Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Losowanie tej samej liczby
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Konop857
Witam

srand() nie działa i za każdym razem mam inną liczbę, a chciałbym by po podaniu jakiegoś seeda zawsze wychodziła ta sama liczba, wie ktoś jak to zrobić?

Pozdrawiam
nospor
A co ci tu nie dziala
srand(12);
echo rand().' '.rand();
?

Za kazdym razem gdy odpalasz strone masz wylosowane dokladnie te dwie same liczby
Konop857
srand(10);
$template_content.= rand(0,99);

2, 36, 44, 76, 30

Po prostu, nie działa tongue.gif
nospor
Daruj se ten jezor jak nie znasz podstaw.... a nawet jak znasz to sobie daruj.

Zrozum, ze srand dotyczy kolejnych żądań/odswiezen strony. W tym sam żądaniu/odswiezeniu strony, logiczne jest, ze liczby będą rozne... Na tym polega rand.

srand ma za zadanie, by po ponownym odswiezeniu strony wylosowalo ci te same liczby.
Konop857
Cytat(nospor @ 23.12.2013, 16:46:28 ) *
srand ma za zadanie, by po ponownym odswiezeniu strony wylosowalo ci te same liczby.

Cytat(Konop857 @ 23.12.2013, 16:41:16 ) *
2, 36, 44, 76, 30

Losowałem tylko jedną liczbę a stronę odświeżyłem 5 razy, stąd 5 liczb
nospor
A ja ci podalem kod, ktory dziala. Za kazdym odswiezeniem strony są te same liczby, niezaleznie czy losuje jedna czy wiele.

Smiem twierdzic, co juz nie raz bylo tu na forum, ze masz wiekszy kawalek kodu i cos gdzies mieszasz.... odpal sobie kod co ci podalem i tylko ten a sam zobaczysz.
Konop857
http://goldrush.net.pl/test.php

1. <?php
  2. srand(12);
  3. echo rand().' '.rand();
  4. ?>
nospor
No, a mi dziala smile.gif
Crozin
1. Być może rand() działa jako alias dla mt_rand() w Twojej konfiguracji? Spróbuj poza srand() skorzystać również z mt_srand().
2. Pokaż kompletny kod SSCCE.
Konop857
Korzystając z mt_srand i mt_rand nie ma żadnej różnicy.
Plik test.php zawiera jedynie to co napisałem wyżej
  1. <?php
  2. ?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.