Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Special chars \
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Randallmaster
Jak zapisać do bazy danych znak \, wywala mi cały czas błąd składni jak używam tego znaku ;/
Crozin
1. Może pokaż jakiś fragment kodu?
2. Znak "\" jest jednym ze znaków specjalnych i musi być poprzedzony znakiem ucieczki, tj. "\", czyli finalnie: "\\".
Pyton_000
albo czasami \\\\
Randallmaster
jak do pola wpisałem \\ to zapisało poprawnie jeden znak smile.gif Tylko pytanie jak to skonwertować jak ktoś doda jedno '\'
Crozin
@Pyton_000: Ale nie wprowadzaj w błąd, bo "\\\\" zwróci "\\". Wiem, że nawiązujesz do tego, że zapisując SQL-kę jako tekst w PHP-ie trzeba zrobić dokładnie to samo ze znakiem "\", ale nie zaciemniaj obrazu . wink.gif

@Randallmaster: Przede wszystkim pod żadnym pozorem nie powinieneś wrzucać danych od użytkownika bezpośrednio do zapytania SQL, bo posypią Ci się szybko błędy. Powinieneś korzystać z PDO i tzw. bindowania parametrów dla zapytań albo od biedy skorzystać przynajmniej z mysql_real_escape_string przed wrzuceniem danych użytkownika do zapytania.
Randallmaster
Framework z którego korzystam używa PDO. tylko mam problem z zapisam znaku \
Crozin
Cytat
1. Może pokaż jakiś fragment kodu?
Dodatkowo - co to za framework?
Randallmaster
mysql_real_escape_string pomogł tylko dziwi mnie że framework tego nie obsłużył, a resztę znaków specjalnych obsługuje
cakephp

$this->query('zapytanie sql');
nospor
Cytat
Framework z którego korzystam używa PDO.
Co z tego ze uzywasz PDO, skoro nie uzywasz bindowania... o kant 4 liter takie uzywanie PDO, niczemu to nie sluzy. Jakbys uzywal bindowania to bys nie mial problemów

$this->query('zapytanie sql');
To ześ podał kod...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.