Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Problem z zapytaniem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
miras
Witam, mam następujący problem:

1. $this->pyt = $this->pdo->prepare("SELECT * FROM presentation WHERE id=? LIMIT 1");
  2. $this->pyt->execute(array($id));
  3. $this->wyn = $this->pyt->fetchAll();

gdy kod jest taki jak powyżej - wszystko działa jak należy, ale gdy chcę znaleźć pierwszy rekord, który ma większe ID od obecnego i robię tak:

1. $this->pyt = $this->pdo->prepare("SELECT * FROM presentation WHERE id>? LIMIT 1");
  2. $this->pyt->execute(array($id));
  3. $this->wyn = $this->pyt->fetchAll();

to już mi nic nie znajduje, domyślam się, że źle zbudowane jest zapytanie, ale nie mogę nic wygooglować..

Dzięki z góry!
nospor
Zapytanie samo w sobie jest ok... Moze poprostu nie masz ID wiekszych od podanej liczby?
miras
Ehh, faktycznie baze miałem wyczyszczoną.. dzięki i sorry smile.gif
nospor
facepalmxd.gif

Szczerze watpilem w moj pomysl z nieistniejacym ID, tak tylko napisalem. Nie sadzilem ze z takimi rzeczami jeszcze po forum biegasz.... litosci..... tongue.gif
mmmmmmm
No jak pisze zapytania typu :
WHERE id=? LIMIT 1
to co się dziwisz?
nospor
@mmmm chyba nie zrozumiales problemu wink.gif
Albo ja nie rozumiem co napisaleś wink.gif
by_ikar
Chyba nie ogarnął że to zapytanie jest bindowane.
mmmmmmm
Chyba nie kumacie...
HINT: Ile rekordów w tabeli może być z ID np. 4?
nospor
No to chyba ty nie kumasz. Problemem bylo ze nie zwraca dla ID > ? a nie dla ID=? ....
Jesli zas chodzilo ci o limit 1 dla ID=4 to dla Twojej informacji: tak sie robi. Można nie robic, ale rownie dobrze mozna robic. A jak Twoj post ma sie do problemu tego tematu? Ciagle nijak smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.