Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: tabliczka mnożenia, dwa pytania!:)
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Southpaw
Hej, cześć wszystkim! Jestem nowy na forum. Właśnie zaczynam zabawę z PHP, czytam poradniki i staram wykonywać zadania, aby zrozumieć ten język.

Jednym z zadań było aby za pomocą pętli stworzyć tabliczkę mnożenia. Zadanie wykonałem ale zapragnąłem wsadzić tabliczkę w <table></table>, udało mi się to zrobić, ale nie potrafię stworzyć kolumn, tzn, pierwsza kolumna to iloczyny 1, druga kolumna iloczyny 2, trzecia kolumna iloczyny 4 itd.

Drugim moim problemem jest pytanie dlaczego w wypadku "while ($wynik <= 99)" pokazuje mi iloczyn 10, gdy ustawię "while ($wynik <= 100)" pokazuje iloczyn 11 itd...

CODE
<?php
$liczba = 1;
$mnoznik = 1;

$jestniejestzerem = ($liczba == 0) ? 1 : 0; //1 : 0 - prawda : fałsz.

if ($jestniejestzerem == 0)
{
echo "<table border=1 bgcolor=yellow>";
while ($wynik <= 99) //dlaczego jak ustawiam 99 to pokazuje iloczyn 10, jak ustawie 100 to iloczyn 11 itd.?
{

echo "<tr>";
$wynik = $liczba * $mnoznik;
echo "<td>$liczba*$mnoznik=$wynik</td>";
$mnoznik ++;
echo "</tr>";

if ($wynik == $liczba*10)
{
$liczba++;
$mnoznik = 1;
}
}
echo "</table>"; //jak zrobić aby tabele się łamały, i były obok siebie? Tzn. kolumna iloczynów jedynek, następnie kolumna iloczynów dwójek, trójek... itp.?
}
else
{
echo "Nie można mnożyć prez 0.";
}

?>

Pewnie odpowiedzi są proste, ale jest już późno, nie mam siły i się poddaje. Za pomoc klikam "pomógł". Do usłyszenia!
mar1aczi
Hmm, wykombinowałeś smile.gif
Tabliczka mnożenie to podwójna pętla for - masz kolejne zadanie do wykonania smile.gif
Southpaw
Dzięki za podpowiedź mar1aczi, o to rozwiązanie twojego zadania:

CODE
<?
for($liczba=1;$liczba<=10;$liczba++)
{
for($mnoznik=1;$mnoznik<=10;$mnoznik++)
{
echo "<table border=1 bgcolor=yellow>"; //z tym się nie udało align=right lub style=float:right
echo "<tr>";
$wynik = $liczba * $mnoznik;
echo "<td>$liczba*$mnoznik=$wynik</td>";
echo "</tr>";
echo "</table>";
}
}
?>

Zostaje tylko pytanie, jak zrobić kolumny z iloczynami obok siebie. Próbowałem zastosować align=right lub style=float:right, lecz nie dało to efektu - takiego jakiego oczekuje, poszczególne iloczyny nie są rozbijane na kolumny, tylko traktowane jako ciąg. Jak to zrobić?;]
mar1aczi
  1. <?php
  2.  
  3. echo "<table border=1 bgcolor=yellow>"; //z tym się nie udało align=right lub style=float:right
  4.  
  5. for($liczba=1;$liczba<=10;$liczba++) {
  6. echo "<tr>";
  7. for($mnoznik=1;$mnoznik<=10;$mnoznik++) {
  8. $wynik = $liczba * $mnoznik;
  9. echo "<td style=\"text-align: right;\">$mnoznik*$liczba</td><td>=</td><td style=\"text-align: right;\">$wynik</td>";
  10. }
  11. echo "</tr>";
  12.  
  13. }
  14. echo "</table>";
  15. ?>
Southpaw
Ddzięki, szczegóły już dopracuje!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.