mam maly problem z przekazniem zmiennej do pliku np.:
index.php?z0=$z0&z1=$z1;
problem jest tego typu ze jezeli w zmiennej $z0 znajdzie sie tekst z wartoscia &
np.: $z0=' xxx & zzz ';
to w zmiennej z0 po przekazaniu bede mial tylko xxx poniewaz & jest separatorem
oczywiscie moglbym zakodowac ta zmienna nastepnie przekazac i odkodowac ale wiaze sie to z czasem jak wiadomo wiec czy jest jakies inne rozwiazanie tego problemu
jezeli byl ten problem poruszony gdzis na forum to dajcie linka bo ja sie nie doszukalem
Sh4dow
3.12.2004, 11:21:37
mozna zmienic to w ustawianiach php.ini gdzie seperatorem bedzie jedynie & a nie &. Jest to podejscie, ale czy bedzie dzialac nie jestem powien
proponuje
urlencode" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual bedzie to chyba najbardziej bezpieczne rozwiazanie tego problemu.
Leezard
3.12.2004, 11:45:25
a myslales nad wrzuceniem zmiennej do zmiennych sesji? wtedy odpada ci przekazywanie tego za pomoca URL, poza tym jesli bedzie to baardzo dlugi tekst to moze sie wysypac, bo z tego co wiem, to jest jakis limit w dlugsci URL (chyba).
w pliku pierwszym zapisujesz zmienna w sesji, a w drugim odczytujesz ja i usuwasz z sesji, nie wiem - taki mam pomysl na to poki co
bigZbig
3.12.2004, 13:10:30
Mozna Twoj problem obejsc w pewien sposob przesylajac zmienne metoda post. Nie jest to zbyt wygodne ale zawsze to jakies rozwiazanie.
<?
$val = 'x & z';
echo'<h1>Przekazanie zmiennej zawierajacej znak &:</h1>';
echo '<a href=\"index.php?a='.$val.'\" method=\"post\">przekazanie zmiennej metoda GET</a><br />'; echo 'wartosc a zostala ustalona na: '.$a;
echo '<form action=\"index.php\" method=\"post\" name=\"link\"><input type=\"hidden\" name=\"b\" value=\"'.$val.'\"><a href=\"javascript:document.link.submit()\">przekazanie zmiennej metoda POST</a><br />'; echo 'wartosc b zostala ustalona na: '.$b;
?>