Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][JavaScript][PHP] Wypełnianie inputów danymi z MySQL
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
d0m1n1k_
Witam,
czy istnieje możliwość dynamicznego wypełnienia kilku inptów danymi z bazy danych, jeśli poda się jeden unikalny parametr w pierwszym inputcie?

Obrazowo prezentując:
Wpisuję numer NIP w pierwszym inpucie dla spółki X.
Skrypt, po spełnieniu wymagania wprowadzenia minimum 6 znaków, wyszukuje w bazie danych pasujące firmy.
Jeśli odnajdujemy poszukiwany podmiot (klikając na polu autocompelete) skrypt wpisuje wymagane dane do inputów i je blokuje (wszystkie poza nipem).

Temat wydaje mi się ciekawy, ale nawet nie wiem jak do tego podejść i gdzie szukać rozwiązania.
Autocomplete znam, jednak z kwestią uzupełniania inputów się nie spotkałem - Jeszcze ;-).

Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam.
kapslokk
Jeżeli chcesz z autocompleterem to zdarzenie 'select' powinno Cię zainteresować.
Jeżeli bez to dla inputa ustawiasz zdarzenie (np. onChange), które AJAX'em odpytuje skrypt PHP w celu pobrania potrzebnych CI danych,a później uzupełnia inputy.
Randallmaster
Pobranie danych:

1.  
  2. //przykład
  3.  
  4. $('.nazwaKlasyZInputemWyszukiwania').on("change", function(){ //wywołanie na polu szukania z inputem
  5.  
  6. //pobranie danych za pomocą ajaxa
  7. $.ajax({
  8. type: 'POST',
  9. url: 'adres to strony gdzie przekazujesz dane json_encode',
  10. data: {
  11. search: $('.nazwaKlasyZInputemWyszukiwania').val()
  12. },
  13. dataType: 'json',
  14. success: function(response){
  15.  
  16. //tutaj do inputów dodajemy dane które otrzymamy w zmiennej response.
  17.  
  18. }
  19. });
  20.  
  21. });
d0m1n1k_
Randallmaster, czy mógłbym prosić się o przedstawienie tego rozwiązania bardziej przykładowo?
Poza php/html/mysql/css jestem całkowicie zielony :-/
Randallmaster
no to jeszcze pozostał javascript… ale lepiej używać jquery https://jqueryui.com
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.