Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Zapisy tabeli do txt
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Xart
Witam, mam bardzo prostą funkcję do zapisu tabeli do pliku txt:

1. public function plik() {
  2. $wyszukiwanie = $this->mysqli->query("SELECT * FROM `zapisy` WHERE `status` = 1");
  3. while($wynik = $wyszukiwanie->fetch_assoc()){
  4. $plik = 'plik.txt';
  5. $daneZapis = "".$wynik['id']." || ".$wynik['nazwa']." || ".$wynik['klub']." || ".$wynik['waga']." || ".$wynik['stopien']." || ".$wynik['turniej']."\n";
  6. $uchwyt = fopen($plik, 'a');
  7. fputs($uchwyt, $daneZapis);
  8. fclose($uchwyt);
  9. };
  10. }

Po zapisaniu wygląda to tak:

1. 1 || test || test || test || 5 || 2
  2. 2 || www || ww || ww || 1 || 2
  3. 3 || wwww || wwww || 50kg || 1 || 2
  4. 4 || fghfghgfh || ghgfh || 50 || 1 || 7

i teraz pytanie jak mogę wyrównać linijki tzn:

Z góry thx za pomoc smile.gif

Kshyhoo
To raczej powinieneś realizować po stronie wyświetlania a nie składowania. Chyba, że zależy Ci na "ładnych" danych smile.gif
Xart
Ja tego nie będę w tym pliku składował biggrin.gif Składuje w bazie więc plik mi nie potrzebny. Nie będę rozpisywał się teraz poco mi to smile.gif W każdym razie ten plik po zapisie będę pobierał i zależy mi na "ładnych danych".

Ma ktoś pomysł jak to zrobić ?
Turson
Zapisz w xls to będzie ładnie
-xxx-
w każdym wierszu kolumna "nazwa" będzie uzupełniona spacjami do szeokości 100 znaków
  1. ...|| " . . str_pad($wynik['nazwa'], 100) . " ||
  2.  

musisz ustalić rozsądną szerokość

tak na marginesie myślisz że te wszystkie instrukcje w pętli muszą znajdować się akurat tutaj?
Kshyhoo
Licz znaki pomiędzy || najdłuższego wyrazu. Na początku i końcu dodaj po spacji, reszcie dodaj tyle, ile brakuje do najdłuższego ale jako encje...
Xart
2x@UP

nie ;p wiem, że mogę sobie otworzyć i zamknąć przed i po a tylko w zapisywać smile.gif

Cytat(Kshyhoo @ 2.05.2014, 23:30:29 ) *
Licz znaki pomiędzy || najdłuższego wyrazu. Na początku i końcu dodaj po spacji, reszcie dodaj tyle, ile brakuje do najdłuższego ale jako encje...

Ta ale to by było bardzo skomplikowane szukam najdłuższego, licze liczbę liter i potem od tej liczby odejmuje liczbe innych i dodaje tyle spacji trochę dużo roboty ;/
a tak wgl jak dodać liczbę n-tych spacji w PHP ?
xxxxx
tak jak napisałem powyżej str_pad

założmy że najdłuższy ma 100 znaków, to str_pad doda tyle spacji do każdego aby ciąg w sumie miał 100 znaków
Xart
Oki dzięki wielkie smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.