Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Rozwijane menu ...
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
id4
Witam

Jak zwykle początek: Szukałem - nieznalazłem.
Ale szukając doszedłem do małych wniosków.

Problem leżał w tym, że stosując rozwijane poziome menu napisane w JavaScript nie mogło ono nachodzić na film flash. Głębiłem temat i wnioski są następujące.

1. Aby rozwijane menu było widoczne na animacji flash (a nie pod nią), to należy zastosować parametr flasha "wmode".
2. Kombinowanie z z-indexem nie daje rady.

W związku z powyższym mam pytanie. Co zrobić gdy przeglądarka nie obsługuje przezroczystości filmu flash? Czy można to jakoś rozwiązać? Nie chodzi mi tutaj o rozpoznawanie przeglądarki i wyświetlanie bądź nie filmu flash. Chodzi i o to, by można było bez względu na przeglądarkę rozwijać menu na film flash. Może ktoś spotkał się z takim rozwiązaniem?

Z góry dzięki za pomoc.
revyag
Problem o którym mówisz występuje tylko pod operą, ponieważ w obecnej wersji nie obsługuje ona przeźroczystości.
Tego problemu chyba nie przeskoczysz. Z-index nic nie daje bo dla flasha jest on chyba nieskończony i żadna warstwa nie przykryje animacji.
id4
Witam ponownie

Problem wydaje mi sie że udało się rozwiązać.
Skorzystałem z menu http://www.gosu.pl/demo/mygosumenu/1.1/example1.html.
Nie wiem dokładnie jak to jest zrobione, bo z JS nie jestem jakoś wybitnie uzdolniony. Najważniejsze jest jednak to, że nie trzeba ingerować w "wmode" filmu. Może jakaś "tęga głowa" tematu zbada ten kod i wyjaśni, w czym jest problem? Bo skoro goście z linku powyżej obeszli filmy flasha, to jest to możliwe.

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.