Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: "Yii Framework" czy warto ?
Forum PHP.pl > Inne > Książki
motyl-pl
Witam,
Czy ktoś może kupił bądź ma zamiar kupić książkę podaną w temacie ?
Jeśli tak to jakie są opinie tych którzy mieli już ją w ręku ?
Książka napisana przez autora tego samego co napisał książkę o CodeIgniterze która była w miarę na dobrym poziomie.

Link do książki o którą mi chodzi:
http://helion.pl/ksiazki/yii-framework-luk...osna,yiifra.htm
Turson
Piszę w Yii i powiem, że po tym co widziałem w "przykładowym rozdziale", to to samo co dokumentacja z yiiframework.com wink.gif
irmidjusz
Przeglądałem książkę w księgarni. Wydaje się dobra jeśli nie miałeś jeszcze w ogóle do czynienia z Yii - ot, takie przystępne wprowadzenie do poczytania w autobusie wink.gif
sowiq
32 zł i darmowa wysyłka Pocztą Polską to jak za darmo wink.gif Najwyżej użyjesz jako podstawki pod monitor nerdsmiley.png
Daiquiri
Cytat(sowiq @ 29.12.2013, 18:09:08 ) *
32 zł i darmowa wysyłka Pocztą Polską to jak za darmo wink.gif Najwyżej użyjesz jako podstawki pod monitor nerdsmiley.png

Miałam wątpliwą przyjemność przeglądania innej pozycji książkowej tego autora. Radzę dokładnie sprawdzić czy poziom tej książki Ci odpowiada, bo jeżeli jest podobny do poprzednich, to w moim odczuciu nie nadaje się nawet jako wspomniana podstawka pod monitor.
NetBeans
Trochę czasu spędzonego przy poradniku i tutorialu tworzenia bloga, na głównej stronnie yiiframework.com (do tego po polsku) jest lepszą opcją niż kupowanie tej książki.
Sam framework polecam, używam, kocur.
Jednak największym minusem co do kupowania tej pozycji jest to, że niedługo wychodzi Yii2 i mimo, że będą podobne, to jednak nie będzie to to samo.

Pozdrawiam.
Turson
Właśnie brakuje na rynku dobrej książki po polsku o Yii będącej czymś więcej niż przepisaną dokumentacją co_jest.gif
Agile Web Application Development with Yii1.1 and PHP5 niestety bez polskiej wersji.

Tak czy inaczej sam się zastanawiam czy warto dać 32zł za dokumentację w papierowej wersji.
sowiq
Cytat(NetBeans @ 3.01.2014, 21:13:22 ) *
niedługo wychodzi Yii2 i mimo, że będą podobne, to jednak nie będzie to to samo.

Podobne to one będą chyba tylko z nazwy wink.gif Z tego co widziałem w jakiejś roadmapie to szykuje się mała rewolucja, trochę zostanie wywrócone do góry nogami...
pedro84
Cytat(Daiquiri @ 29.12.2013, 18:29:31 ) *
Miałam wątpliwą przyjemność przeglądania innej pozycji książkowej tego autora. Radzę dokładnie sprawdzić czy poziom tej książki Ci odpowiada, bo jeżeli jest podobny do poprzednich, to w moim odczuciu nie nadaje się nawet jako wspomniana podstawka pod monitor.

Heh, mamy podobne odczucia. Tylko, że jak dla mnie to ją te nazwisko dyskwalifikuje.

Cytat(sowiq @ 4.01.2014, 18:08:00 ) *
Podobne to one będą chyba tylko z nazwy wink.gif Z tego co widziałem w jakiejś roadmapie to szykuje się mała rewolucja, trochę zostanie wywrócone do góry nogami...

@sowiq - jeśli w ogóle zostanie wydane. Alpha miała być wydana bodajże w maju 2012 roku. Jest dostępna od paru miesięcy. Po pobieżnym rzuceniu okiem na rozwiązania tam zawarte, to jednak szykuje się coś na miarę jedynki + lekko unowocześniony kod. Niestety, dla mnie już odpada.

@OP - do Yii nie jest potrzebna żadna książka, dokumentacja w zupełności wystarcza.
kabzim
Przeglądałam tę książkę i kilka rozdziałów miałam okazję dokładnie przestudiować. Szału nie ma, ale można znaleźć wiele wartosciowych informacji.
olszam
Dokumentacja starczy przynajmniej po polsku jest a nie to co w innych gdzie jak chcesz po polsku to tylko z książki a w dokumentacji brak polskiego języka, nie każdemu pasuje język angielski.
gawar
Niestety ale kupiłem tę książke i jestem zawiedzony. Przepisana dokumentacja ze strony a na dodatek kod lorem ipsum na 3 kartki jako kod źródłowy.przegięcie!
motyl-pl
Też w końcu kupiłem tą książkę, poziom taki jak przy poprzedniej książce.
Spolszczona dokumentacja + słaby jak dla mnie przykład użycia na samym końcu.

Książka tak na prawdę dla osób chcących poznać yii od podstaw tylko nie chce im się siedzieć przed monitorem a wolą wziąć książkę do ręki i poczytać w autobusie czy pkp jak Ja.

Na pewno lepsza niż ten chłam który miałem okazję kupić cakephp symfony i zend w jednej książce.
Spawnm
Dokładnie tak jak pisze @motyl-pl wink.gif
Xart
Ja książkę kupiłem i uważam że było warto smile.gif
crazy191
Jeżeli nie znasz w ogóle Yii oraz masz za dużo pięniedzy albo jesteś zbyt leniwy żeby przeczytać dokumentacje to książka dla Ciebie
motyl-pl
Cytat(crazy191 @ 5.02.2014, 08:27:41 ) *
Jeżeli nie znasz w ogóle Yii oraz masz za dużo pięniedzy albo jesteś zbyt leniwy żeby przeczytać dokumentacje to książka dla Ciebie

Co ma nieznajomość Yii oraz tego czy ktoś ma dużo pieniędzy czy nie do kupna tej książki ?

Jeżeli ktoś nawet zna zajebiście Yii to książka może mu posłużyć jako dokumentacja podręczna do której zawsze może rócić wziąć ją w podróż utrwalić sobie wiedzę bądź rozwiać wątpliwości. Żeby wydać 32 złote trzeba mieć na prawdę dużo pieniędzy ?

Zbyt leniwy by przeczytać dokumentacje ?
Przecież ta książka to przepisana spolszczona dokumentacja nic więcej.

Nie zgadzam się z Twoją opinią bo jedno zaprzecza drugiemu a drugie trzeciemu.
wiliams
Patrząc na spis treści i przykładowy rozdział to muszę powiedzieć, że dość nie wiele zagadnień poruszono. Na youtube jest mnóstwo różnych tutoriali do Yii i innych frameworków
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.