@scanner: odnosnie pola logowania - nawet dosc dlugo się nad tym zastanawiałem, jednak wspolnie z realizoatorem projektu uznaliśmy, że strategicznie lepsze miejsce (ze względu na planowane wyzsze osiągnięcie skuteczności logowania) będzie umieszczenie funkcji logowania w miejscu widocznym na projekcie - celowosc tego posuniecia jest taka, iz z zalozenia pragniemy osiagnac jak najwyzsza interakcje portalu z uzytkownikami - i uznalismy ze wlasnie w tym miejscu dosc istotna powierzchnia przystepowania do interakcji bedzie najbardziej zauwazalna.
pozostałe pomysły podobają mi się

@sf:
Biała ramka aka poswiata jest złudzeniem optycznym - ze względu na występującą tuz po przerwie (uznanej błędnie za ramke) poswiate ciemną - mnie osobiscie ten efekt strasznie rajcuje, jest czescia mojego nieodlacznego stylu i zyc bez niego nie moge.. czasami :- D
Kobieta - no z nimi zawsze jest ten problem ze czasami sie za bardzo rzucaja sie w oczy :- P ale co poradzic.. nie oszpece jej przeciez :- P
Tak na powaznie - dla zrownowazenia i przyciagniecia uwagi powstalo pole niebieskie - z trescia komunikatu/instruktarzu powitalnego na ktory uzytkownik po raz pierwszy odwiedzajacy strony zwruci uwage najpierw (dodatkowo zwracam uwage na jego centralne połozenie)
Co do funkcji strartuj z nami oraz dodawania do ulubionych - trudno się z Tobą nie zgodzić co do kwestii naduzywania tej opcji przez wielu designerow - jednak - tutaj glownym czynnikiem jaki sklonil do dodania tej funkcji jest dosc brutalny marketing strony - o co chodzi - Mianowicie strona jest kierowana do rzeszy studentów, którzy w duzej mierze wlasnie na studiach rozpoczynaja kontakt z ineternetem - zauwaz ze wciaz niewielki procent osob ma dostep do internetu - uczelnia moze byc miejscem gdzie ten dostep po raz pierwszy uzyskuja. Osoba ktora w przeciwienstwie do Ciebie nie odwiedzila milionow stron, nie slyszala o przegladarce innej niz IE - jest potencjalna osoba ktora nawet (lub jak wolisz - przede wszystkim) nieswiadomie doda strone do ulubionych badz ustawi jako startową (juz nie jedne badania wykazaly ze czlowiek niezorientowany w medium jakim jest internet klika prawie na oslep, gdzie popadnie - probując/badając ucząc się - co dana funkcja wykonuje).
Takze w tym akurat przypadku zarzut o chodzenie po najnizszej linii oporu uwazam za nieakuratny i niesprawiedliwy :- D tymbardziej ze znalazła by się niejedna opcja jaką można byłoby tam umiescić oraz sposobow zagospodarowania tego miejsca poczynając od rozwiązania jakie zasugerowal scanner.
Natomiast niewątpliwie wpisujac Lorem ipsum poszedlem po najnizszej lini oporu :- D,
ankieta bylaby miarodajna - gdyby przeprowadzona byla w grupie przynajmniej zblizonej do docelowej i przy nieco wiekszej probie.. 6 osob to co najwyzej konsultacja bądz wspólne ustalanie zdania :- D
pozdrawiam,
kwedo