Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: problem z "&"
Forum PHP.pl > Forum > PHP
pwa
mam maly problem z przekazniem zmiennej do pliku np.:

index.php?z0=$z0&z1=$z1;

problem jest tego typu ze jezeli w zmiennej $z0 znajdzie sie tekst z wartoscia &

np.: $z0=' xxx & zzz ';
to w zmiennej z0 po przekazaniu bede mial tylko xxx poniewaz & jest separatorem

oczywiscie moglbym zakodowac ta zmienna nastepnie przekazac i odkodowac ale wiaze sie to z czasem jak wiadomo wiec czy jest jakies inne rozwiazanie tego problemu

jezeli byl ten problem poruszony gdzis na forum to dajcie linka bo ja sie nie doszukalem
Sh4dow
mozna zmienic to w ustawianiach php.ini gdzie seperatorem bedzie jedynie & a nie &. Jest to podejscie, ale czy bedzie dzialac nie jestem powien
proponuje urlencode" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual bedzie to chyba najbardziej bezpieczne rozwiazanie tego problemu.
Leezard
a myslales nad wrzuceniem zmiennej do zmiennych sesji? wtedy odpada ci przekazywanie tego za pomoca URL, poza tym jesli bedzie to baardzo dlugi tekst to moze sie wysypac, bo z tego co wiem, to jest jakis limit w dlugsci URL (chyba).

w pliku pierwszym zapisujesz zmienna w sesji, a w drugim odczytujesz ja i usuwasz z sesji, nie wiem - taki mam pomysl na to poki co
bigZbig
Mozna Twoj problem obejsc w pewien sposob przesylajac zmienne metoda post. Nie jest to zbyt wygodne ale zawsze to jakies rozwiazanie.

1. <?
  2. $val = 'x & z';
  3.  
  4. echo'<h1>Przekazanie zmiennej zawierajacej znak &:</h1>';
  5.  
  6. echo '<a href=\"index.php?a='.$val.'\" method=\"post\">przekazanie zmiennej metoda GET</a><br />';
  7. echo 'wartosc a zostala ustalona na: '.$a;
  8.  
  9. echo '<form action=\"index.php\" method=\"post\" name=\"link\"><input type=\"hidden\" name=\"b\" value=\"'.$val.'\"><a href=\"javascript:document.link.submit()\">przekazanie zmiennej metoda POST</a><br />'; 
  10. echo 'wartosc b zostala ustalona na: '.$b;
  11. echo '</form>';
  12.  
  13. ?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.