Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Programista (programmer)
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
DeyV
Cytat
Programista (programmer)
1. zazwyczaj nisko opłacany w hierarchii zawodów informatycznych młody entuzjasta, który nie liczy godzin spędzonych przy komputerze i któremu za premię do wynagrodzenia starcza dobre wyposażenie stanowiska pracy (sprzęt, oprogramowanie, dokumentacja). Po kilku latach programista powinien awansować na projektanta, a najlepiej na analityka. Kto chce być dobrym inżynierem informatyki, a w przyszłości fachowym szefem zespołu programistów powinien zaprogramować i wdrożyć przynajmniej kilkanaście tysięcy wierszy kodu w kilku językach programowania, w tym w jednym asemblerze;

2. każda osoba, która dokonuje implementacji modułu, programu, systemu; z powodu wielkich różnic w skali potrzebnych w tym celu umiejętności programista jest rodzajem profesji, do której przyznaje się bardzo wiele osób o różnym wykształceniu.

Hasło opracowano na podstawie “Słownika Encyklopedycznego - Informatyka” Wydawnictwa Europa. Autor - Zdzisław Płoski. ISBN 83-87977-16-0. Rok wydania 1999.

Co prawda niezbyt to optymistyczne, ale skłania do myślenia. Napiszcie więc, co robicie, by nieskończyć jako być "nisko opłacany entuzjasta"? (nie mam nic do entuzjastów, ale...)
itsme
NIestety w tych czasach dla pracodawcy nie ma znaczenia czy jestes programista czy tez zajmujesz sie skladaniem komputerow. Dlatego myszka pani Ani ma dzialać, komputery mają być czyste, strona ma być na poniedzialek (przy okazji na wtorek skoncz strone jego znajomego), siec masz polozyc na srode, no i server NT i linux na czwartek.

Abys sie nie nudzil to format c na jego komputerze domowym bo jego synek znow skasowal a nie odinstalowal gre

dlatego ja mam inna prace i czekam na lepsze dni ...
radziel
Ja także czekam na te lepsze czasy...

Hm... kilka tys. linijek kodu? Eeee zalezy jakie linijki bo jeżeli mogą być puste to moge napisać 10 000 linijek w 5 min i skrypt bedzie pisał tylko Hello World!! laugh.gif
mund
Cytat
Dlatego myszka pani Ani ma dzialać, komputery mają być czyste...

laugh.gif laugh.gif laugh.gif To zależy jaka jest ta pani Ania i jaka jej "myszka" laugh.gif laugh.gif

Ale tak poważnie to wiem.onet.pl nie takie kwiatki wypuszcza...

Jeszcze niedawno po wpisaniu słowa "beznadziejność" wyskakiwał opis wyrażenia "Polska".....

smutne ale prawdziwe....... sad.gif

Wiecie co questionmark.gif? chciałbym aby mój awans zależał od ilości kodu który napiszę, miałbym już teraz niezłe stanowisko smile.gif
kurtz
Cytat
Co prawda niezbyt to optymistyczne, ale skłania do myślenia. Napiszcie więc, co robicie, by nieskończyć jako być "nisko opłacany entuzjasta"? (nie mam nic do entuzjastów, ale...)
w mlodosci chodzimy na wyklady ploskiego. styka. ;)
scanner
Cytat
nieskończyć jako być

Tu być albo tam być... jakoś być..
Cytat
chodzimy na wyklady ploskiego
A kto to i gdzie wykłada?
kurtz
Cytat
Cytat
chodzimy na wyklady ploskiego
A kto to i gdzie wykłada?

http://www.ii.uni.wroc.pl/view_div.phtml?lang=pl&id=6
DeyV
Pewien pisarz powiedział kiedyś tak:
Cytat
Nigdy nie grozi nam większe niebezpieczeństwo zbytniej pewności siebie - i nigdy nie jest nam bardziej potrzebna potulność -  
Niż wtedy, gdy upominamy drugich.

Choć może na wykładach "ploskiego" tego nie było laugh.gif

###############################
A napisałem to tylko z uwagi na to, żę strasznie mi się spodobał cytat, zaczynający książkę Dale Brown'a pt. "Droga służbowa":
Cytat
Myśl rozważnie i działaj zdecydowanie;  
Ustępuj mądrze, ale sprzeciwiaj się stanowczo.

No więc trza się było posprzeciwiać. tongue.gif

Choć prawda prawdą - nie wiem jak albo co wyciąłem z tego zdania, że wyszedł taki majstersztyk. Ale wyszedł. biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.