Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak się z tym uporać
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
RosheD
Witam bardzo serdecznie.
Mam 2 zmienne które są połączone z bazą danych, jedna zmienna działa wcześniej i wgrywa do bazy daną przy następnym odświeżeniu ta dana wgrywa się do drugiej zmiennej. I taki ma być efekt jednak chce żeby ta pierwsza zmienna została wykasowana ale później ta 2 żeby już zachowała swoją daną. Da się to jakoś wykonać ?
NetBeans
Użyj trzeciej, tymczasowej zmiennej.
RosheD
A pomyślaleś o tym że jeśli pierwsza jest pusta, to druga ją automatycznie pobiera więc 3 też od razu pobierze. Więc też będzie pusta.
rad11
No skoro przetrzymujesz dane tych zmiennych w bazie, to nie mozesz ich pobrac do tej 3ciej zmiennej ? Sprecyzuj troszke bardziej moze do czego Ci taka operacja jest potrzebna.
RosheD
1 zmienna wgrywa daną
2 zmienna też wgrywa tą samą daną
1 zmienna usuwa tą daną
I to tyle mam a teraz jak wy to chcecie zrobić
1 zmienna wgrywa daną
2 zmienna też wgrywa tą samą daną
3 zmienna ściąga daną z drugiej
1 zmienna usuwa tą daną
2 zmienna ściąga z pierwszej
3 zmienna ściąga daną z 2 która już dawno jest pusta...
Więc nie mówcie "zrób nową zmienną" bo to nie ma prawa działać w ten sposób.
rad11
Akurat mi nie chodzi o utworzenie zmiennej ze zmiennej tylko pobranie danej z bazy do zmiennej
RosheD
Będzie miało to taki sam wynik bo co pętle będzie pobierał od razu tą daną więc to według mnie wychodzi na to samo
NetBeans
Ymmm, albo ja jestem jakiś dziwny, albo Ty piszesz w tak zagmatwany sposób, że nie jestem w stanie zrozumieć...
RosheD
Czego tu nie rozumiesz w tym co pisze?
ctom
wklej tą problematyczną część kodu ... będzie prościej Cię zrozumieć (bez uraz)
RosheD
  1. $nowe_polozenie = explode('|', $user['polozenie_gdzie']);
  2.  
  3. if($nowe_polozenie[1] < $czas){
  4. mysql_query("UPDATE gracze SET polozenie = '".$nowe_polozenie[0]."' WHERE id = '".$user['id']."' LIMIT 1");
  5. }

"polozenie_gdzie" to jest owa pierwsza zmienna która która jako pierwsza zostaje wykonana
później jeśli została już wykonana do kolejnej zmiennej "polozenie" zostaje przypisane wynik a kolejno tutaj (tutaj tego nie ma) 1 zmienna czyli "polozenie_gdzie" musi zostać wykasowana do ponownego użycia ale położenie musi zatrzymać swoją wartość . A jest teraz coś takiego że cały czas 2 zmienna ściąga wartość z tej pierwszej w związku z czym później też traci swoją wartość.
Mam nadzieje że rozumiecie o co mi chodzi.
ctom
a możesz wkleić więcej tego kodu.. gdzie wykonujesz cały problem... bo ile mogę bez problemu przeczytać Twój kod i go zrozumieć co robi to Twój poniższy opis to jakaś "masakra" wink.gif
RosheD
Inne kody tylko liczą tą daną. A po drugie nie wiem czego tu nie rozumiesz, jeśli znasz odpowiednie słowa programistyczne to nie widzę żadnego przeciwwskazania żeby tego nie zrozumieć.
Liczę na odpowiedz jakiegoś guru forum php smile.gif
Jeśli np com nie będzie wiedział o co mi chodzi to wtedy bardziej się rozpisze ale moim zdaniem jasno widać o co chodzi.
I tu żaden php nie ma nic do gadania tylko to jest zwykła zagadka logiczna.
Pierwsza zmienna wgrywa daną, druga tą samą daną sobie też wgrywa i po tej czynności pierwsza powinna zostać wykasowana i tu powinien się zakończyć cały proces.
Ale niestety pętla idzie dalej i znów druga zmienna ściąga zawartość pierwszej która została wykasowana...
ctom
Cytat(RosheD @ 5.01.2014, 11:50:21 ) *
Ale niestety pętla idzie dalej i znów druga zmienna ściąga zawartość pierwszej która została wykasowana...

no wiesz , człowiek uczy się całe życie (szczególnie w tej branży) ... a że nie jestem guru tego forum to może mi wytłumaczysz :

1/ pętla to gdzieś chodzi czy się wykonuje ?
2/ twoje zmienna to robią jakiś striptiz czy zmiennej jest przypisywana jakaś wartość ?
RosheD
Zmiennym są przypisywane wartości x/y.
Wiem że cały problem tkwi w zapytaniach if, jak je napisać aby ich wartość była tylko wtedy true jeśli ktoś wykonał jakąś operację. Np tylko jeśli 3 zmienna coś robi to 1 po jej wykonaniu ją pobiera . Czyli ta 3 była by jak jakiś włącznik tylko to mi na razie przyszło do głowy ale nie mam pomysłu jak by to wykonać.
Kshyhoo
Cytat(RosheD @ 5.01.2014, 11:50:21 ) *
Liczę na odpowiedz jakiegoś guru forum php smile.gif
I tu żaden php nie ma nic do gadania tylko to jest zwykła zagadka logiczna.

W takim razie przenoszę do działu Hydepark. Jak podejdziesz do problemu i do forumowiczów zgodnie z zasadami Forum, przeniosę do odpowiedniego działu.
RosheD
Przepraszam za to co napisałem. Mam jedno pytanie czy Panie Kshyhoo, jak Pan to czytał to miał wątpliwości o co dokładnie chodzi?
A co do hydepark'u to nie wiem czy to o php nie pasuje tutaj.
Jeśli błąd tkwi w logice to nadal rozwiązanie to php.
Jednak ponownie przepraszam za stwierdzenie którego użyłem w pierwszym zdaniu które zacytowałeś.
ctom
a wstawiłbyś na początku ten cały kod i pewnie miałbyś problem rozwiązany ....
RosheD
Przepraszam ctom ponownie.
A co do kodu to wcześniej tylko zlicza co ma zostać wprowadzone
czyli zlicza x/y więc to nie ma większego znaczenia czyż nie?
ctom
mimo szczerych chęci nie wiem co chcesz osiągnąć - przykro mi

tu masz link do spapera - może coś z tego Cię zainspiruje ...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.