Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [htaccess] przekierowanie katalog wyżej
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
lukash82
Witam,

Nie wiem jak to dokładnie zatytułować. Ogólnie sytuacja jest taka, że strona miała 2 wersje językowe, polską i angielską. Adresy wyglądały tak:

domena.com/pl
domena.com/en

Strona została zmieniona, są nowe adresy i jest tylko polska wersja. Problem jest teraz z zaindeksowanymi linkami w Google. Podejrzewam, że za jakiś czas Google sobie zrobi z tym porządek. Jednak co z osobami, które mają link do strony w zakładkach do strony "pl". Nie ma takiej podstrony więc wtedy pokazuje się strona błędu 404. Chciałbym jednak zrobić w htaccess przekierowanie z "pl" na "bez pl". Teoretycznie 301 jest do zrobienia ale są też podstrony typu domena.com/pl/podstrona/podstrona. Nazwy podstron też uległy zmianie więc nie można tego zrobić 1:1... Nie wiem czy nie za bardzo się w tym zamotałem...

Upraszczając, wszystkie stare linki /pl/podstrona/podstrona... muszę wrzucić na stronę główną domena.com. Ale tylko to co zaczyna się od "/pl" tak żeby wszystko, także z nowej strony, nie zostało skierowane na home.

Pewnie jest to proste do zrobienia ale czasami czuję niemoc jak widzę htaccess-a... Proszę o jakąś podpowiedź. Pozdrawiam, Ł.
trueblue
Kod
RewriteCond %{REQUEST_URI} ^/pl/(.*)
RewriteRule .* http://%{HTTP_HOST}/%1 [R=301,L]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.