Cytat
Wszyscy piszecie, że podstawy są ważne. Wiadomo, że trzeba znać składnię i podstawowe instrukcje sterujące, ale ważniejsze jest myślenie analityczne i opracowanie algorytmu.
Tylko że kolega Terrorizer sam w tym temacie powiedział, że ma formularz HTML i nie wie co dalej. Podstawy są równie ważne jak analityczne myślenie, bo bez nich nie da się implementować opracowanej metody działania programu. Do tego brak podstaw = wyrabianie złych nawyków, programowanie "na skróty", "byle by działało" itd.

Bardziej skomplikowane rzeczy, czy kolejność argumentów w danej funkcji można sobie sprawdzać w manualu. Ale jeśli ktoś miałby za każdym razem szukać różnic między POST a GET czy coś w tym rodzaju? Ciężko by było...
Albo inaczej - potrafię myśleć jako tako analitycznie, tak mi się przynajmniej wydaje, co nie znaczy że mogę siąść i z miejsca zacząć pisać programy w Javie której składnię znam, ale nic poza tym.
Cytat
1 wygenerowanie formularza
2 odczyt formularza
3 zapis do bazy
Tyle podstawowych funkcji potrzeba. Potem można rozbudować np:
1 wygenerowanie formularza
2 odczyt formularza
3 walidacja odczytanych danych
3.1 jeśli dane są podejrzane, to wywalić komunikat i zakończyć działanie skryptu
3.2 jeśli są poprawne to iść dalej
4 zapis do bazy
4.1 jeśli zapis się powiódł, to pokazać potwierdzenie i zakończyć działanie skryptu
4.2 jeśli zapis się nie powiódł, to pokazać komunikat o błędzie i zakończyć działanie skryptu
Fajnie, tylko zapomniałeś o dość kluczowym elemencie każdego systemu komentarzy. Mianowicie ich pobieranie i wyświetlanie

Cytat
Same podstawy php nie wystarczą.
Naprawdę? Nie wystarczą? Obsługa formularza, jego walidacja i zapis / odczyt z bazy danych to nie są podstawy tworzenia stron / aplikacji internetowych?

Ok, nie wnikam, widocznie każdy ma inną definicję "podstaw".
Cytat
Co z tego, że mam lustrzankę i umiem nacisnąć spust migawki, jak nie wiem jaką ustawić przysłonę i czas, albo nawet nie wiem jaki obiektyw powinienem użyć w konkretnej sytuacji nie mówiąc już o ręcznym pomiarze światła.
To są właśnie, z tego co się orientuję, podstawy fotografii.