@Crozin dzięki za info na temat strpos, ale zastanawiam się jak miałbym tutaj to wykorzystać. Opiszę poniżej mój problem bardziej szczegółowo.
Mam w bazie jak już mówiłem wartości typu:
wartosc1_blabla
wartosc1_blffwfew
wartosc1_[...]
wartosc2_blabla
wartosc2_blffwfew
wartosc2_[...]
Wartości w takim schemacie jest 7, czyli załóżmy od wartosc1 do wartosc7. Schemat jest na zasadzie wartosc_[numer]_[hash]. Hashy jest zbyt dużo, żeby z palca tworzyć każdą zmienną. Zawartość takiej tablicy przenoszę do odpowiednich dla niego kolumn w bazie czyli wartosc1, wartosc2, wartosc3 [...] w przypadku gdy istnieje taka wartość.
Czy miałbym zrobić w takiej sytuacji 7 pętli foreach dla każdej wartości?
Obecnie dla przykładowej wartości wszystko mi działa gdy podaję całą pełną wartość i mam to rozwiązane tak jak poniżej. Z góry przepraszam za jakość kodu, ale jestem początkującym.
$rowcast=array ($rowtest["wartosci"]); $comma_separated = implode(",", $rowcast);
$wartosc1_blabla = $emp_data["wartosc1_blabla"];
if (!empty($wartosc1_blabla)){ $wartosc1_po = $wartosc1_blabla;
echo "Wartość wynosi ".$wartosc1_blabla; }
else{
$wartosc1_po="0";
}
Teraz wyszukałem jeszcze funkcję preg_grep która idealnie by tutaj psowała tylko, że szuka po wartościach, a ja chciałbym po kluczach w mojej tablicy asocjacyjnej. Czy ktoś ma pomysł jak można by to zrobić.
Tutaj przykład jak chciałbym to zrobić. Ta operacja poniżej przeszuka mi tylko po wartościach i nie wiem jak zrobić to po kluczach.
$wartosc1_blabla = preg_grep ("/^wartosc1_blabla .*/", $emp_data);
////
Jestem coraz bliżej, znalazłem już
preg_array_key_exists