Koldy
4.01.2014, 22:03:16
Witajcie rodacy,
jestem w trakcie przygotowywania mojej strony i zastanawiam sie nad pewna rzecza, czy lepiej jest zrobic forum, oraz portal od zera, czy aby moze zrobienie portalu ktory podpinalby sie pod jakis skrypt forum typu phpbb, tj. temat ktory bylby wrzucony w dana kategorie pojawialby sie na portalu jako np. news, niby fajnie i latwiej, ale wydaje mi sie ze kod traci na mozliwosci rozwoju w przyszlosci, a tak to portal nie byl by uzalezniony od bazy danych forum, chociaz cala robota dodawania postu etc. byla by wykonana za mnie, a to kusi swa prostotą..
więc jak myslicie, lepiej laczyc, czy pisac od zera wszystko?
valkirek
4.01.2014, 23:46:31
To tylko zależy od Twoich moźliwości, ja jestem zdania, że jeźeli się coś umie to lepiej poświęcić trochę czasu na napisanie czegoś swojego niż zniźać się do poziomu wordpress i innych bo zainstalować to umie chyba kaźdy (w 90%) a z tego nic nie będzie
gitbejbe
7.01.2014, 09:40:35
Cytat
niby fajnie i latwiej
sam sobie odpowiedziałeś. Pisanie swoich rozwiązań często wywodzi się od lęku korzystania z gotowców - bo sobie nie poradze, bo trudno modyfikowac/rozwijać. Osobiście dla mnie jakbym miał zrobic portal z forum, to forum na pewno nie pisałbym od początku - to byłby masochizm/strata czasu i głupota. Wyobraząsz sobie, żeby każda gra komputerowa miała swój własny orginalny silnik ? Bo programiści woleliby pisać swoje niż opierac się na gotowych ; ) ? To by było coś
Luna_s20
21.01.2014, 22:42:34
Co ja paczę? Że na dole w stopce forum poświęconemu php stoi IPB... To daje jako taką odpowiedź ;]
Co do "poziomu WP", patrząc na pracę moderów dla różnorakich skryptów, np BB3, aż chce się instalować. To trochę jak hodowanie w łazience kury na rosół od maleńkości bo "co swoja to swoja". Wiadomo, jak ktoś ma fermę kur to musi, a jest inaczej jak ktoś chce po prostu ugotować rosół.