Intrukcje TP mozna w przypadku Slackware schowac sobie gleboko w... teczke

Generalnie metoda prob i bledow dojdziesz do celu, ja Ci tylko podpowiem co i jak, abys w ogole wiedzial jak ruszyc.
Po pierwsze musisz skombinowac rom swojego modemu. Znajdziesz go z pewnoscia na stronie alcatela/thomsona. Trzeba poszukac. Wiem tez, ze powstala jego opensource'owa wersja i znajduje sie tu:
http://heanet.dl.sourceforge.net/sourcefor...ch-1.3.1.tar.gzPo drugie potrzebujesz miec zainstalowane pakiety dot. pppoe - jesli nie zainstalowales swareta, to kic kic szybciutko zrob to koniecznie, gdyz maksymalnie ulatwia life with slackware. Jak swaret Ci wisi, to pakiet pppoe znajduje sie w slackware/n/pppoe*.tgz
Sterownik - owy ROM - do modemu winien wygladac cos ala mgmt.o - chociaz zdarzaja sie jego odmiany o innej nazwie. Musisz to sprawdzic.
W /etc/ppp modyfikujesz 3 pliki:
pap-secrets, chap-secrets oraz options
Jesli ich nie posiadasz, to je stworz: touch nazwapliku
Zawartosc pap-secrets oraz chap-secret powinna byc identyczna i wygladac mniej wiecej tak:
Cytat
"user@neostrada.pl" "*" "tajnehaslo" "*"
Neostrada korzysta tylko z jednego pliku, lecz z racji tego, iz nie pamietam z jakiego, tak stworzenie dwoch nie zaszkodzi. Sdi korzystalo z pap'a, byc moze w przypadku neo tak samo zostalo...
Zawartosc pliku options powinna wygladac podobnie do ponizszej:
Cytat
noauth
usepeerdns
lock
noipdefault
Plik mgmt.o kopiujesz do /etc/ppp i tworzysz katalog peers (mkdir /etc/ppp/peers). W katalogu peers tworzysz plik adsl i w nim wpisujesz:
Cytat
debug
kdebug 1
noipdefault
defaultroute
pty "/usr/local/sbin/pppoa3 -m -1 -c -vpi 0 -vci 35"
sync
user "user@neostrada.pl"
noauth
noaccomp
nopcomp
noccp
novj
holdoff 4
persist
maxfail 25
usepeerdns
Po skompilowaniu programu ktory znajdziesz na stronie ktora podalem gdzies tam wyzej, musisz odpalic modem:
/usr/local/sbin/modem_run -m -f /etc/ppp/mgmt.o
pppd call adsl
Jesli nie dziala, to patrz w logi /var/log/messages lub/i czytaj co Ci mowi dmesg. Byc moze zdarza sie motyw, ze nie masz wczytanego modulu do usb, wiec pomoze Ci komdena lsmod.
Poza tym koniecznie przeczytaj dokumentacje. Ja neostrade zainstalowalem ostatni raz rok temu. Byc moze w koncu cos sie zmienilo na tym podworku.