Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Sumowanie wartości miesięcznych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Bielik
Witam

Chciałbym stworzyć tabelę która pod koniec miesiąca pokazywała by zsumowane wartości z danego miesiąca, udało mi się stworzyć zapytanie w SQL które sumuje wszytskie wartości i dzieli je na miesiące
  1. SELECT SUM(s_1_a_doba), SUM(s_1_b_doba), SUM(s_2_a_doba),SUM(s_2_b_doba), MONTH(DATA) FROM liczniki_zm_i GROUP BY MONTH(DATA)

Jednak w żaden sposób nie potrafię przenieść tego zapytania do php, bo nie wiem jak dalej rozwinąć kod

1. $dbc = mysqli_connect(DB_HOST, DB_USER, DB_PASSWORD, DB_NAME) or die ('Błąd połączenia z serwerem MySQL');
  2. $query = 'SELECT SUM(s_1_a_doba), SUM(s_1_b_doba), SUM(s_2_a_doba),SUM(s_2_b_doba), MONTH(data) FROM liczniki_zm_i GROUP BY MONTH(data)';
  3. $result = mysqli_query ($dbc, $query) or die ('Błąd w zapytaniu do bazy danych.');

i dalej normalnie korzystam z
  1. while ($row = mysqli_fetch_array($result)) {
  2. $row = ['data'];
  3. $row = ['s_2_b_doba'];
  4. }

jednak nie wyświetlane są żadne wartości

Wiem że zapewne jest to podstawowa wiedza na temat odpytywania bazy danych, ale poległem w tym temacie strasznie, także proszę bardzo o jakieś wskazówi

Pozdrawiam
trueblue
SUM(s_1_a_doba) AS suma1, itd.
będzie w $row['suma1'];
Pyton_000
Poza tym co to za konstrukcja
  1. $row = ['data'];

questionmark.gif

Wstaw sobie
  1. var_dump($row);die;

w pętli
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.