co do Polsko Japońskiej Szkoły Technik Komputerowych (
www.pjwstk.edu.pl) to sprawa ma się troszeczkę inaczej niż kiedy tam zaczynałem, ale obecnie z tego co mi wiadomo również nie jest źle
Nie do końca się zgodzę ze stwierdzeniem, że studia nie wiele dają itp., że samuki są najlepszymi formami programistów występującymi w przyrodzie

, tak nie jest.
Otóż studia informatyczne o profilu programistycznym BARDZO dużo dają. Jednak przeliczy się ten który będzie myślał że wybierając tego typu bardzo dobrą uczelnię automatycznie stanie się bogiem-koderem i będzie znał biegle 5 języków. Studia tego typu mają przede wszystkim tworzyć podłoże do dalszej nauki i rozwoju. Mają systemtyzować twoją wiedzę, naprowadzać Cię na różne drogi rozwiązywania problemów - jednym słowem nauczają myśleć jak programista a nie uczą bezpośrednio pisania kodu, co oczywiście nie oznacza że nie łykniesz tam wiedzy o wskaźnikach w c++

Symfonia wyjdzie Ci bokiem hehe. Po drugie dobre studia dają wiedzę na wiele innych tematów i poszerzają horyzonty, powodują że możesz nieznać dokładnie rozwiązania ale potrafisz znaleźć wyjście z sytuacji.
A teraz drugi problem to doświadczenie. Tutaj również uważam ten temat za śliski. Pracodawcy różnie na to patrzą. Oczywiście jeżeli widzą w twoim portfolio same ciekawe i duże (PR-owsko) projekty dla korporacyjnych Klientów to jest to ogromnym czynnikiem za, ale każda inna sytuacja od tej nie jest możliwa do sklasyfikowania. Nie ma reguły na to.
Dalej badając temat trzeba zwrócić uwagę na to jak dobierają sobie pracowników prawdziwi szefowie, Ci którzy na codzień rozmawiają z wieloma programistami, czym się kierują , co jest dla nich motywujące do przyjęcia Ciebie a co odpycha. Tu już jest długa bajka, a jako że marny ze mnie bajkopisarz to podrzucę Ci linka do fantastycznego artykułu na ten temat
linkReasumując, jest mnóstwo czynników mówiących o tym czy jesteś programistą czy też tylko masz troszeczkę wiedzy o kodowaniu w c++ i czymś jeszcze

Temat rzeka, a materiałów w necie mnóstwo

Trzeba tylko chcieć szukać

pzdr