Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Tablica z błędami
Forum PHP.pl > Forum > PHP
arlid
Witajcie. Może to dość trywialny problem, ale jakoś nie mogę go rozwiązać. W bazie są kolumny, które każdy użytkownik musi uzupełnić. Sama kontrola wypełnienia jest dość prosta NULL=brak wypełnienia danymi. To ok. Chciałbym by po zalogowaniu user dostał na górze strony listę tego, czego nie wypełnił. Mógłbym to zrobić ifami, ale to raczej słabe rozwiązanie. Można jakoś umieścić to powiedzmy w tablicy asocjacyjnej i na koniec wyświetlić w niej tyle te "błędy", które zaszły w formie powiedzmy listy wypunktowanej?
ActivePlayer
Tak, mozesz tak to zrobic. Mozesz w tablicy wpisac liste pol do sprawdzenia, potem petla foreach porownac wartosci i jesli jakas jest bledna to wpisac informacje o bledzie do drugiej tablicy (np. Errors). Pozniej w miejscu gdzie chcesz wyswietlic bledy tez robisz foreach.

Poczytaj tez o mvc (rozdzielenie wyswietlania od logiki kodu). Warto uzywac frameworkow, bo tam jest duzo pomocnych funkcji juz gotowych. Sprawdz np laravel lub symfony.
arlid
Nie wiem czy dobrze Cię zrozumiałem. Robię jedna tabelę załóżmy "Pola" i tam dodaję sobie te kolumny do porównania, potem porównuje foreach i ewentualne błędy wrzucam do drugiej tablicy Error, która w razie potrzeby wyświetlam (jeżeli są błędy)? Dobrze zrozumiałem przesłanie ? smile.gif
ActivePlayer
Tak, dokladnie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.