Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][HTML] Komentarze na stronie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Terrorizer
Cześć biggrin.gif
Chciałbym zabrać się za pisanie jakichś skryptów. Pisałem już wcześniej ,że uczę się HTML CSS i PHP.
Marzy mi się sprawienie ,że na mojej stronie będzie możliwość wpisywania komentarzy, przez ludzi z zewnątrz.
Czy muszę połączyć się jakoś z bazą danych ,zeby te komentarze się tam zapisywały? Od czego zacząć?
Przepraszam za głupie pytania, ale jakoś trzeba zaczynać biggrin.gif
valkirek
Możesz użyć plików tekstowych ale jak dla mnie to baza danych o wiele lepsza. Poczytaj kursy php, od tego zacznij.

Do komentarzy potrzeba jest podstawowa wiedza z php.
Terrorizer
Wiedza "podstawowa" to bardzo podchwytliwe stwierdzenie.
Nieustannie czytam o html i css, do tego przeczytałem ze 3 samouczki o php i zaczynam książkę z helionu na temat php.
Natomiast te "podstawy" niczego mnie nie uczą...
Co z tego ,że umiem zrobić pętlę, albo jakąś instrukcję warunkową if , skoro nawet nie mam pojęcia co z nimi teraz zrobić.
No zrobiłem właśnie formularz (na komentarze) w html na stronie i nie wiem co dalej.. :<
vonski
Jeżeli zrobiłeś formularz i nie wiesz co dalej to rzeczywiście brakuje Ci podstaw. Jeżeli ta książka z Helionu uczy podstaw PHP, to mogę się założyć, że gdzieś, w którymś rozdziale napisane jest jak w PHP obsługuje się dane wysyłane przez formularze HTML. No ale przecież po co się uczyć podstaw.

P.S.
Tutaj jest napisane co dalej zrobić z formularzem.
Terrorizer
O i dzięki biggrin.gif
Wszędzie te "podstawy" są koszmarnie denne...
Zawsze są pisane jakieś pseudo kody z których nic nie wynika, tylko pokazują działania różnych pętli i syfów które nic nie wnoszą sad.gif
Może po prostu pora poszukać nowych źródeł wiedzy, stąd właśnie tu się znalazłem!
Turson
Zawsze są pisane jakieś pseudo kody z których nic nie wynika, tylko pokazują działania różnych pętli i syfów które nic nie wnoszą
>> Pseudokody są pseudokodami a nie gotowcami do kopiuj-wklej. Mają tylko wskazać drogę, nakierować a nie myśleć za innych.
szajens
Daruj se kursy i tutoriale, ja się z nich uczyłem, to strata czasu, wyrobisz sobie tylko złe nawyki. Zacząłem właśnie książkę heliona php i mysql vademekum profesionalisty wyd4 i uważam że na początek jest dobra, nawet określiłbym super.

Te pętle itp to tylko przykłady. Tu bym przyznał rację koledze wyżej i napisał to dużymi literami: ,,Mają tylko wskazać drogę, nakierować a nie myśleć za innych.''

EDIT: Przeczytałem kilka twoich postów i polecam najpierw książkę: LM.
Ps. Czasami myślę sobie że ja to głupie pytania zadaje, dostane ostrzeżenie itp. Teraz wiem że nie. I zostałem fanem kolegi. Wiem że są ferie i dużo wolnego czasu, wiele ciekawych pomysłów,ale On mnie zszokował.
Będę śledził jego tematy.
tomxx
1. Tworzysz sobie formularz.
2. Tworzysz sobie plik na komentarze.
3. W pliku, pod który wysyłany jest formularz, robisz wysłanie komentarza do pliku (za pomocą fopen(), fwrite() i fclose()).
4. Tam, gdzie mają być wyświetlane komentarze, robisz include pliku z komentarzami.
Terrorizer
oo i za taką serdeczną pomoc jestem bardzo wdzięczny!! dzięki biggrin.gif

Postanowiłem jednak połączyć to z bazą danych.
Udało mi się uzyskać połączenie, natomiast napotkałem problem. Nic się nie zapisuje w bazie... sad.gif
Popełniłem jakiś błąd?
Baza "komentarze" oraz tablica "komentarze" z danymi "imie" oraz "komentarz", zostały przeze mnie stworzone ręcznie w konsoli mysql.

Wywala mi taki error:
"omfg znowu cos nie dzialaYou have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near '[twoje imie] , $_POST[komentarz])' at line 1"

1. <?php // DATABASE CONNECTION //
  2. mysql_connect('localhost','root','')
  3. or die('brak polaczenia z serwerem<br>blad'.mysql_error());
  4.  
  5. mysql_select_db('komentarze')
  6. or die('Nie mogę połączyć się z bazą danych<br>Błąd: '.mysql_error());
  7. ?>
  8.  
  9.  
  10. <?php // POSTING COMMENTS FROM DATABASE //
  11. $komenty = mysql_query('select * from komentarze');
  12. while ($txt = mysql_fetch_assoc($komenty)){
  13. echo($txt['imie'].' '. $txt['komentarz']);
  14. }
  15. ?>
  16.  
  17. // FORM //
  18. <form action="" method="POST">
  19. <label>Twoje imie:</label><input type="text" name='twoje imie'><br>
  20. <label>Komentarz:<br></label><textarea rows="4" cols="50" name='komentarz'> </textarea><br>
  21. <input type="submit" value="wyslij">
  22. </form>
  23.  
  24. <?php // SENDING FORM TO DATABASE //
  25. mysql_query('insert into komentarze (imie, komentarz) values ($_POST[twoje imie] , $_POST[komentarz])')
  26. or die('omfg znowu cos nie dziala'.mysql_error());
  27. ?>
Turson
  1. mysql_query('insert into komentarze (imie, komentarz) values ("'.$_POST["twoje imie"].'" , "'.$_POST["komentarz"].'")')
szczemp
Wszyscy piszecie, że podstawy są ważne. Wiadomo, że trzeba znać składnię i podstawowe instrukcje sterujące, ale ważniejsze jest myślenie analityczne i opracowanie algorytmu. Sposób łączenia się z bazą i zapis nauczy się z manuala w trakcie pisania. Kolega chce napisać księgę gości (czy jak to nazwać), to powinien się zastanowić co się powinno dziać na poszczególnych etapach:
1 wygenerowanie formularza
2 odczyt formularza
3 zapis do bazy
Tyle podstawowych funkcji potrzeba. Potem można rozbudować np:
2 odczyt formularza
3 walidacja odczytanych danych
3.1 jeśli dane są podejrzane, to wywalić komunikat i zakończyć działanie skryptu
3.2 jeśli są poprawne to iść dalej
4 zapis do bazy
4.1 jeśli zapis się powiódł, to pokazać potwierdzenie i zakończyć działanie skryptu
4.2 jeśli zapis się nie powiódł, to pokazać komunikat o błędzie i zakończyć działanie skryptu
Ważne w tym wszystkim jest zaplanowanie poszczególnych etapów zaczynając od najbardziej ogólnych funkcji. Potem można się zastanawiać czy któryś etap można rozbudować. Same podstawy php nie wystarczą.
Co z tego, że mam lustrzankę i umiem nacisnąć spust migawki, jak nie wiem jaką ustawić przysłonę i czas, albo nawet nie wiem jaki obiektyw powinienem użyć w konkretnej sytuacji nie mówiąc już o ręcznym pomiarze światła. Można polegać na automacie, ale to tak jakby umieć zainstalować według instrukcji gotową księgę gości napisaną przez kogoś innego.
vonski
Cytat
Wszyscy piszecie, że podstawy są ważne. Wiadomo, że trzeba znać składnię i podstawowe instrukcje sterujące, ale ważniejsze jest myślenie analityczne i opracowanie algorytmu.

Tylko że kolega Terrorizer sam w tym temacie powiedział, że ma formularz HTML i nie wie co dalej. Podstawy są równie ważne jak analityczne myślenie, bo bez nich nie da się implementować opracowanej metody działania programu. Do tego brak podstaw = wyrabianie złych nawyków, programowanie "na skróty", "byle by działało" itd. smile.gif Bardziej skomplikowane rzeczy, czy kolejność argumentów w danej funkcji można sobie sprawdzać w manualu. Ale jeśli ktoś miałby za każdym razem szukać różnic między POST a GET czy coś w tym rodzaju? Ciężko by było...
Albo inaczej - potrafię myśleć jako tako analitycznie, tak mi się przynajmniej wydaje, co nie znaczy że mogę siąść i z miejsca zacząć pisać programy w Javie której składnię znam, ale nic poza tym.

Cytat
2 odczyt formularza
3 zapis do bazy
Tyle podstawowych funkcji potrzeba. Potem można rozbudować np:
2 odczyt formularza
3 walidacja odczytanych danych
3.1 jeśli dane są podejrzane, to wywalić komunikat i zakończyć działanie skryptu
3.2 jeśli są poprawne to iść dalej
4 zapis do bazy
4.1 jeśli zapis się powiódł, to pokazać potwierdzenie i zakończyć działanie skryptu
4.2 jeśli zapis się nie powiódł, to pokazać komunikat o błędzie i zakończyć działanie skryptu

Fajnie, tylko zapomniałeś o dość kluczowym elemencie każdego systemu komentarzy. Mianowicie ich pobieranie i wyświetlanie smile.gif

Cytat
Same podstawy php nie wystarczą.

Naprawdę? Nie wystarczą? Obsługa formularza, jego walidacja i zapis / odczyt z bazy danych to nie są podstawy tworzenia stron / aplikacji internetowych? smile.gif Ok, nie wnikam, widocznie każdy ma inną definicję "podstaw".

Cytat
Co z tego, że mam lustrzankę i umiem nacisnąć spust migawki, jak nie wiem jaką ustawić przysłonę i czas, albo nawet nie wiem jaki obiektyw powinienem użyć w konkretnej sytuacji nie mówiąc już o ręcznym pomiarze światła.

To są właśnie, z tego co się orientuję, podstawy fotografii.
PrinceOfPersia
Cytat
Marzy mi się sprawienie ,że na mojej stronie będzie możliwość wpisywania komentarzy, przez ludzi z zewnątrz.

dla własnej edukacji, czy dla osiągnięcia celu?
możesz założyć konto na Disqus i zerowym kosztem wgrać wtyczkę Disqus na swoją stronę.
chyba, że chodzi o naukę programowania.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.