@johny_s, czytam, i to nawet dużo, tylko naprawdę czasem nie rozumiem, co czytam. I umiejętność interpretacji tekstów artystycznych niestety mi nie pomaga, bo to zupełnie coś innego. Czasem, tak jak choćby w tym przypadku, zupełnie nie wiem, jak w ogóle się do czegoś zabrać, jak coś, co znajdę, dopasować do swoich potrzeb i - co najważniejsze - jak to zrozumieć, by móc się tym posługiwać w przyszłości.
Ale wracając do senda.
Dziękuję serdecznie za pomoc, DZIAŁA. Znaczy nie od razu zadziałało, ale w końcu się udało.
Dla tych, co będą szukali kiedyś i tu trafią, podsyłam to, co u mnie działa z opisem łopatologicznym dla kogoś na moim poziomie:
W pliku pierwszy.php mam zadeklarowane zmienne i link, żeby sobie można było zapisać i wygląda to tak:
<?php
//zmienne przesyłane POSTem z pliku zero.php z formularza
$imie=$_POST['imienazwisko'];
$wiek=$_POST['wiek'];
$profesja=$_POST['profesja'];
$innaprofesja=$_POST['innaprofesja'];
// tutaj mam warunek, bo profesja jest listą rozwijaną, a jak się wybierze inne, to pokazuje się pole do wpisania ręcznie; w skrócie: jeśli user wybrał "Inne", pokaż tylko to co wpisał z palca.
$zawod = (($profesja=="Inne")?$innaprofesja:$profesja);
?>
<!-- link do zapisywania, zmienne przesyłane GETem. -->
<a href="zapis.php?imie=
<?php echo $imie ?>&wiek=
<?php echo $wiek ?>&zawod=
<?php echo $zawod ?>">Kliknij, żeby zapisać do txt</a>
Plik drugi.php służy tylko i wyłącznie do tego, by to z pierwszego sie zapisało. Nawet się nie wyświetla.
<?php
$imie=$_GET['imie'];
$wiek=$_GET['wiek'];
$zawod=$_GET['zawod'];
// To nie mam pojęcia, jak właściwie działa, ale działa i zapisuje pod nazwą, jaką wpiszę, i w takim formacie. Dla eksperymentu wpisałam .doc i też poszło, tylko mnie Word prosił przed otwarciem o wybranie kodowania.
header('Content-Description: File Transfer'); header('Content-Type: application/octet-stream; charset=utf-8'); header('Content-Disposition: attachment; filename=mojplik.txt'); header('Content-Transfer-Encoding: binary'); header('Cache-Control: must-revalidate, post-check=0, pre-check=0');
// Wyświetlamy to, co chcemy zapisać w pliku. To, co nie wyświetlone, nie zostanie w nim zapisane. I jedna uwaga: chciałam, żeby każda rzecz była w pliku zapisywana od nowej linii. Niestety, \n nie zadziałało, ale \r\n już działa.
echo 'Imię i Nazwisko: '.$imie."\r\n"; echo 'Wiek: '.$wiek."\r\n"; echo 'Profesja: '.$zawod;
?>