Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Doktorat informatyka
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Damonsson
Czy jest tutaj może ktoś, kto może się poszczycić tytułem dr, bądź planuje go zdobyć? I pisał/napisał pracę doktorską (w oparciu/zahaczając/na podstawie) PHP/SQL? Fajnie byłoby poczytać temat pracy, spostrzeżenia, uwagi itp.
rzymek01
Możesz poszukać wśród udostępnionych prac tutaj.

IMO nie znajdziesz pracy odnośnie PHP. Jaki temat miała taka praca?
Odnośnie Javy to i owszem, np. w kontekście Web Services, Grid Computing czy Middleware.
PHP nie jest popularny w środowisku akademickim wink.gif

PS. nie skupiałbym się na konkretnej technologii tylko na danym problemie
IceManSpy
Ja dostałem propozycję robienia dr. Niestety nie ma on nic wspólnego z PHP - jest do wykonania projekt/aplikacja w C++, która ma posłużyć rozwiązaniu problemu.

Ogólnie praca doktorska polega na postawieniu problemu / tezy i rozwiazaniu go / postawienie jakiś wniosków. Ponadto doktorat ma służyć rozwojowi nauki, więc to coś ma być innowacyjnego, a nie kolejny CMS lub system zarządzania hotelmi lub rezerwacjami wink.gif
Volume
Jak wyzej kolega napisal doktorat to powinno byc cos odkrywczego a informatyka to typowe rzemioslo, nie wiem co by mozna bylo tu odkryc... nawet jesli ktos wymyslilby nowy super optymalny jezyk programistyczny to ciagle byloby to stworzenie czegos nizeli odkrycie.
Spawnm
W informatyce/programowaniu mamy algorytmy, a o tym można pisać nieskończenie wiele wink.gif
Volume
prace inzynierskie i owszem, tu trzeba by zglebic definicje znaczenia pracy doktorskiej. Informatyka jest bardzo kreatywna i obszerna ale to mimo wszystko tylko rzemioslo, co bys chcial tu odkryc? Schecia wyslucham propozycje.

Tak swoja droga juz nawet praca magisterska jest praca naukowa i ona powinna zawierac elementy innowacji, ci co bronili tego typu prace (nie tylko z informatyki) na seminarkach powinni miec to wyjasnione. Nie zmienia to jednak zwyczaju, ze wiekszosc prac mgisterskich nie ma poprawnej formy, sa to zazwyczaj schematy nic albo malo co soba wnoszace.
Spawnm
Cytat
co bys chcial tu odkryc? Schecia wyslucham propozycje.

Tak na hura:
Sieć neuronowa analizująca social media w celu wyznaczania potencjalnych przestępców, psychopatów itd.
vermis
Cytat(Volume @ 28.01.2014, 22:03:08 ) *
Jak wyzej kolega napisal doktorat to powinno byc cos odkrywczego a informatyka to typowe rzemioslo, nie wiem co by mozna bylo tu odkryc... nawet jesli ktos wymyslilby nowy super optymalny jezyk programistyczny to ciagle byloby to stworzenie czegos nizeli odkrycie.

Praca doktorska powinna wnosić coś do rozwoju nauki. W mojej opinii optymalny język pozwalający na skrócenie pewnych obliczeń koniecznych np. na potrzeby medycyny o 20-30% jest bardzo dużym wkładem w rozwój nauki.
Dziś mamy takie czasy, że właśnie tworzenie jest istotnym wkładem w rozwój nauki. Internet został stworzony i był to niewątpliwie kamień milowy w dostępie do wiedzy i badań innych naukowców.
nasty
Jesli zaczynasz myslec o jezyku programowania przed problemem ktory chcesz rozwiazac, to nie polecam robienie doktoratu. Na Twoim miejscu bym najpierw sie rozgladal za nierowiazanym problemem w informatyce (a jest ich nieskonczenie wiele) a jezyk programowania zostaw na sam koniec - na sekcje o "przykladowej implementacji".
Damonsson
Uwielbiam pytać o kolor słońca, a dostawać odpowiedzi, żebym na nim nie stawał bo parzy... wink.gif

Pytam z ciekawości, czy jeżeli ktoś pisał taką pracę, to oparł się może o PHP, bądź całkowicie wziął na tapetę ten język.

Co do tego "odkrywcza", to dokładniej badawcza, a nie żadna odkrywcza, bo to nie wynalazek, tylko praca doktorska. To wszystko można podpiąć pod badanie, ubierając w dobre słowa.

Choćby spotkałem się z tematem pracy doktorskiej: "Open Source’owe Systemy Zarządzania Treścią jako platforma realizacji elektronicznych usług bibliotecznych", więc można i zrobić doktorat z Joomli na upartego smile.gif
Volume
Cytat
Co do tego "odkrywcza", to dokładniej badawcza, a nie żadna odkrywcza, bo to nie wynalazek, tylko praca doktorska. To wszystko mozna podpiac pod badanie, ubierając w dobre słowa.

Odkrywcza to coś więcej niż badawcza, można zrobić badania z których nic nie wynika (pełno takich magisterek jest, udowadniaja ze nie warto dalej analizować badanej sprawy, ostatecznie to taka praca tez ma sens, tyle ze nie wnosi za duzo w rozwoj danej dziedziny). Czyli w pracy doktorskiej i magsiterskiej należało by przedstawić i udowodnić coś nowego, odkrywczego, czegoś czego ktoś wcześniej nie robił. To że przyjeło się dopuszczac byle co do obrony to nie znaczy, że nie warto zwracać uwagi na poprawna forme i idee pracy.

Cytat
"Open Source?owe Systemy Zarządzania Treścią jako platforma realizacji elektronicznych usług bibliotecznych"
i właśnie ludzie zamist coś konkretnego odkrywac to manipuluja slowami i wciskaja w czasie obrony, ze praca ktora powinna byc co najwyzej praca inzynierska pretenduje do miana pracy magisterskiej (nie wspominajac o doktorskiej).
W ogole w Polsce na oko pewnei z 90% prac magisterskich to naciagane bzdury, nic nie wnoszące, wymuszane i dyktowane sytuacja polityczna na rynku pracy, ze jesli po studiach to tylko magister...

To to samo jak poglad, ze dobry przebieg uzywanego samochodu to 150 tys km, i jakims cudem wszystkie samochody w komisach oscyluja w okol tej magicznej liczby:) Odchodze od tematu? Nie sadze... wszystko jest ze soba powiazane;]
pyro
Cytat(Volume @ 28.01.2014, 22:03:08 ) *
Jak wyzej kolega napisal doktorat to powinno byc cos odkrywczego a informatyka to typowe rzemioslo, nie wiem co by mozna bylo tu odkryc...

Bardzo ograniczone myślenie. Możliwość kolejnych odkryć w dziedzinie informatyki jest nieskończone.

Co do tematu - raczej ciężko coś wymyśleć innowacyjnego w PHP / MySQL, bo język to sam sposób implementacji jakiegoś rozwiązania. Generalnie możesz wymyśleć coś i zaimplementować w w/w i można wtedy powiedzieć, że praca jest na nich oparta ;p
Volume
Cytat
Bardzo ograniczone myślenie. Możliwość kolejnych odkryć w dziedzinie informatyki jest nieskończone.

Ja bym powiedział, że w informatyce można coś stworzyć niżeli odkryć - a to trochę przeczy idei pracy naukowej
pyro
Cytat(Volume @ 29.01.2014, 11:09:20 ) *
Ja bym powiedział, że w informatyce można coś stworzyć niżeli odkryć - a to trochę przeczy idei pracy naukowej

Nie, miałem konkretnie ma myśli odkrywanie. Można np. odkryć:
- metodę silniejszej kompresji
- metodę szyfrowania
- sposób na łamanie szyfrów
- nowy rodzaj ataku
- wzorzec projektowy
- inne...

Sam zresztą wpadłem na pomysły, które poniekąd rozważałem, ale nie miałem tyle czasu, żeby je poświęcić na kompletne wyczerpanie tematu:
- Fragmentarily enchanced Blind SQL Injections
- One-sided track connections
- i parę innych wink.gif
Damonsson
Właśnie myślami też krążyłem wokół tematu bezpieczeństwa, bo wydaje mi się, że można w tym kierunku zrobić coś badawczego, a nawet odkrywczego. I dodatkowo można się tutaj oprzeć na przykład o PHP/MySQL.
pyro
Cytat(Damonsson @ 29.01.2014, 12:02:52 ) *
Właśnie myślami też krążyłem wokół tematu bezpieczeństwa, bo wydaje mi się, że można w tym kierunku zrobić coś badawczego, a nawet odkrywczego. I dodatkowo można się tutaj oprzeć na przykład o PHP/MySQL.

No tak, ale pamiętaj, że PHP/MySQL to tylko sposób implementacji, a cały sęk w problemie, który przedstawiasz, który równie dobrze mógłbyś przedstawić w innym języku.

Swoją drogą wybrałeś sobie bardzo trudny temat. Jak coś odkryjesz ciekawego, to daj znać, pogadamy oneeyedsmiley02.png
Damonsson
Tak dokładnie, o to mi chodzi, żeby znaleźć coś do czego mogę użyć np PHP/MySQL międzyinnymi.

Spokojnie, póki co trzeba skończyć pisać pracę inż, później mgr i można myśleć dalej, czy jest sens i są możliwości. Na razie badam teren smile.gif
solificati
Cytat(Volume @ 29.01.2014, 11:09:20 ) *

Odkryć można wyspę, pierwiastek albo nowy gatunek ptaka. Reszta w nauce to tworzenie. Ostatnio modne "odkrywanie" cząstek to nawet bardziej tworzenie niż odkrywanie.

Pracę doktorską pisze się z dwóch powodów: aby pomóc sobie w zatrudnieniu albo by rozwijać się naukowo. W obu wypadkach musi być dobry temat, bo jak ktoś wymaga podczas przyjęcia do pracy doktoratu to przeczyta temat Twojej pracy.

Doktorat mam, ale koło PHP nie leżał.
Daiquiri
Cytat(Damonsson @ 25.01.2014, 22:20:11 ) *
Czy jest tutaj może ktoś, kto może się poszczycić tytułem dr, bądź planuje go zdobyć? I pisał/napisał pracę doktorską (w oparciu/zahaczając/na podstawie) PHP/SQL? Fajnie byłoby poczytać temat pracy, spostrzeżenia, uwagi itp.
Jestem w trakcie studiów doktoranckich, ale na mechanice (polecam!) smile.gif. Niemniej jednak u nas doktoranci z informatyki zajmują się raczej sztuczną inteligencją, projektami w stylu inteligentnych programowalnych amortyzatorów, czy zabaw z odczytywaniem obrazów smile.gif.

Aczkolwiek jeżeli znalazłbyś sobie fajną tematykę badawczą, to język raczej nie będzie Twojemu opiekunowi przeszkadzał.
thek
Daiquiri... Bo na polibudzie naszej, właśnie od strony Artificial Inteligency jest najwięcej do pokombinowania. Sam skończyłem tę specjalizację i wiem ilu znajomych z niej na doktoranckich wylądowało smile.gif
webasek
Hmm... ja też robię doktorat z informatyki ale też z AI i raczej wszyscy, których znam też z tego robią w PHP ciężko chyba coś "nowego" znaleźć?
WebCM
Podnoszę. Też wybieram się na studia III stopnia. Spełniłem wszystkie etapy rekrutacji poza deklaracją profesora o podjęcie opieki naukowej i tu stoję. Muszę wybrać temat. Chciałem kontynuować badania nad przetwarzaniem w czasie rzeczywistym, ale zarówno dla promotora i recenzenta to temat inżynierski - "zmierzyć czasy na kilku procesorach to żadna praca badawcza". Zaczął wymyślać: stworzyć matematyczny model ulepszonej maszyny wirtualnej, znaleźć wąskie gardła (np. funkcja haszująca X jest mało wydajna, wymyślić inny algorytm). Nie widzę tu dużego pola do popisu. Ja mam inny pomysł: przytoczyć obecną wiedzę, przeanalizować obecne rozwiązania, opisać wciąż nierozwiązane problemy, poszukać ich rozwiązania, zaproponować lepsze i porównać. Niestety tutaj będę musiał grzebać w kodzie Linuksa i próbować go modyfikować. Może tematyka jest OK, ale poza Linuksem?

Inna tematyka, jaka mnie interesuje, to technologie sieci Web i technologie mobilne. Tutaj też nie za bardzo wiem, co można badać. Promotor zaproponował badania nad wydajnością transmisji danych, tylko że to już nie jego działka. Jako przykład podał opóźnienie odpowiedzi ACK w protokole TCP w celu poprawy wydajności. Można by także stworzyć innowacyjny protokół lub model sieci.

Moja trzecia propozycja to stworzenie kompilatora języka dziedzinowego w PHP lub JavaScript i jego optymalizacja. Zbadanie mechanizmów w interpreterze (teraz będzie ciekawiej, bo PHP 7 kompiluje kod bajtowy do maszynowego) i co można by w nim poprawić. O dziwo ten pomysł spodobał się promotorowi.

Co ma większe szanse przejść na komisji, to internet rzeczy i sztuczna inteligencja. IoT to temat szeroki jak ocean i na razie nic innowacyjnego nie przychodzi mi do głowy. Ile można powtarzać zagadnienia typu mądre miasto? W przypadku AI promotor wpadł na pomysł samomodyfikujących się programów. Piszemy testy jednostkowe. Następnie odpalamy algorytm genetyczny. Na końcu jeśli program wynikowy przejdzie testy, to porównujemy wydajność. Chociaż ja bym wolał popracować nad sztuczną inteligencją w grach lub realnych procesach na świecie. Ewentualnie w medycynie, ale tym się już wszyscy zajmują.

Najlepiej, aby temat był użyteczny w biznesie, bo bez sensu pisać pracę doktorską o całkowicie abstrakcyjnym zagadnieniu. Macie jakiś pomysł?
ziemniak
Ja chciałem robić ciekawą pracę inżynierską w ramach projektu lecz niestety zespół się nie spiął (rozleciał) ze względu na fakt iż projekt był naukowy a nie biznesowy

Zasadniczo dam Ci radę:
Profesor oraz inne osoby zajmujące się nauką szybciej do Ciebie przyjdą jak mogą odnieść z tego jakąś korzyść najlepiej finansową oraz jeżeli jest to w kręgu ich zainteresowań
W Polsce studenci są dużo mnie ambitni i nie będą Ci podejmować ryzykownych projektów (sam się o tym przekonałem) gdyż głównym powodem studiów jest wygenerowanie
kapitału i stanie się konkrecyjnym (w znaczeniu generowania zysku) na rynku pracy a nie "pchnięcie" nauki do przodu.

Wybierając temat zastanowiłbym się jak zrobić projekt tnący jakieś koszta w przedsiębiorstwie lub automatyzujący jakieś procedury na których można zarobić
i ktoś będzie chciał za to zapłacić i to finansować. Gdy np. zrobiłbyś projekt o wykorzystywaniu monitorów sieciowych jako alternatywa dla stacji roboczych lub komputerach jedno - płytkowych (chyba tak się to pisze)
jako zastępstwo desktopów to dlaczego nie? Byłaby to jakaś innowacja jednocześnie możliwe wykorzystanie w biznesie.

Zobacz: weź sobie jakąś firmę załóżmy 2000 stanowisk i sprawdź jak można zastąpić ich desktop np. wolnym oprogramowaniem zbadaj to dokładnie opisz przetestuj takie komputery
i masz doktorat. Swoją drogą doktorat możesz napisać rzeczowo na 50 stron.

Taki mały link:
https://www.youtube.com/watch?v=a1TQsZ32p2A
https://depotuw.ceon.pl/bitstream/handle/it....pdf?sequence=1
http://natemat.pl/117239,doktorat-biznesme...tawal-naukowcem

Wiem że dziedzina nie taka ale na prawdę na doktorat nie trzeba aż tak się starać jak to każdy mówi.
Znam parę osób które mają doktorat i stwierdzam iż ambitne prace to nie były.

Szkoda mi jednak kolegi który zajmuje się georgrafią/geologią/geodezią (nie wiem dokładnie czym) i chciał badać jakieś gejzery czy coś takiego oraz ruchy płyt tektonicznych, drugi chciał badać lodowce i na takie osoby brakuje funduszy mimo iż są ambitne a władze uczelni zazwyczaj są już zmęczone tym co robią i odpuszczają.

Prowadzenie badań jest trudne, sam zrezygnowałem z jednych studiów na państwowej uczelni gdyż Pan miły jak usłyszał co chcę robić powiedział abym nie przychodził na tą uczelnie gdyż
usłyszę takie coś jak "Po co?" "Na co?" "Ile na tym zarobię?" Mam problem - i co z tego. Do kogo mam się zgłosić? Nie wiem. Jak mam go rozwiązać? Nie obchodzi mnie to.

Doskonale to pamiętam i nie żałuję że zrezygnowałem.

Wybrałeś sobie bardzo kiepski kraj jeżeli masz ambitne plany.
Jeżeli interesuje Cię przetwarzanie dużych ilości danych znam osobę w Szwajcarii która się tym naukowo zajmuje. Polecam wyjechać na inny uniwersytet.
Za granicą studenci są dużo bardziej ambitni i po prostu jest łatwiej.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.