chcę "przerobić" mój kod strukturalny na obiektowy. Miałem się już dawno za to brać ale chęci mi nie pozwalały

Tak wygląda aktualny kod:
<?php echo ' <li>Zakładka1</a></li> <li>Zakładka2</li> <li>Zakładka3</li> '; //wywołanie klasy $connect_class_pm = new PrivateMessage(); $connect_class_pm->setDb($db); $connect_class_pm->GetPrivateMessage(); if(!$read_message){ }else{ echo '<li><a href="private_message">Private message <span class="black"><span class="pogrub">('.$data_read_message['ilosc'].')</span></span></a></li>'; } }else{ echo ' <li class="active"><a href="forum">Zakładka1</a></li> <li><a href="forum/userpanel">Zakładka2</a></li> '; } ?>
Plik GetPrivateMessage.class.php wygląda tak:
<?php class PrivateMessage extends DatabaseManipulator { public function GetPrivateMessage() { $read_message = $this->getPdo()->prepare("SELECT COUNT(`przeczytane_pw`) AS `ilosc` FROM `wiadomosci_pw` WHERE `wiadomosc_do` = :nick_odbiorcy AND przeczytane_pw = 0"); $read_message->bindValue(":nick_odbiorcy", $_SESSION['nick'], PDO::PARAM_STR); if(!$read_message->execute()){ throw new Exception("Błąd zapytania"); }else{ $data_read_message = $read_message->fetch(); $read_message = $data_read_message['ilosc']; } } } ?>
Nie powoduje on błędów, jednakże nic nie zwraca. Nie zwraca liczby wiadomości jak to było w przypadku kodu strukturalnego. Co dziwne, w taki sam sposób wywołuję instancje w innych plikach np. przy logowaniu. Wszystko ładnie się pobiera z bazy, dane etc.
Wcześniej było w ten sposób i działało bez zarzutów.
<?php echo ' <li>Zakładka1</a></li> <li>Zakładka2</li> <li>Zakładka3</li> '; $read_message = $db->prepare("SELECT COUNT(`przeczytane_pw`) AS `ilosc` FROM `wiadomosci_pw` WHERE `wiadomosc_do` = :nick_odbiorcy AND przeczytane_pw = 0"); $read_message->bindValue(":nick_odbiorcy", $_SESSION['nick'], PDO::PARAM_STR); if(!$read_message->execute()){ throw new Exception("Błąd zapytania"); }else{ $data_read_message = $read_message->fetch(); $read_message = $data_read_message['ilosc']; } if(!$read_message){ }else{ echo '<li><a href="private_message">Private message <span class="black"><span class="pogrub">('.$data_read_message['ilosc'].')</span></span></a></li>'; } }else{ echo ' <li class="active"><a href="forum">Zakładka1</a></li> <li><a href="forum/userpanel">Zakładka2</a></li> '; } ?>
Wie może ktoś w czym jest problem?