Witam. Od jakiegoś czasu uczę się php i mysql głównie w praktyce tworząc stronę z różnymi funkcjami. Zrobiłem jakiś czas temu mini platformę blogową i pomyślałem, że warto dodać możliwość śledzenia aktywności innych użytkowników. Najprostszą metodą o której pomyślałem (jednocześnie najgorsza) to przy wysłaniu wpisu wysłać rekord do tabeli każdego subskrybenta. Ale każdy kto logicznie myśli zauważy, że te same dane występują w wielu tabelach co jest mało optymalne ze względu na rozmiar bazy dlatego ta opcja odpada.

Dlatego pomyślałem by po prostu pobrać dane z wielu tabel (z listy subskrybentów) tylko nie wiem jak je posegregować. Wszystkie tabele które przeszukuje mają kolumnę time oznaczającą czas dodania danej aktywności jednak inne kolumny mogą się różnić. I tu pytanie jak zrobić takie coś by mając x tabel posegregować ich rekordy według kolumny time by wyświetlić najnowsze 30 wpisów.

I drugi drobniejszy problem jak w javascript uruchomić plik dźwiękowy (powiadominia)
jeśli zrobię tak:
document.getElementById('news').play();

to gdy utwór się skończy zaczyna odtwarzać się od początku a chcę go odtworzyć tylko raz.