Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zawód: programista - co i jak?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
wosz
Muszę zdobyć informację na temat zawodu programisty.

W szczególności chodzi mi o takie rzeczy jak:
- umiejętności jakie powinien posiadać kandydat na programistę ( oczywiście oprócz umiejętności programowania winksmiley.jpg )
- przedmioty szkolne na które musi kłaść główny nacisk dana osoba zainteresowana tym zawodem
- szkoły średnie do których powinna starać się dana osoba zaraz po gimnazjum
- studia, tzn gdzie, jakie warunki przyjęcia itd

Dobrze by było także dowiedzieć się nie tyle co o drodze do tego zawodu, ale także o samej pracy. Gdzie można znaleźć pracę, jakie zadania ma programista, jaką płacę może takowy otrzymywać (w jakimś przedziale) winksmiley.jpg, kto NIE MOŻE zostać programistom, czy zawód programisty jest np stresujący... Jednym słowem wszystko od podstaw... tak żeby przykładowy Jasiu lat 8 mógł poznać ten zawód i już od młodszych lat się na niego unkierunkowywać smile.gif

ps: potrzebne mi są te informacje do szkoły, liczę na was aaevil.gif
GrayHat
tak wiec przedmioty z gim: polski, angielski, fizyka, matematyka, geografia
i po gim idziesz do liceum z profilem informatycznym lub technikum informatycznego. po ukonczeniu technikum masz juz tytul Technik Informatyk
i wtedy mozesz se wybrac szkole wyzsza. z polskich polecam polibude oraz jagiellonke. najlepsza uczelnia informatyczna jest w missisuri, US. jezeli sie dostaniesz tam to mozesz liczyc na stypendium od RP
Ace
i tak i nie... Przede wszyskim wedlug mnie nie liczy sie szkola jaka skonczysz tylko umiejetnosci z jakimi opuscisz dana szkole, co z tego ze skacze pw, bo jestem dobry z matmy/fizyki, jak nie bede potrafil programowac ? Tez musisz sie nad tym zastanowic, czy moze nie lepiej pojsc do innej szkoly nawet nie koniecznie panstwowej... O polsko japonskiej wyzszej szkole technicznej ? nie pamietam dokladnie nazwy - w warszawie, tez ponoc jest bardzo ok... Musisz sie nad tymzastanowic, przede wszystkim matma/jezyk... angielski lub niemiecki.

---
edit

zapomnialem dodac- stresujacy zawod jak dla mnie...
hwao
Wg mnie jeden jezyk to za malo... Angileki to w zasadzie podstawa i kazdy powinien go znac(do dziecinska praktycznie sie jest nim bombardowanym) wiec znajmosc jakiegos jezyka np niemieckiego francuskiego hiszpanskiego ruskiego byla by wskazana. Pozatym zeby dobrze programowac trzeba miec do tego umysl, a i powinienes byc ze wszytkiego dobry w szkole...
.dragonfly
Zawod stresujacy? Dopiero jak cos nie wychodzi tongue.gif
Napewno trzeba byc komunikatywnym, kreatywnym i asertywnym w swoich dzialaniach

Cytat(GrayHat)

A informatyka to by sie nie przydala tongue.gif ?

Na mature najlepiej brac:
- Polski (obowiazkowy)
- Angielski (rozszerzony)
- Matematyka
- Informatyka (rozszerzony)
rogrog
Cytat(GrayHat @ 2004-11-29 16:59:09)

po co polski i geografia?? ohmy.gif
hawk
Polski: bo jak się czyta komentarze to czasami ma się wrażenie że autor ma trudności ze słowem pisanym biggrin.gif
hwao
Cytat(hawk @ 2004-11-29 19:15:22)
Polski: bo jak się czyta komentarze to czasami ma się wrażenie że autor ma trudności ze słowem pisanym biggrin.gif

hehe najwazniejsze zeby
1. dzialolo
2. bylo bezpieczne
3. nie wysypywalo sie

A ewentualne kometarze to dosc czesto sa tylko dla osoby ktora pisze (czyli dla siebie) chyba ze sie mysli o uds kodu ;-)

---
Ogulnie to nie wie czy nie za wsczenie myslisz o tym zawodzie ;-)
GrayHat
Cytat(Ace @ 2004-11-29 17:28:10)
i tak i nie... Przede wszyskim wedlug mnie nie liczy sie szkola jaka skonczysz tylko umiejetnosci z jakimi opuscisz dana szkole, co z tego ze skacze pw, bo jestem dobry z matmy/fizyki, jak nie bede potrafil programowac ?

znam goscia ktoremu na polibudzie firma placila od 3 roku studiow aby po ukonczeniu polibudy do nich poszedl... tak jest co roku na polibudzie... przychodzi firma do dziekanatu i bierze liste kilku najlepszych studentow i oferuja im prace za dobre pieniadze... tym sie rozni polibuda od innych szkol wyzszych.
po drugie: osoby na polibudzie ktore sa ponizej przyzwoitej granicy wiedzy i umiejetnosci po semestrze moga sie pakowac winksmiley.jpg
NuLL
W mojej opini najlepisi sa samouki, pasjonaci i nie robi mi roznicy czy umie ang czy rosyjski i czy konczyl humanistyczna czy informatyczna - koleje losu roznie sie ukladaja, a tacy ludzie to rodzynki
.dragonfly
Cytat(null @ 2004-11-29 23:20:50)
W mojej opini najlepisi sa samouki, pasjonaci i nie robi mi roznicy czy umie ang czy rosyjski i czy konczyl humanistyczna czy informatyczna - koleje losu roznie sie ukladaja, a tacy ludzie to rodzynki

True, true. W 101%
Ace
Stres ? jesli cos nie wychodzi ? Wiesz moze troche przesadzam, ale jesli dostaje krotkie terminy z firmy na pewne elementy ktore musze napisac w krotkim czasie, to czasem jak jest jakis blad, lub nie uwzglednisz jednej skrajnej opcji to tak jest ze sie stresuje czemu tu nie dziala, a termin sie konczy za 10 minut, a szef narzeka...

a moze nie tylko ja tak mam ? Oczywiscie, staram sie traktowac powaznie swoja prace, bo mi jednak zalerzy na niej.

pozdro.
Seth
Ace: ja wlasnie dzisiaj to przezywam ;D Wiec nie jestes sam winksmiley.jpg
patrycjusz
co do Polsko Japońskiej Szkoły Technik Komputerowych (www.pjwstk.edu.pl) to sprawa ma się troszeczkę inaczej niż kiedy tam zaczynałem, ale obecnie z tego co mi wiadomo również nie jest źle winksmiley.jpg
Nie do końca się zgodzę ze stwierdzeniem, że studia nie wiele dają itp., że samuki są najlepszymi formami programistów występującymi w przyrodzie winksmiley.jpg, tak nie jest.
Otóż studia informatyczne o profilu programistycznym BARDZO dużo dają. Jednak przeliczy się ten który będzie myślał że wybierając tego typu bardzo dobrą uczelnię automatycznie stanie się bogiem-koderem i będzie znał biegle 5 języków. Studia tego typu mają przede wszystkim tworzyć podłoże do dalszej nauki i rozwoju. Mają systemtyzować twoją wiedzę, naprowadzać Cię na różne drogi rozwiązywania problemów - jednym słowem nauczają myśleć jak programista a nie uczą bezpośrednio pisania kodu, co oczywiście nie oznacza że nie łykniesz tam wiedzy o wskaźnikach w c++ winksmiley.jpg Symfonia wyjdzie Ci bokiem hehe. Po drugie dobre studia dają wiedzę na wiele innych tematów i poszerzają horyzonty, powodują że możesz nieznać dokładnie rozwiązania ale potrafisz znaleźć wyjście z sytuacji.
A teraz drugi problem to doświadczenie. Tutaj również uważam ten temat za śliski. Pracodawcy różnie na to patrzą. Oczywiście jeżeli widzą w twoim portfolio same ciekawe i duże (PR-owsko) projekty dla korporacyjnych Klientów to jest to ogromnym czynnikiem za, ale każda inna sytuacja od tej nie jest możliwa do sklasyfikowania. Nie ma reguły na to.
Dalej badając temat trzeba zwrócić uwagę na to jak dobierają sobie pracowników prawdziwi szefowie, Ci którzy na codzień rozmawiają z wieloma programistami, czym się kierują , co jest dla nich motywujące do przyjęcia Ciebie a co odpycha. Tu już jest długa bajka, a jako że marny ze mnie bajkopisarz to podrzucę Ci linka do fantastycznego artykułu na ten temat link
Reasumując, jest mnóstwo czynników mówiących o tym czy jesteś programistą czy też tylko masz troszeczkę wiedzy o kodowaniu w c++ i czymś jeszcze winksmiley.jpg
Temat rzeka, a materiałów w necie mnóstwo smile.gif Trzeba tylko chcieć szukać winksmiley.jpg
pzdr
invx
a co sadzicie o LO wyższej szkoły informatyki i zarządzania z siedzibą w rzeszowie??
hwao
Cytat(invx @ 2004-11-30 11:42:57)
a co sadzicie o LO wyższej szkoły informatyki i zarządzania z siedzibą w rzeszowie??

A co sadzisz o LO w Olkuszu ? winksmiley.jpg
invx
nie wiem biggrin.gif ale zadalem, to pytanie z mysla ze ktos bedzie wiedzial cos o tej szkole.
scanner
hwao zapewne też.

Chcesz wiedzieć coś o szkole - zapytaj w kuratorium.
M4chu

o LO to nie wiem ale o uczelni to kiedys widzialem ogloszenie w gazecie: (cos w stylu) zatrudnie informatyka, ale nie po WSIZie ;]
menic
Cytat(M4chu @ 2004-11-30 19:44:14)

o LO to nie wiem ale o uczelni to kiedys widzialem ogloszenie w gazecie: (cos w stylu) zatrudnie informatyka, ale nie po WSIZie ;]

A ja jak czytałem chyba w "wprost" czy podobnej gazecie o rankingu szkół wyzszych to wlasnie na studentow po WSIZie był bardzo duzy popyt
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.