. nie zwalniaj się z aktualnie pracy, dopóki nie znajdziesz nowej
2. szukaj pracy jako junior php, powinieneś szybko znaleźć coś nowego
Riggs
Nie zastanawiaj się nawet nad zmianą pracy tylko zrób to! Ja ze swojego doświadczenia powiem Ci, że jak nie czujesz już możliwości rozwoju we firmie to czas na zmiany. U mnie trochę to za długo trwało, po rozmowach z szefostwem byłem zbywany i wodzony za nos przez około 8 miesięcy aż stwierdziłem że trzeba zmienić pracę. Po wystawieniu CV w ciągu tygodnia odbyłem kilka rozmów i już jestem po wyborze firmy, za kilka dni będzie umowa.

Przede wszystkim zrób najpierw dobre CV, wykaż wszystko co robiłeś (ja mam długie CV - 3 strony + opisy projektów). Każdy, nawet z pozoru błahy projekt może okazać się pomocny. Rozwijaj się, projektuj portfolio i do dzieła. Tylko zanim się zwolnisz to zbadaj rynek czy dostaniesz jakiś odzew z Twoimi kwalifikacjami.

Powodzenia!
SmokAnalog
Krótko i na temat: jeśli jesteś dobry w PHP, to zasługujesz na dobrą pracę, amen. Programistów się szanuje.
Majecki
Ja w swojej branży zrobiłem tak, zaproponowałem firmie że miesiąc pracuję u nich za referencje. W drugim miesiącu sami mnie przyjęli, więc może to też jest pomysł. Jak jesteś dobry, masz charyzmę, chcesz zdobywać doświadczenie, to śmiało.
fukmeyea
Cytat(Riggs @ 2.12.2013, 08:26:32 ) *
Nie zastanawiaj się nawet nad zmianą pracy tylko zrób to! Ja ze swojego doświadczenia powiem Ci, że jak nie czujesz już możliwości rozwoju we firmie to czas na zmiany. U mnie trochę to za długo trwało, po rozmowach z szefostwem byłem zbywany i wodzony za nos przez około 8 miesięcy aż stwierdziłem że trzeba zmienić pracę. Po wystawieniu CV w ciągu tygodnia odbyłem kilka rozmów i już jestem po wyborze firmy, za kilka dni będzie umowa.

Przede wszystkim zrób najpierw dobre CV, wykaż wszystko co robiłeś (ja mam długie CV - 3 strony + opisy projektów). Każdy, nawet z pozoru błahy projekt może okazać się pomocny. Rozwijaj się, projektuj portfolio i do dzieła. Tylko zanim się zwolnisz to zbadaj rynek czy dostaniesz jakiś odzew z Twoimi kwalifikacjami.

Powodzenia!

Chcę się właśnie zwolnić i jeszcze popisać troszkę, podszkolić się. Wiem, że to brzmi dziwnie, ale chyba w moim wypadku nie ma innego rozwiązania smile.gif?
W między czasie chciałbym rozwinąć swojego blog, profile na portalach społecznościowych, napisać kilka zleceń (zawsze też kilka zł wpadnie)

Z obecną pracą nie widzę szans na zmianę- to co zrobiłem jest pełnym maksimum..... (nie da się więcej)
emp
Daj sobie spokój. Będzie gorzej niż jest. Nic nie potrafisz, jesteś słaby i nie masz przyszłości, ani żadnych perspektyw. To co masz to jest najlepsze co ci się w życiu mogła trafić na nic więcej w twoim wypadku bym nie liczył. Trzymaj się tego co masz bo może być już tylko gorzej. Oni ci leja wode i prubują podbudować bo wiedzą że jesteś na dnie. Ja ci mówie prawde bo jestem wporzo i nie chce byś skończył jeszcze gorzej. Martwie się o ciebie.

Taka prawda jezd ona. Pisssj joł
fukmeyea
Cytat(emp @ 2.12.2013, 21:19:16 ) *
Daj sobie spokój. Będzie gorzej niż jest. Nic nie potrafisz, jesteś słaby i nie masz przyszłości, ani żadnych perspektyw. To co masz to jest najlepsze co ci się w życiu mogła trafić na nic więcej w twoim wypadku bym nie liczył. Trzymaj się tego co masz bo może być już tylko gorzej. Oni ci leja wode i prubują podbudować bo wiedzą że jesteś na dnie. Ja ci mówie prawde bo jestem wporzo i nie chce byś skończył jeszcze gorzej. Martwie się o ciebie.

Taka prawda jezd ona. Pisssj joł

rozumiem, że to jest forma prowokacji smile.gif
Posio
Olej kolegę wyżej, bo za przeproszeniem pierd*li od rzeczy. Jeśli jesteś dobry (a o tym niestety nie decydujesz ty tylko ten dla kogo pracujesz, Ty mozesz decydować o tym czy stajesz się coraz lepszy) to na znalezienie pracy nie powinno stwarzać problemu. Tym bardziej że tak jak pisano gdzies wyżej, jest deficyt na ludzi potrafiących zrobić coś na prawde dobrze. Proponuje, żebyś pochwalił nam się jakimś twoim kodem / szblonem, czy czymkolwiek (skoro pracujesz w branży, powinieneś takie coś jak jakieś portfolio juz mieć) my ocenimy na jakim poziomie stoisz i czy aby czasami nie przeceniasz sam siebie (co w brew pozorom, nawet podświadomie, ludzie robią bardzo często). Z tego, że nie masz wyższego, wychodzi na to, że jesteś technikiem. Napisz jeszcze od ilu pracujesz w tej firmie ? Co to za firma (bez nazw, tylko czym sie dokładnie zajmuje. Wszystko i nic czy potrafią coś zrobić dobrze)? Mówisz że piszesz CMSa obiektowo, pokaż jakiś jego kawałek. W tych czasach chyba jednym z najbardziej docenianych atutów oprócz OOP jest praca z frameworkami ? Znasz jakis ? Potrafisz się dostosować ? Jak wygląda twój język ang/niem ? To wszystko wpływa na to jaką amsz szansę na potencjalne chwycenie lepszej roboty smile.gif
fukmeyea
Cytat(Posio'e='3.12.2013, 00:15:44 ) *
Olej kolegę wyżej, bo za przeproszeniem pierd*li od rzeczy. Jeśli jesteś dobry (a o tym niestety nie decydujesz ty tylko ten dla kogo pracujesz, Ty mozesz decydować o tym czy stajesz się coraz lepszy) to na znalezienie pracy nie powinno stwarzać problemu. Tym bardziej że tak jak pisano gdzies wyżej, jest deficyt na ludzi potrafiących zrobić coś na prawde dobrze. Proponuje, żebyś pochwalił nam się jakimś twoim kodem / szblonem, czy czymkolwiek (skoro pracujesz w branży, powinieneś takie coś jak jakieś portfolio juz mieć) my ocenimy na jakim poziomie stoisz i czy aby czasami nie przeceniasz sam siebie (co w brew pozorom, nawet podświadomie, ludzie robią bardzo często). Z tego, że nie masz wyższego, wychodzi na to, że jesteś technikiem. Napisz jeszcze od ilu pracujesz w tej firmie ? Co to za firma (bez nazw, tylko czym sie dokładnie zajmuje. Wszystko i nic czy potrafią coś zrobić dobrze)? Mówisz że piszesz CMSa obiektowo, pokaż jakiś jego kawałek. W tych czasach chyba jednym z najbardziej docenianych atutów oprócz OOP jest praca z frameworkami ? Znasz jakis ? Potrafisz się dostosować ? Jak wygląda twój język ang/niem ? To wszystko wpływa na to jaką amsz szansę na potencjalne chwycenie lepszej roboty smile.gif

Wlasnie w wiekszosci rzeczy, ktore wymieniles musze przysiasc. Jestem technikiem i mam 21 lat, firma w ktorej pracuje zajmuje sie sprzedaza materiałów wykonczeniowych dla domu (troche tego jest). Pracuje ponad 12 miesiecy. Nie wiem czy wczesniej napisałem, ale firma nie zajmuje sie typowym programowaniem, ale jest taka mozliwosc ( po czesci). Portfolio mam projekty graficzne, ktore robiłem we wlasnym zakresie, kilka stro, modyfikacje dla szablonu ecommerce.framework w ktirym ostatnio sie bawilem to cakePHP. Przykłady wrzuce w ciagu dnia bo teraz piszę z tabletu.
Jesli chodzi o angielski znam na podstawywm poziomie, byłem w Norwegii gdzie miałem okazje podszkolic.

Chce sie rozwijac i nie stac w miejscu- owszem prace, ktore wrzuce nie powala was na kolana, ale chciałbym spróbowacmpiąć sie dalej, rozwijac, chce poswiecic czas na nauke PHP, jakiegos wiekszego frameworka (symfony), pisac bloga, poradniki, brac zlecenia.

Damonsson
Idę o zakład, że za 10 lat, nadal będziesz sprzedawał te pustaki czy co tam robisz. To tak jak z niedoszłym samobójcą, wszystkim na około mówi, że chce się zabić, a wiadomo, że jakby chciał się zabić, to by to zrobił, a nie gadał 1000 razy chcę, chcę, chcę...

Just do it.
lukasz1985
Nie powiem czy powinieneś zmienić pracę ale mogę dać parę rad.

Po pierwsze, jeśli nie jesteś pewien co zrobić, a chciałbyś się rozwinąć - rozpatrz to jeszcze pod kątem możliwości, które daje Ci to, co robisz: mówisz, że robisz szablony - może mógłbyś napisać program, który automatycznie będzie generował takie szablony? Jeśli pracujesz w firmie wyspecjalizowanej, pewnie one się powtarzają lub mają pewien wzorzec. Dobry programista ułatwia sobie pracę. Poza tym programowanie w PHP zawsze było bardzo rutynowe, a kiedy dochodzą frameworki, jak na CakePHP - do generowania kodu używa się konsoli. Być może zainteresują Cię aplikacje desktopowe, jak na przykład zrobienie takiego generatora szablonów. To jest w zasadzie tylko przykład ale może potrafiłbyś znaleźć inne sytuacje w których mógłbyś "zabłysnąć"? Ja widze, że problem w tym, że Twoja praca nie jest kreatywna ale może jest jakieś rozwiązanie "ad hoc"?

Generalnie programowanie to dość szeroki temat ale w rezultacie jest to rzemiosło jak każde inne z tą różnicą, że polega na opisywaniu rzeczywistści językiem maszynowym. Programowanie takie czy siakie zawsze sprowadza się do algorytmu.

Rezultatem głównym tego czy innego zajęcia jest zawsze świadomość ukończonego zadania i jego oddanie/sprzedaż/publikacja.

Jeśli jednak masz jakiś konkretny, wyrazisty i klarowny pomysł to i tak nic Cię nie powstrzyma smile.gif

fizzlebubble
Kolego sytuacja z życia. Mając 22 lata mieszkałem z rodzicami, robiło się te studia zaocznie ale z wiedzą było średnio. Co umiałem to ledwo co pociąć prosty szablon i może coś z SEO. W ten sposób zarobiłem i odłożyłem 3,5k, wyjechałem na szalonego do większego miasta i znalazłem pracę jako front-end wyrobnik. Od tego czasu minęło niecałe 2 lata, jestem programista RoR w jednym z większych banków i odpowiadam za sporą część wew systemów. Moja rada aby odnieść sukces? Mniej myśleć więcej robić i żyć pasją.
fukmeyea
Cytat(Damonsson @ 3.12.2013, 00:52:14 ) *
Idę o zakład, że za 10 lat, nadal będziesz sprzedawał te pustaki czy co tam robisz. To tak jak z niedoszłym samobójcą, wszystkim na około mówi, że chce się zabić, a wiadomo, że jakby chciał się zabić, to by to zrobił, a nie gadał 1000 razy chcę, chcę, chcę...

Just do it.

Moja decyzja jest podjeta teraz czekam na odpowiedni moment. Jak kolega napisał kto nie ryzukuje ten nie je.
Sam temat zawiera słowo "watpliwosci", ktore sie czasem pojawiaja dlatego napisałem.
Ryzyko podejmuje zobaczymy jak wyjdzie mi dalej :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)

viking
Weź jeszcze pod uwagę okres w jakim to robisz. Końcówka roku jest zazwyczaj bardzo słaba do zmiany pracy. Firmy, zwłaszcza większe, szukają zysków żeby ładnie wypaść w zestawieniach rocznych.
fukmeyea
Cytat(viking @ 3.12.2013, 18:19:18 ) *
Weź jeszcze pod uwagę okres w jakim to robisz. Końcówka roku jest zazwyczaj bardzo słaba do zmiany pracy. Firmy, zwłaszcza większe, szukają zysków żeby ładnie wypaść w zestawieniach rocznych.

Hmm napisałem, ze mam zamiar sie jeszcze poduczyc, szkolic wiec okres chce aktywnie wykorzystac :-) :-)
werdan
Jak juz bedziesz pracował na nowym stanowisku pracy, skrobnij coś w tym watku. Bedzie jako przykłąd dla pokoleń biggrin.gif
r4xz
Cytat(fizzlebubble @ 3.12.2013, 15:01:47 ) *
Mniej myśleć więcej robić.

OT: To mi przypomina projekty na studiach smile.gif
Hardrok
Najlepiej jest w wolnych chwilach robic swoje (to co cie interesuje) pisać skrypty w php na zamówienie, robić szablony/optymalizację stron... Jeśli zobaczysz że "biznes" się kręci i jedyne co hamuje większe zyski to mała ilość czasu - zaryzykuj!
fukmeyea
Cytat(Hardrok @ 4.12.2013, 10:35:03 ) *
Najlepiej jest w wolnych chwilach robic swoje (to co cie interesuje) pisać skrypty w php na zamówienie, robić szablony/optymalizację stron... Jeśli zobaczysz że "biznes" się kręci i jedyne co hamuje większe zyski to mała ilość czasu - zaryzykuj!

Teraz czasu jest malo, ale ryzyko moze sie oplaci..:-) :-) :-)
semafor1985
Nie chce zakładać nowego wątku więc spróbuje zapytać tutaj bo temat niejako pokrewny a mianowicie
zbliża mi się koniec umowy i trzeba będzie z szefostwem porozmawiać o większej stawce,
mam swoje sprecyzowane oczekiwania co do płacy ale nie wiem czy nie są zbyt wygórowane ponieważ nie mam żadnego porównania.
Pytanie moje brzmi czy programista PHP (+js,jq,css,html,symfony2) z dwuletnim doświadczeniem zawodowym w konurbacji śląskiej
ma szanse na 2300 na ręke? Liczyłbym na odpowiedzi osób zamieszkałych i pracujących w tym zawodzie w okolicach Katowic.
Nie chce sytuacji ,w której szef mówi nie, ja mówie szukam czegoś innego a potem zostaje z ręką w nocniku bo taka stawka, z takim stażem, to przesada.
Owszem pojawiają się oferty, np. na tym forum gdzie mowa jest od 2000 do 4000 w zależności od doświadczenia ale to tak naprawde nie wiele mówi.
Wiem również, że ciężko jest określić jaki jest mój poziom wiedzy ale każdy z was zapewne potrafi sobie wyobrazić co mniej więcej wie osoba z takim stażem.
phpion
Cytat(semafor1985 @ 5.12.2013, 08:16:18 ) *
Pytanie moje brzmi czy programista PHP (+js,jq,css,html,symfony2) z dwuletnim doświadczeniem zawodowym w konurbacji śląskiej ma szanse na 2300 na ręke?

Myślę, że jak najbardziej. Skoro chcesz osiągnąć 2300 to oznacza, że aktualnie zarabiasz mniej (pewnie poniżej 2000). Z moich "obserwacji" jest to kwota sporo poniżej średniej w tym regionie. Spróbuj poszukać firm, które nie są typowymi agencjami interaktywnymi. Możesz załapać się do firm tworzących dedykowane aplikacje, a nie stronki za stronkami. Zarobisz więcej, a i sama praca będzie o niebo ciekawsza.

Cytat(semafor1985 @ 5.12.2013, 08:16:18 ) *
Owszem pojawiają się oferty, np. na tym forum gdzie mowa jest od 2000 do 4000 w zależności od doświadczenia ale to tak naprawde nie wiele mówi.

Mnie takie wabiki nie chwytają za serce. Owszem, mówią coś o potencjalnych możliwościach zarobku, ale pojęcie "w zależności od doświadczenia" jest bardzo płynne. Praktycznie zawsze pracodawca coś może Ci zarzucić by wynegocjować jak najniższą stawkę. Zdarzają się oczywiście i tacy, którzy docenią Twoje kompetencje oferując wynagrodzenie z górnego zakresu, ale takich niestety jest mniejszość.
lukasz1985
Powiem wprost: jeśli ktoś nie wie, jaki jest jego poziom wiedzy, to jest lichy. Ponieważ nie rozeznaje się w swojej profesji i nie potrafi określić swoich kompetencji. Natomiast programowanie w PHP czy bardziej ogólnie - tworzenie stron i aplikacji internetowych nie jest studnią bez dna. Liczy sie znajomość technik programowania nie natomiast samego API, o którym można poczytać w dokumentacji. Są oczywiście pewne podstawy znajomości API, które są podawane w ogłoszeniach o pracę i im bardziej ktoś jest rozeznany w danym API tym łatwiej pójdzie mu praca.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.