Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [www]www.gryzonie.pl
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
gryzonie
Daję do oceny jescze raz ponieważ strona została całkowicie zmieniona

www.GRYzonie.pl

winksmiley.jpg
pusiek.org
Stronka jest... napewno trudna w ocenie. Nie wiem jakich slow uzyc aby ja okreslic.

Te kolory mi jakos nie pasuja. Po intrze spodziewalem sie calej stronki w blekitnych odcieniach, a moim ocza ukazala sie prawie cala tecza.

IMHO za duzo kolorow. Troche bardziej pobawic sie tonami jednej barwy i efekt powinien byc lepszy.
A tu tak: zielony, zolty, czerwony, czarny, bialy, niebieski.

Oczywiscie to jest moje zdanie i moge nie miec racji, ale stronka mocno przecietna. 2/10

Pozdrawiam
crash
No faktycznie za dużo kolorów, może lepiej dać wiodący kolor zależny od wybranego działu z górnego menu? I taki mały błąd: po wejściu na forum, nie da się juz wrócić strony właściwej, nie ma nigdzie takiego linka.
gryzonie
Da się wrócić do działu GRY ONLINE - bo to jest główna strona- z forum nie można się tylko odwołać do rankingów.
A co do kolorów to też się zastanawiałem czy tak może być - ale stwierdziełm, że nie jest to strona zawierająca jakieś poważne informację a wręcz odwrotnie(ma być rozrywkowa i kolorowa) i dlatego taka gama kolorów.
Jeśli wejdziecie na http://gryonline.wp.pl/ to zobaczycie że tam też jest dużo kolorów (może są bardziej stonowane ale jednak są różne)

Chciałem żeby sama strona nie była zbyt nudna - może lekko przesadziłem smile.gif
crash
Kurde, a jakbym chciał poczytać o myszoskoczkach to już o gryzonie.pl mogę zaponieć worriedsmiley.gif
gryzonie
Niestety tak - domena już zarezerwowana, ale pozostają jeszcze inne w stylu gryzonie.net,org itp, więc jak ktoś zechcę o myszoskoczkach zrobić stronę to ma jeszcze wybór.

A poza tym to chyba nie było aż takiego zapotrzebowania na strony o myszoskoczkach skoro prawie wszyskie domeny ze słowem gryzonie są wolne smile.gif
pusiek.org
Cytat
Jeśli wejdziecie na http://gryonline.wp.pl/ to zobaczycie że tam też jest dużo kolorów (może są bardziej stonowane ale jednak są różne)

Stronka wp takze wyglada beznadziejnie. Mi sie nie podoba. Jak chcesz zobaczyc sporo fajnych designow, to wskocz na DigART.pl. Tam w dziale projekty >> strony www, jest mnostwo ciekawych designow i kieruj sie nimi. Mozna sie troche nauczcyc od ich autorow.

A tak na przyszlosc: na stronie i ogolnie na plakatach itd. dopuszczalne jest uzycie 2, maksymalnie 3 kolorow + tlo. Jak bedzie ich wiecej, to powstaje cos bardzo nieciekawego.

Pozdrawiam
gryzonie
PUSIEK - chciałbym Cię zapytać skąd u Ciebie zdanie, że 2,3 kolory + tło to maksimum?

Wiem, że w dzisiejszych czasach liczy się minimalizm, ale to nie znaczy, że wszystko co kolorowe jest beznadziejne i nieciekawe.
Ty zapewne należysz do tej grupy minimalistów smile.gif
Lecz mnie wydaje się, że życie powinno być kolorowe i tak samo strony, które abstrachują od codzienności.

Ale i tak dzięki za rady - postaram się do nich zastosować, gdy będę tworzył jakieś inne strony
pusiek.org
Tego nauczylem sie od znajomej plastyczki smile.gif

Ale jest w tym sporo racji.

Oczywiscie to nie polega na zastosowaniu tylko 2 kolorow podstawowych.
Chodzi o zabawe tymi kolorami. Bawisz sie ich jasnoscia, natezeniem itd. To nie sa 'tylko' 2 kolory, to sa dziesiatki a nawet setki ich odcieni.

Zreszta w wiekszosci dobrze zrobionych stron sa uzyte wlasnie takie proporcje (chyba mozna to tak nazwac).

Pozdrawiam
gryzonie
PUSIEK - teraz gdy rowinąłeś swoją myśl na temat kolorów to się z Tobą zgadzam

Dużo ładniej wyglądają strony, które zachowują bardziej dopasowaną do siebie kolorystykę - jednak nadal uważam, że należy brać również pod uwagę tematykę strony i patrzeć także pod tym względem jak ona wyglądać powinna.

Stonowane kolory wyglądają ładnie i profesjonalnie - ale pasują raczej do stron w stylu: strona firmy, strona o poważnych rzeczach, itp. Ta do takich nie należy.

A pytałem skąd wziąłeś zdanie na temat ilości kolorów bo studiuję architekturę i wiem, że liczba 2 nie jest najlepsza (przeważnie powinno się stosować liczby nieparzyste - przy czym 3 jest nalepszym rozwiązaniem) smile.gif
pusiek.org
Jak juz mowilem, mam znajoma plastyczke. Kobieta zna sie na rzeczy, bo zajmuje sie sztuka juz sporo czasu i w sumie to od 2005 jest juz na emeryturze. Ale czesto do niej chodze po porady, jak cos projektuje.

Pozdrawiam
gryzonie
Ja powiem tylko jedno - każdemu podoba się coś innego i mam nadzieję, że i taka wersja strony znajdzie ludzi, którym się spodoba. Wiem z doświadczenia jakie posiadam z lekcji rysunku, że to co podoba się zwykłym ludziom - często nie podoba się osobom znającym się na rzeczy (tj. ludziom wykształconym w kierunku plastycznym). Dlatego wydaje mi się, że podobna sytucja jest ze stronami - ludzie, którzy mają większe pojęcie o tworzeniu stron przeważnie szukają minusów u innych - natomiast zwykli użytkownicy nie widzący minusów będą się zachwycać (nie mam na myśli tutaj mojej strony, ale piszę tak ogólnie o wszystkim)

Słowa moje opieram na doświadczeniu związanym z ocenianiem moich rysunków - wszystkim znajomym,rodzinie itp się podobają - a tym co uczą mnie rysować NIE.
I myślę, że to samo tyczy się projektowania stron smile.gif

Pozdrawiam
pusiek.org
Rodzina zawsze Ci powie, ze wszystko co robisz jest ladne, piekne i wogole.

Ale chyba nie chodzi o robienie chaly, ktora moze sie podobac ( jak to nazwales ) ludzia, ktorzy sie nie znaja.
Chodzi o zrobienie czegos ladnie i dobrze.

Mysle ze wiekszym sukcesem jest zrobienie czegos, co bedzie sie podobalo twojemu nauczycielowi (no bo to przeciez on sie na tym zna i ma Cie czegos nauczyc), niz zachwyt rodzinki, ktora zawsze Ci powie, ze im sie podoba.

Na moim przykladzie:

Jestem poczatkujacym koderem i mam znajomego, ktory mnie w to wkrecil i pomaga mi jak mam problemy. Ale gdy mu cos pokaze, przewaznie mowi, ze to, to, to i to jest zle, a to wogule mozesz wyrzucic. I to motywuje mnie do bardziej wytezonej pracy i doskonalenia sie.

Nie mozna tak postepowac ja Ty (nie chce Cie oczywiscie obrazic), bo takie postepowanie doprowadza do tego, ze wszyscy zaczynaja sie przyzwyczajac do przecietnosci i na rynku pojawia sie coraz wiecej "gniotow", ktore do niczego sie nie nadaja. No ale przeciez "spelniaja" swoja najwazniejsza funkcje winksmiley.jpg

To ze podoba sie " zwyklym ludziom", nie oznacza sukcesu. Jak sam stwierdziles - Oni sie nie znaja tongue.gif

Te strone po prostu ciezko sie czyta, jak jest tak kolorowo. Moze gdyby byly lepiej wykonane te wszystkie naglowki itd. Takie jest moje zdanie i mysle, ze pare osob pewnie by sie z tym zgodzilo.

Pozdrawiam i zycze checi do dalszego rozwijania swoich umiejetnosci.
gryzonie
Już wiele osób powiedziało mi o tych kolorach i jednak pomysł nie trafia do odbiorców tak jak chciałem - dlatego popracuję nad kolorami - w planach mam pozostawić odcienie niebieskiego.

A tak przy okazji to ta strona jest tylko okładką do gier i dlatego nie musi być super - a powinna podobać się graczom. Więcej czasu wolę poświęcić na robienie gier - ale tak jak pisałem, zamierzam zmienić te kolory i wtedy pusiek.org zapraszam ponownie (zobaczysz czy to pomogło czy też nie smile.gif )

pozdrawiam

//zmiana: próbowałem z odcieniami niebieskiego, ale nie bardzo psaują do tego gradienty ... dlatego narazie nie zmieniam (potrzeba na to więcej czasu niż myślałem sad.gif )
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.